21 april, 2024

6950
The Students 

Norrtälje – Stockholm 1981-1983

Medlemmar:
Roger Reinhold: Bas
Patrik Reinhold: Keybord
Tomas Harnebäck: Gitarr
Peter (William) Andersson: Sång
Anders Österman: Trummor

Historik:
Det är inte alltid band låter som de ser ut. Students är ett exempel på detta. Deras blonderade frisyrer och halsdukar på bara överkroppar förde tankarna till Easy Action och Noice men musiken var ösig poppunk på svenska. Annars stod bland annat New York Dolls, Generation X och Hanoi Rocks högt i kurs hos bandmedlemmarna.

Sudents bildades när bandet Warpigs gick i graven 1981. Basisten Roger Reinhold och hans bror Patrik som spelade klaviatur och gitarristen Tomas Harnebäck ville fortsätta spela och hittade sångaren Peter (William) Andersson och trummisen Anders Österman. Målet var satt högre denna gång, de satsade hårdare och skaffade sig alltså en image.

Det gick bra till en början. De spelade en hel del i hemtrakten och bestämde sig för att göra en singel på eget bolag. Låtarna de spelade in var ”Dansa” och ”Ironi”. Inte bara titlarna var korta, det var också låtarna. Den sammanlagda speltiden blev inte ens fyra minuter.

Därefter började problemen. Roger var den drivande i bandet, och han valde att flytta ner till Stockholm. Han åkte upp för att repetera i bland, men det höll inte i längden coh Students rann sakta ut i sanden.

Den enda som fortsatte spela på allvar var sångaren Peter. Han fortsatte med President Gas (som var ett Norrtäljeband från början). Roger var med i en mycket tidig upplaga av Easy Action innan han lade ner popkarriären och var med att starta skivbolget TCP Records tillsammans med Calle Von Schewen.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel Dansa – Ironi (Rich RICH 001 -82)