10 april, 2024

 zepo R-2707114-1324001496.jpeg
Zäpo

Göteborg – Västra Götaland 1980-1982

Medlemmar:
Erik Nordling: Sång
Johan Andersson: Gitarr
Bjarne Olsson: Bas, sång
Jörgen Tjusling: Trummor

Historik:
De var unga, blyga och så osäkra att man inte fick ett ord ut ur dem. Men då de steg upp på scenen exploderade Zäpo i ett utspel och med en skicklighet och självsäkerhet som få svenska band hade.

Zäpo var en av många tonårsgrupper på västkusten som 1978 inspirerades av de första Garageligebandens framfart. De bildades i september -79 av femtonåringarna Erik Nordling (sång), Johan Andersson (gitarr) och Bjarne Olsson (bas). En månad senare anslöt sig den ett år yngre Jörgen Tjusling (ja,han ärsläkt med gammeldansarna i Sven Tjuslings Trio) på trummor. I december hade de sin första spelning på Lexbyskolan hemma i Partille.

Zäpo skrev trettio låtar det första året, spelade in en mytomspunnen demo på CP-hemmet i Partille och i slutet av 1980 valdes de in i Garageligan. Våren 1981 nådde de finalen i Göteborgs-Postens popbandstävling, vars final avgjordes på Liseberg. Två veckor senare slutade Erik och Bjarne tog över sången. Detta gjorde gruppen ännu tajtare och de vann tävlingen.

1981 spelade de in sin första singel ”Född kanonmat” på Nacksvings underettikett Transmission. Producent var en viss Mr Walker som visade sig vara proggmogulen Tommy Rander. Han spelade även in maxisingeln ”Fyra låtar” där ”Vackra hjältar” blev mest omtyckt. Zäpo gjorde cirka femtio spelningar, de flesta i Göteborg med omnejd.

Ibland kallades Zäpo för Ebba Gröns lillebröder. Zäpo hade samma sättning, attack och melodikänsla och därtill Johans eminenta gitarrspel, inspirerat av Neil Young och Danny Kustow (TRB), som präglade gruppens sound. Zäpo var produktiva men också rastlösa. Detta gjorde också att de så ofta bytte låtar i sin repertoar att fansen hade svårt att hänga med.

Gruppen splittrades 1982 i samband mad att tolvtummaren kom ut. Jörgen Tjusling började i ett hårdrocksband. Bjarne Olsson och Johan Andersson återförenades med Erik Nordling (som nu börjat spela trummor) i bandet Walter, som senare blev Sonic Walthers. Senare under åttiotalet vara Bjarne med i Mary Beats Jane.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel Född kanonmat – Alla dagar (Transmission (5) ‎– TR45-12 -82)
EP: Fyra låtar: Vackra hjältar – Vita rum – Köper och stjäl – Självmordsbarn (Nacksving ‎– TR 45-21 -82)

Övriga inspelningar:
Replokal, Ny Våg: Alla dagar, Genom mitt fönster, Självmordsbarn, Musik  Utspel

Ladda ned inspelningen från Ny VågKRAMP

zäpo_kramp