27 maj, 2024

razzia1 razzia2 razzia3

razzia4
Razzia
Västerhaninge – Stockholm 1978-1981 (Foto: Anders Olsson)

Medlemmar:
Markus Flemming: Gitarr
Patrik Jönsson: Bas
Anders Olofsson: Gitarr
Mats Lefert: Gitarr
Peter Ternström: Trummor
Tomas Petterson: Sång
Jimmy Johansson: Sång
Mia Landberg: Sång
Lotta Aston: Sång

Historik:
Även om Razzia inte tillhörde de mest originella punkbanden, så sticker deras första och enda singel ut på skivbolaget Noon, som mest gav ut country. Singelns ena sida bjuder på okammad och gapig punkrock i mediumtempo medan andra sidan är hardcore-punk i ”d-takt” (innan Discharge fanns på vinyl). Plattan släpptes 1978 i 500 ex och upplagen sålde de själva slut på konserter.

Bandet hade startat ett år tidigare av gitarristen Markus Flemming och basisten Patrik Jönsson. De hängde hellre bland punkarna inne i stan än i hemmakommunen Västerhaninge som var raggarnas territorium. I Gallerian träffade de gitarristen Anders Olofsson och trummisen Peter Ternström från Spånga. De hade nyligen börjat skapa något som påminde om musik på var sina håll och slog sina påsar ihop med sångaren Tomas Petterson från Ösmo.

Järnet var ett av alla hus på Södermalm som ockuperades efter Mullvaden. Det var där Razzia stod på scen första gången. Elen var avstängd och fick dras från grannhuset. Bandet var inte många veckor gammalt så det lär inte ha varit någon välljudande tillställning. Men ockupanterna stod ut, dansade till och med applåderade.

Jimmy Johansson från Årsta med förflutet i Urrk tog över sångmicken senare samma år. Det är han som sjunger på singeln ”För vår frihet” och som även poserar på omslaget. Senare ersattes gitarristen Markus av Mats Lefert.

Razzia var inte lika uttalat politiska som de andra banden de umgicks och spelade mest med, som till exempel Incest Brothers, Snutslakt och Revolt. Medlemmarnas musiksmak drog åt vitt skilda håll. Patrik och Peter lyssnade på Oi-punk som Angelic Upstarts och Cockney Rejects . Andra föredrog pop typ The Rezillos och The Jam medan Mats var mer inne på blues och hårdrock. The Clash var den förenande och enda gemensamma nämnaren.

Sammanlagt gjorde Razzia ett 30-tal spelningar, som bland annat inkluderade en turné tillsammans med Revlot. Det var bra spelningar och mycket festande, men även ett par svårslagna bottennapp. I Värnamo fick de till exempel ägna hela dagen åt att skruva ihop en jättescnen i en stor idrottshall. Samma kväll möttes Sverige och Sovjet i hockey-VM och konsertpubliken inskränkte sig till sjutton betalande.
I Örebro spelade Stockholmsbanden tillsammans med Diestinct och Brända Barn från Sundsvall. ”Knockoustseger” för Sundsvall var rubriken till Schlager-artikeln som följde, där Razzia liknades vi stenålderspunk medan Sundsvallsbanden beskrevs som nyskapande. Turnéns bästa spelning ägde rum i Aneby och Lund.

Jimmy slutade i bandet sommaren 1980 och ersattes av Mia Landberg från Livin Sacrifice som i sin tur efterträddes av Lotta Aston. När även Anders försvann hösten 1981 och ersattes av Kristian ”Krabban” Rydström från Snutslakt bytte bandet namn till Röster och gjorde ett tiotal spelningar innan de omformades till Vredens Druvor.

Diskografi:
Singel: För vår frihet – Depression (Noon Records SNS 803 -80)

Raw Power Nr1
razzia_raw_power