OSS

oss oss_cover_front
OSS

Åsa – Halland 1980 – 1983

Medlemmar:
Jörgen ”Pjotr Barbl” Reinler: Sång
Mats ”Barret” Hermansson: Gitarr
Joakim ”Mumlan” Brandt: Gitarr
Timmo ”Quiet Man” Loukala: Bas
Conny ”Konny Kork” Forsberg: Trummor

Historik:
Även punk kan smitta. Nere i lilla Åsa (cirka 4000 invånare) fem mil söder om Göteborg var det Glo som var först. De följdes sedan av en hel radda band varav ytterligare tre gav ut skivor. Inte illa för en sådan liten ort, där även föreningen Rockbanditerna hade en stor del i det hela.

Oss var ett av banden. De bildades 1980 genom en hopslagning av två band, varav Container 2000 var det ena. Lustiga artistnamn var det många som hade vid denna tid, och Oss var inget undantag. Pjotr Barbl (Jörgen Reinler) sjöng, Barret (Mats Hermansson) spelade gitarr liksom Mumlan (Joakim Brandt). Basisten kallade sig Quiet Man (Timmo Loukala) och trummisen Konny Kork (Conny Forsberg).

Oss spelade ganska mycket live, ofta ett par gånger per månad. Flera gånger spelade de i Göteborg, bland annat på Sprängkullen och på en Slottsskogsfestival. Vid en av deras spelningar, på en fritidsgård i Onsala, förstärkte de låten ”TV-narkoman” genom att slå sönder en tv samtidigt som de brände av en rökbomb. Detta resulterade i att de därefter blev bannlysta på varenda fritidsgård i hela Halland för att de sades vara för våld. Händelsen resulterade senare i låten ”Falska rykten” som hamnade på den EP de spelade in i november 1980.

I Örebro gick det också hett till. De upptäckte att Noice spelade i staden samma kväll, och självklart kunde de inte låta bli att släppa ut luften ur däcken på deras turnébuss. De blev jagade därifrån av bandets roddare. Skivan spelades in i studion Packet i Partille. Där blev Mats så nervös att han fick åka hem och komma tillbaka nästa dag. Då gick det desto bättre.

Skivan existerar för övrigt även som en tvåspårs testpressining. 1983 hoppade så Jörgen av. Ny musik hade börjat strömma in i bandmedlemmarnas öron, och de blev sugna på att bilda något nytt. Resultatet blev Blå Sol där Mats, Joakim och Conny ingick. De fick senare sällskap av Glo-medlemmarna Mikael Ramstedt och Peter Davidsson, men någon skiva blev det aldrig innan de lade av efter två år tillsammans.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
EP: Falska rykten, Hubba bubba,Vi gör som vi vill, Jag vill vara fri (Bandit F123 -80)

oss_disciplin2

 

Kommentera