21 april, 2024

kallsvett
Kallsvett

Rågsved – Stockholm 1978 (Foto: Micke Rip)

Medlemmar:
Putte Norén:Trummor
Patrik ”Pinch” Nilsson: Gitarr
Kim Wehlin: Sång
Eva ”Pojken” Johansson: Bas

Historik:
Den stora mötesplatsen för Stockholmspunkarna var köpcentret Gallerian där punkare från hela Storstockholm kunde samlas året runt ända tills vakterna bad dem rotera eller helt sonika körde ut dem. Det var också i Gallerian som bandet Kallsvett bildades av kompisarna Putte Norén, trummor och Kim Wehlin, sång då de båda slog sig samman med Patrik Nilsson, gitarr och Eva Johansson även kallad Pojken på bas. Första repet hade man hemma hos Puttes föräldrar, i deras lägenhet, något som inte direkt uppskattades av vare sig föräldrar eller grannar och man såg istället till att få plats på Blåsut ungdomsgård i Rågsved. Bandet var dessutom medlemmar i Musikföreningen Oasen som bjöd in Kallsvett att medverka på galan Alternativ julfest i december -78. Giget gav dem deras första och kanske enda fan nämligen en tjej som skrev Kallsvett fan no 1 på ryggen av sin jacka.

Bandets andra och av förklarliga skäl sista spelning hade man också på Oasen. Enligt trummisen Putte var det  folk ända från Göteborg som kom för att se bandet. Han och Kim hade ”förberett” sig väl mycket innan spelningen så därför fick Putte för sig under spelningen att det skulle vara  coolt att spela trummor lite överallt på scen samtidigt som Kim började slåss med publiken. Patrik och Eva tröttnade på upptågsmakarna och upplöste bandet mer eller mindre där på plats. Putte minns också att de slutade umgås efter händelsen. – Ja, vi betedde oss som idioter, så visst, det var med all rätt.
Patrik och Eva bildade istället Snarklangarna som sedermera blev F.D.S och släppte en EP. Låten Paranoia på skivan kom från Kallsvetts repertoar.