23 maj, 2024

the_lerium 1'a-spelningen
The Lerium
Stockholm – Rågsved 1978 – 1979

Medlemmar:
Lena Ringström: Sång
Lars-Göran Karlsson: Gitarr, sång
Sören Lindgren: Trummor
Tomas Törn: Bas

Historik:
The Lerium och Ebba Grön hade många gemensamma nämnare. De kom båda från Rågsved, båda gjorde livedebut den 10 mars 1978 på Rågsveds Ungdomsgård (Ebba Grön var förband!) och båda var med på livesamlingen ”Oasen” som spelades in nästan exakt ett år senare. Ebbas sångare Joakim Thåström var dessutom tillsammans med The Leriums sångerska Lena Ringström.

De första spelningarna gjordes dock som en trio där Lars-Göran Karlsson sjöng och spelade gitarr, Tomas Törn spelade bas och Sören Lindgren spelade trummor. Lena anslöt efter några månader.

The Leriums låtar var oftast korta och explosiva, och bättre än så kan väl inte den instrumentala låten ”Nu” på ”Oasen” beskrivas. Deras andra bidrag hette ”En ny dag”, och den innehöll bland annat textraden “en dag måste nånting hända, när allt slår in”. Den blev skivans underrubrik och sammanfattade på ett utmärkt sätt föreningen Oasens kamp för ett bättre förortsliv. Texterna var för övrigt mycket viktiga för bandet. Att få feedback på dem var drivkraften för flera av medlemmarna.

När skivan väl kom ut 1979 hade dock The Lerium somnat in efter bara cirka fem spelningar. Längre bort än till Högdalen kom de aldrig.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Samling LP: Oasen: En ny dag, Nu (MNW MNW 94P -79)