15 maj, 2024


Raketerna

Stockholm – Stockholm 1979-1983 (Foto: notfound.se)


Medlemmar:
Hans Edström: Gitarr, sång
Per Edström: Gitarr
Mats Borg: Trummor
Pelle Berglund: Bas

Historik:
Det borde ha blivit en rosa tårtbit, men när Hasse Edström för några år sedan spelade Trivial gick han bet på frågan ”Vad hette Raketernas första singel?” trots att han varit bandets sångare, gitarrist och huvudsaklige låtskrivare. På omslaget stod det ”Raketernas första singel” och det var
givetvis det rätta svaret även om a-sidan hette ”Mamma & pappa”.

När Grisen Skrikers sångare Henrik lämnat bandet 1979 bildades Giraffen Blöder med ganska okänd Stefan Sundström på sång. Men Hasse som ville sjunga sina egna låtar startade Raketerna tillsammans med trummisen Mats Borg, leadgitarristen och brorsan Per Edström (som varit med i Grisen Skriker) samt basisten Pelle Berglund.

Raketerna var till en början ett punkband med mycket spontana infall. På första spelningen line de in sig i dasspapper, plöjde omkring och skapade kaos på scenen. Spelningen filmades och sändas i tv-programmet ’AB Svensk rock” som Hasse senare kom att bli programledare för.

1981 släppte Raketerna en självbetitlad mini-LP med flera poplåtar i högt tempo och Pers låt ”Ansiktet” som var mer experimentell. Men skivans sista låt, den sex minuter långa ”Hemligheten” är nog deras mest kända.

”Hemligheten” var också namnet på den film om Hasse som visades på tv året därpå. Rainer Hartleb regisserade, och i filmen syns en del live-scener med Raketerna. Dessutom arrangerades ett möte där Henrik från Grisen Skriker skällde ut sin forne bandkollega för att Raketerna hade sålt sig till ett skivbolag (Mistlur) och förlorat den punkattityd de en gång hade.

Och visst, Raketerna åkte på långa turnéer och spelade på stora scener – att jämföra med Grisen Skriker som ofta tog tunnelbanan till sina fritidsgårdsspelningar och som endast gjorde enstaka framträdanden utanför Stockholm. Dessutom var mycket av Raketernas punksound bortslipat redan på första singeln.

En förklaring till att Raketerna och flera andra före detta punkband vid den här tiden närmade sig vanlig rock var att medlemmarna ofta var gamla nog för att ha musikaliska influenser före punken och att de föll tillbaka på dessa när de ville utvecklas.

När Ebba Grön var som störst efter sin andra LP ville de göra en förortsturné på ungdomsgårdarna i Stockholm. Raketerna följde med på turnén som gick under namnet ”Förtur” och fick då lära sig vad ordet fullsatt kan innebära.

Raketerna drog även publik på egen hand. Vid ett tillfälle under en hemmaplansspelning på ett utsålt Ritz bestämde sig Hasse för att göra en Iggy Pop och klättra upp på PA-stapeln. Men när han väl kommit upp och versen började insåg han att han hade glömt att ta med mikrofonen…

1982 släpptes LP:n ”Raketerna” med ljuspunkter som ”Långt härifrån” och Stefan Sundströms bidrag ”Ståplatsbiljetten”.

Efter att bandet lagt av fortsatte Mats med bland annat Diestinct, Jakob Hellman och John Lenin, Hasse bildade Kometerna och släppte 1991 soloplattan ”Laddad”.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Raketernas första singel: Mamma & pappa – Världens mörker (Mistlur MLR 18S -80)
Singel: Live: Hemligheten – Ståplatsbiljetten – Långt härifrån (Mistlur ‎– MLRs-32 -82)
MP:  Lilla Amerika – Telegram till folket – Lilla pappa – Reagan Express – Ansiktet – Hemligheten (Mistlur MLR-1 MP -81)
LP: Långt härifrån – Ståplatsbiljetten – Promenadsång – Svettiga lakan – Ormen – Ögon som glöder – Dig jag vill ha – I drömmarnas värld – Aftonsång – Mitt i det stora kriget – Reagan Express – Jagad av drömmar (Mistlur MLR 22  -82)
CD: 79-82 (MNW MNWCD 297 -96)