Sydkraft

00---Sydkraft---1978---Surfway-(1)cc 00---Sydkraft---Sydkraft-(1) 00---Sydkraft---Sydkraft-(2) sydkraft_studion
Sydkraft

Halmstad – Halland 1977-1979

Medlemmar:
Clabbe Svensson: Gitarr
Lars Nilsson: Trummor
Thomas Hafström: Bas
Mats Virack: Sång, gitarr
Thomas Möller: Gitarr

Historik:
Efter Piss korta och intensiva karriär fortsatte Mats Virack och Thomas Hafström tillsammans med gitarristerna Clabbe Svensson och Thomas Möller. Sättningen kompletterades av Lars Nilsson på trummor.

Thomas åkte upp till EMI i februari 1978 för att fixa ett skivkontrakt. Men problemet var att man inte hade något inspelat så Kjell Andersson nobbade men bad Thomas skicka en tejp. Sagt o gjort Thomas åkte hem spelade in några låtar med Sydkraft och skickade bandet till Kjell som gillade det han hörde såpass mycket att bandet fick göra en singel den Ramonessurfiga och snärtiga ”Surfway” en skiva som producerades av Harpo. När LP:n skulle spelas in var det däremot Lasse Lindbom som satt bakom kontrollbordet. En singel med låtarna ”London” och ”Åta , jobba, sova” lyftes från LP:n. Skivan fick en del positiva reaktioner och i Aftonbladet utnämnde Stina Helmersson den ”som en av årets bästa” trots detta lyckades man ändå inte locka den breda publiken. En medverkan i Ulf Elvings radioprogram Skivspegeln fick inte inte heller skivförsäljningen att ta fart. Mycket kan kanske skyllas på att bandet inte såg ut som ett nya vågenband, medlemmarna hade långt hår dessutom både mustasch o skägg men också namnet Sydkraft förde tankarna mer till något band ur Musikrörelsen än ett powerpoppunkigt band från Halmstad.

Den uteblivna framgången fick killarna att kasta in handduken 1979 för att gå vidare i andra lokala konstellationer. Tillsammans med Ledde Nilsson, Nils Wohlrabe och Gert Claeson bildade Mats Virack Badrox, en mycket tillfällig konstellation som ingen av de inblandande vill kännas vid idag. Clabbe ägnade sig åt popen i Beauty och Johnny Pilot. Thomas gjorde en kort solokarriär.

Bandet har återförenats med jämna mellanrum och senast spelade man på hemmaplan 2010 då på galan Punkjävlar 2.

Diskografi:
Singel: Surfway – Så tung, så lång (EMI 7C 006-35546 -78)
Singel: London (Hela dygnet laddat) – Äta, jobba och sov (EMI 7C 006-35649 -79)
LP: Sydkraft (EMI 7C 062-35647 -79)
Här hittar du 1:a singeln o några pärlor från lp:n.

 

Lämna ett svar