21 april, 2024

blagobung1 blagobung2tif
Blago Bung
Lund – Skåne 1979-1980 (Foto Mats Bäcker)

Medlemmar:
Martti ”LeThargie” Soutkari: Gitarr, sång
Kamilla Lindström: Sång, keybord
Jan Fornell: Synt, sång

Historik:
Föga anade Lundspunkaren Martti LeThargie (egentligen Martti Soutkari) att hans annons om elgitarr till salu skulle resultera i ett av den svenska punkvågens märkligaste band. Den som svarade hette Jan Fornell och under transaktionen upptäckte Martti och Jan att stora delar av deras skivsamlingar var identiska. Planer på ett gemensamt projekt föddes och tillsammans med Jonas Ellerström, sedermera bokförläggare i Lund, och Bengt ”Binkie” Liljegren från Garbochock, sedermera historiker och Karl XII-kännare, bildades Ignatius Loyola und dm Bunker Kidz våren 1980.

Via inkarnationerna Bunkerbarn och Ian Pegleg & Blago Bung (med den undanflyende punkprofilen Ian Pegleg på saxofon) utkristalliserades under hösten 1980 sättningen LeThargie (gitarr och sång), Fornell (synt och sång) och Kamilla Lindström (sång, piano och orgel).Med ett namn taget från den tyska 20-talsdadaisten Hugo Ball och låttitlar som ”Wittgenstein”, ”Auto/Suggestion” och ”Föruttnelsen” representerade Blago Bung den tidiga Lundapunken i sin renaste form. Musikaliskt och textmässigt var det långt till Sex Pistols, den råafrustrationen hade övergått i intellektuell leda och angst, men utanförskapet var detsamma.

En återförening verkar osannolik då Blago Bungs medlemmar spritts över klotet – Fornell ärsedan många år verksam som översättare i Japan, Lindström är diplomat i New York och LeThargie poet i Malmö – men den trägne sökaren kan ännu hoppas finna ett sällsynt exemplar av bandets mini-LP ”Kärleken & döden” från 1981 på nätauktioner och skivmässor.
Modifierad text från boken Ny Våg

Diskogarfi:
MP: Kärleken och döden.Hans Kyss – Aldrig nånsin – Wittgenstein – Auto/Suggestion – Föruttnelsen – Soldis  – Någon annan (Heartwork Records ‎– HWMP 02 -80)
Kassett: Eldbegängelse: Pegleg & Blago Bung Jamais A Apt (Krall Kassetter Dr.01 -81)
Live på Klubb 2000: Så sent som igår (Heartwork HWMP 04 -81)

blagobung