23 maj, 2024

urin urin_oasen
Urin

Stockholm – Rågsved 1974 – 1979

Medlemmar:
Lennart ”Fjodor” Eriksson: Sång, gitarr
Hans ”Talle” Hedberg: Sång, trumpet
Mats”Masse” Blomqvist: Gitarr
Robert Öqvist: Bas
Lars ”Lillis” Horn: Trummor
Stefan Karlsson: Slagverk

Historik:
När Ebba Grön startades 1977 hade Lennart ”Fjodor” Eriksson spelat i band sedan han var tio år, och 1969 startade han bandet Fournittifive tillsammans med bland andra kompisen Inge Tillberg som senare dök upp i Tejp.

Urin drog igång i Stockholmsförorten Rågsved i början av sjuttiotalet. Då var Frank Zappa, Rolling Stones och diverse proggband som Fläsket Brinner och Kebnekajse de stora inspirationskällorna. 1974 skrev de rockhistoria genom att vara bandet som startade festivalen Sellstock hemma i Stockholmsförorten Rågsved. De bröt helt enkelt upp ett elskåp, hyrde förstärkare och öste på i två dagar. Denna festival återkom därefter i tio år.

Förutom ”Fjodor” på sång och gitarr bestod Urin av Hans ”Talle” Hedberg (sång och trumpet), Mats”Masse” Blomqvist (gitarr), Robert Öqvist (bas), Stefan Karlsson (slagverk) och Lars ”Lillis” Horn (trummor).

Urin ansågs vara ett ganska utflippat band tack vare att de ofta bar extrema scenkläder. Vid en spelning på den skola där ”Fjodor” då jobbade klädde de sig exempelvis ut sig till präster och framförde en antikyrklåt. Det i kombination med viss berusning chockade skolans lärare, och blickarna ”Fjodor” fick i lärarrummet efteråt gjorde att han valde att inte gå dit nästa dag.

Något rent punkband var de aldrig, men de passade bra in i den livaktiga Rågsvedsscenen. När den legendariska livesamlingen ”Oasen” spelades in under tre kvällar i mars 1979 var förstås Urin med. ”Eva” och ”Utväg” hette deras bidrag.

I ett par år spelade ”Fjodor” parallellt med både Urin och Ebba Grön, men i takt med att de sistnämndas popularitet ökade blev det förstås ohållbart i längden och han blev tvungen att hoppa av. Inte lång tid därefter splittrades bandet.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Samling LP: Oasen: Utväg, Eva (MNW MNW 94P -79)