Drömpojkarna

drompojkarna-1977 drompojkarna-live-medborgarhuset dromp
Drömpojkarna

Stockholm 1977 – 1982

Medlemmar:
Ulf Bäckman: Bas, sång
Anders Åborg: Trummor, sång
Magnus Palm: Gitarr, sång

Historik: 
DRÖMPOJKARNA Stockholmsbaserad trio med rötter i Jönköping. Verksam 1977-82. Den egenframställda repertoiren bestod av ”romantisk, sentimental punk” med inslag av ”svart svensktopp”. Stämningsmässigt pendlade låtmaterialet mellan skiraste vemod och grövsta satir. Medlemmar var Magnus Palm, gitarr, Ulf Bäckman, bas, och Anders Åborg, trummor. ”Alla tre sjunger, inte bra, men självklart”, recenserade Håkan Lahger i DN 1978.

Drömpojkarna uppträdde sparsamt men ändå aktivt på den punkdominerade stockholmska livescenen. Spirituellt, särpräglat och ymnigt mellansnack var ett kännetecken.

1978 spelade bandet in den självbetitlade debut-LP:n på 17 timmar (”det märks” — Lahger igen!) och släppte på Ulf Beijerstrands ljusskygga skivbolag Grisbäck. 1979 åkte trion till studio Bombadill, Svenska Popfabriken, Klippan, för att banda första singeln: ”Sofi” och ”Ny i stadens ljus”. Bo Åkerström ryckte in på tenorsax, Anders hamrade på pianotangenterna och lämnade därför tillfälligt över trumpinnarna till Sticky Bomb. Singeln fick alldeles utmärkta recensioner!

Två år senare hade man bestämt sig för att avveckla. Detta markerades med en sista sejour i Klippan. Slutprodukten blev en förkrympt EP om tre låtar: ”Öm och rå”, ”Stora pojkar” och ”Gud i Fisksätra”.

Tillbaka i Stockholm fick trion infallet att göra en video av ”Öm och rå”.

Drömpojkarna gjorde sin allra sista spelning 1982 på Anders Åborgs trettionde födelsedagskalas.

Nästan alla av gruppens inspelningar ligger numera på Youtube (inberäknat videon ”Öm och rå”). Dessutom återförenades bandet 2016 för att åka till Svenska Popfabriken igen och spela in en ny EP – ”Drömpojkarna i fyrfärg” – med delvis samma gästmusiker som vid de tidigare Klippanbesöken. Resultatet släpps under 2017.
Anders Åborg
januari 2017

Diskografi:
SIngel: Sofi, Ny i stadens ljus (Slick Slick 10 -80)
EP: (Svenska Drömprodukter ‎– SDP-S-01, Svenska Pop Fabriken ‎– SDP-S-01 -8
LP: Drömpojkarna (Grisbäck 7905 -79)

drompojkarna_lp_rec

Kommentera