21 april, 2024

paragraf_pop R-7784938-1448722926-1370.jpeg R-7784938-1448731171-3133.jpeg
Paragraf Pop

Norrköping – Östergötland 1980-1984

Medlemmar:
Folke Liljekvist: Sång
Peter Hild: Gitarr
Willy Landstedt: Gitarr
Mikael Westerback: Bas
Thomas Skinnar: Bas
Pelle Frimodig: Trummor
Stephen Rossi: Trummor

Historik:
När Paragraf Pop startade 1980 fanns ingen uttalad tanke om hur det skulle låta. Influenserna kunde vara allt från tidig hårdrock till Sex Pistols och The Clash. På bandets singel från 1981 fanns två sidor i dubbel bemärkelse. Framsidans ”Med dej” är en kort och snärtig popdänga som förmodligen inte låtit så utan punken, medan baksidan mer förde tankarna till Magnum Bonum. Efterhand blev det dock mer och mer nya vågen och exempelvis Elvis Costello och Squeeze gjorde stort intryck på sångaren Folke Liljekvist, gitarristerna Peter Hild och Willy Landstedt, basisten Mikael Westerback och trummisen Pelle Frimodig.

Singeln var förstapriset i en rockbandstävling i Skövde. Den spelades in i Decibelstudioni Stockholm med klaviaturspelare från dansbandet Tötas som producent och medlemmarna blev så missnöjda med resultatet att de åkte tillbaka till studion veckan efter och mixade om den själva.

Så flyttade Stockholmskillen Gunnar Blomquist till Norrköping för att studera. Han satte upp en lapp med texten ”gitarrist och låtskrivare söker band” i en musikaffär och plötsligt var han sångare och gitarrist i Paragraf Pop. Låtarna han bidrog med, bland annat ”Vägg av tårar” och ”(Nån annan) i mitt huvud” gjorde bandet lite tuffare än de varit tidigare.

1982 medverkade de åter i en rockbandstävling nämligen klassiska Rock-SM som Europe senare vann. Paragraf Pop gick ända till semifinal och tävlingens starke man Tomas Erdtman, gilade dem så mycket att han skickade in dem i studion för att spela in en singel. Innan det hann bli något av det meddelade han dock bandet att han inte hade tid med dem för han skulle bli manager åt Europe.
Då hade större delen av bandet flyttat upp till Stockholm för att satsa hårdare, men med det beskedet gick luften ur bandet och de lade ner verksamheten.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Med dej – bara för att hjälpa varann (Husaren PARA-001 -81)

paragrafpop