21 april, 2024

 ciliconcarne1 ciliconcarne2 ciliconcarne3

sil1
Silicon Carne
Stockholm 1980-1981 (Foto: Ann Duroj)

Medlemmar:
Jan Haug; Gitarr
Magnus Karnock: Bas
Mats Edlund: Sång
Thomas Karlsson: Trummor

Historik:
Ibland går det att få en bild hur ett band låter bara genom att läsa låttitlarna. I Stockholmsbandet Silicon Carnes fall hette låtarna på den enda singeln ”Existens” och ”Svarta vatten”, och dessa signalerade allvarliga unga män i svart.

Den dystra men samtidigt vackra musiken på den av Stranded utgivna singeln förde tankarna till Joy Division och visst var dessa en viktig influens, men namnet tog de faktiskt från en Monochrome Set-låt. Inte många svenska band lät så här vid den här tiden, men fler skulle göra det något år senare.

Silicon Carne bildades hösten 1980 eftersom alla deras kompisar spelade i band. Sångaren Mats Edlund och gitarristen Jan Haug kände varandra sedan högstadiet i Sollentuna, medan basisten Magnus Karnock och trummisen Thomas Karlsson tillkom via gemensamma bekanta. Dessa blev ett lyft för bandet eftersom de precis i början förlitat sig på en trummaskin.

redan i december samma år gav de sig ut på en paketturné med fem stopp. I ressällskapet ingick bland andra replokalskompisarna Kitchen & the Plastic Spoons och Hörförståelse. Förutom dessa konserter genomförde Silicon Carne bara ytterligare ett par spelningar innan de drygt ett år efter starten lade ner verksamheten. Magnus har därefter gjort skivor med Cinnemon, Planet of The Poodles och Wan Light medan Jan i mitten av 80-talet gjorde en maxi-ep med bandet Tony Curtis.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Existens -Svart vatten (Stranded Rekords REK 008 -81)

Övriga inspelningar:
Live: Karlshamn – Lokalen tour 80-xx-xx

FUNTIME

silicon_funtime

JÖRVARS GOSSKÖRsilicon_jörvars1 silicon_jörvars2
SCHLAGER

kitchen_allvaret