21 april, 2024

Fridays Angels
Stockholm – Södertälje 1982-1985

Medlemmar:
Ralph Björklund: Bas
Ulf Andreas Nygren: Gitarr, sång
Stefan ”Psycho” Johansson: Sång
Magnus ”Mankan” Jonsson/Lönnhammar: Sång, bas, gitarr
Stefan ”Hogge” Hogeborn: Sång, gitarr, bas
Tomas ”Blondi” Jonsson/Lönnhammar: Trummor
Nicklas Bergkvist: Gitarr, sång
Stevie Klasson: Gitarr
Christian ”Rydan” Rydström: Gitarr
Björn ”Slim” Tannberg: Gitarr
Bert Karlsson: Saxofon

Historik:
Historien om Fridays Angels:
Sommaren 1982 köpte jag och Ralph Björklund en gammal folkabubbla och drog till Paris. Ralph var då trummis i Gnestabandet Baspop, med på resan var också bandets gitarrist och sångare, Ulf Andreas Nygren. Själv var jag trummis i punkbandet Terror 77 men hade tröttnat på punken musikaliskt och istället börjat lyssna på band som New York Dolls, Iggy & Stooges och Hanoi Rocks. Väl nere i Paris avslöjade Ulf Andreas att även han hade nya musikaliska planer. Vi tre var överens om att det perfekta bandet skulle ha attityd och låta som våra barndomsidoler – T-Rex och Mott the Hoople. Sagt och gjort vid hemkomsten tvingade vi Stefan ”Psycho” Johansson att bli vår sångare, då vi tyckte han var det närmaste Iggy Pop man kunde komma. Vi plockade in gitarristen Stefan “Hogge” Hogeborn från Terror 77 som nu fick lira bas. Namnet hämtade vi från en låt på Generation X andra platta och därmed var ett fulltaligt Fridays Angels redo att möta världen!

I början av 1983 vann vi (Fridays Angeles) Södertäljes stora rockbandstävling. Förstapriset var en singelinspelning så låtarna ”The streets are all that we have” samt ”I dont need You” valdes ut till A respektive B-sida. Dessvärre sprack originalsättningen eftersom ”Psychos” alkohol-/drogvanor eskalerat. Sättningen omgrupperades och ”Hogge”  fick byta tillbaka till gitarr och sång, basen gick till min brorsa Magnus som parallellt fortsatte att spelade i Terror 77.  Dessutom förstärkte vi bandet med gitarristen och sångaren Nicklas Bergkvist från Baspop. 

Denna rätt kortvariga sättning av bandet spelade en del ute under hösten och vintern -83 bl.a på klassiska rockklubben Ritz. 1984 var det åter dags för medlemsbyte när Magnus och Nicklas hoppade av. Stevie Klasson ersatte Nicklas på gitarr och Hogge fick hänga på sig basen igen. Friday Angels körde på som trio tills stockholmsprofilen Christian ”Rydan” Rydström från Snutslakt och Capital Rockers kom med som bandets andra gitarrist. Tyvärr hade Stevie och ”Rydan” problem med varandras spelstilar så Stevie lämnade bandet ungefär samtidigt som vi andra flyttade upp till Stockholm. Väl i Stockholm så fångade vi upp en annan av Södertäljes bästa musiker, Björn ”Slim” Tannberg. Dessutom blev Bert Karlsson som spelat saxofon på singeln fast medlem i bandet.

Det blev också Fridays Angels sista sättning men också den mest produktiva och musikaliskt drog vi mer åt Rolling Stones och Faces-hållet än åt ren Glamrock. Under 1984 spelade vi på alla ställen som fanns i Stockholm men på grund av alkohol/drogproblem bland medlemmarna upplöstes Friday Angels 1985.
Thomas Lönnhammar

Nicklas Bergkvist var med och bildade bandet Shanghai som exponerades hårt främst i tidningen OKEJ. På senare år har han skrivit musik och haft med låtar i Eurovisionen.
Stevie Klasson har spelat med bland annat Johnny Thunders, Diamond Dogs och Hanoi Rocks. Han har även släppt en soloplatta.
Thomas, Hogge och Mankan återbildade Terror 77 2014 för en rad livespelningar samt nyinspelningar av bandets gamla låtar innan man åter la ner verksamheten 2016
Ulf Andreas Nygren avled våren 2016.

Diskografi:
Singel: The streets are all that we have – I dont need You (Södertälje Musikforum ‎– SMF 004 -83)