21 april, 2024

Isotop Knall
Gävle – Gävleborg 1980-1981

Medlemmar:
Bobo Andersson: Sång
Jan Dahlberg: Sång
Bengt O Tedeborg: Gitarr
Daniel Lidfeldt: Gitarr
Michael Wallberg: Bas
Mattias Eliasson: Orgel
Urban Feldth: Trummor

Historik:
Isotop Knall uppstod 1980 ur spillrorna av Alarm, ett band som gjorde ett par spelningar i Gävle sommaren 1979. En kort period var det som skulle bli Isotop Knall en trio bestående av Tedeborg, Wallberg och Feldth men snart tillkom Lidfeldt och Bobo Andersson. Den senare var samtidigt frontfigur i Bugs och spelar numera i Desertörerna. Isotop Knall livedebuterade på en rockgala med lokala band i Borgarskolans aula cirka september 1980. På programmet stod några egna låtar – oklart vilka – samt covers av bland andra Jam och Rockpile.

Andersson lämnade därefter bandet och in kom nye sångaren Jan Dahlberg i sällskap med organisten Mattias Eliasson. Fler egna låtar kom till och repades in och någon spelning genomfördes. I slutet av oktober begav sig bandet till studion Music Workshop på Kocksgatan i Stockholm, en studio som var lite i ropet bland annat beroende på att Anders F Rönnbloms ”Rapport från ett kallt fosterland” hade spelats in där. Resultatet blev en kassett med tre egna låtar: ”(Tele)Vision”, ”Japanen och jag” och ”Låt mig stanna kvar”. Mats Olsson fick en kopia och skrev positivt om den på Expressens popsida, en stor grej på den tiden.

Tedeborg och senare Wallberg anslöt till Grenzfall när Isotop Knall lade ner verksamheten någon gång våren 1981. Tedeborg spelade därefter i det akustiska bandet Nebraska Beat åren 1986-90 innan han solodebuterade med ”Mycket väsen för ingenting” (1996). Nyligen kom han upp till ytan igen med singeln ”Vi har förlorat vår oskuld”. Övriga Isotop Knall-medlemmars senare musikaliska äventyr är okända.
Bengt O Tedeborg till Slyngel Records

Diskografi:
Singel: (Tele)vision – Låt mig stanna kvar (Slyngel Records 012 -15)

New Muzak

isotop_knall_new_muzak