16 maj, 2024

pinballs_fp pinballs_single
Pinballs

Gävleborg – Kilafors 1980 – 1983

Medlemmar:
Björn Hanérus: Sång
Magnus Adell: Bas
Lars Adell: Gitarr
Magnus Fagernäs: Trummor

Historik:
När Pinballs från Kilafors utanför Bollnäs i november 1980 åkte ner till Stockholm för att spela in sin singel kände de sig som grabbarna från landet. Inte desto mindre klev de ut med en trallvänlig modssingel i bakfickan. Det som snurrade mest på medlemmarnas grammofoner var nämligen The Jam, The Who och Docent Död.

Sångaren Björn Hanérus och bröderna Lars och Magnus Adell (gitarr respektive bas) hade tjuvstartat under namnet Razzia innan trummisen Magnus Fagernäs från närliggande Alfta anslöt.

Pinballs genomförde ett 25-tal spelningar under sin livstid, de flesta på fritidsgårdar och skolaulor i Hälsinglandstrakten samt diverse musikföreningar mitt i skogen. Oftast gick det städat till, men en gång på Kilaforsskolan höll det på att gå illa. De hade Ulf Stureson (senare Traste & Superstararna, Traste Lindéns Kvintett och solo) som gästmusiker, och han var nära att i ett anfall av allmän tristess sätta eld på hela skolan vid lek med tändstickor i logen.

När det blev dags att göra en singel valde de bort de lokala studior som fanns. De tyckte det var mer ”på riktigt” att göra det i huvudstaden. Efteråt var de oerhört stolta, men inte så mycket hände.

Mer hände med samlingsmaxin ”Flower power” som släpptes 1983. Förutom Pinballs (som bidrog med Dan Sundquist-producerade låten ”Vita lögner”) medverkade Traste & Superstararna, The Vertex och Dead Scouts på skivan. De åkte ner till Stockholm på en paketturné med de andra banden och det kändes plötsligt riktigt bra.

Tyvärr visade det sig istället vara början till slutet för Pinballs. Fagernäs spelade parallellt i just nämnda Dead Scouts, och när de plötsligt fick skivkontrakt med Virgin blev det förstås mindre tid för Pinballs och bandet började sakta tyna bort.

Efter Dead Scouts fortsatte Fagernäs med Traste Lindéns Kvintett. På första Perssons Pack-plattan bildade han åter rytmsektion tillsammans med Magnus Adell. Efter den skivan hoppade dock Fagernäs av för att helt ägna sig åt nämnda Kvintett. 1990 gjorde han också ett album med gruppen Bombi Bitt och senare en CD-EP med gruppen Pony. Magnus Adell spelade dessutom bas med Jakob Hellman.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Hjälp mej, Svart håll, Heta linje (Rave Up RAVE UP 1 -80)
Samling singel: Dansa med Mamma: Allt du gör (Mamma MOR1 -81)
Samling LP: Flower Power: Vita lögner (Flower power POW 001 -83)

Övriga inspelningar:
Demo: Tilt: Konfirmanden, Hjulen rullar, Giftiga Pilar, Lång väg, Framåt

pinballs83_8694693flower_power_ad flower_power_turne