Kekkonen Heroes

Kekkonen Heroes
Skärholmen – Stockholm 1980-1984

Medlemmar:
Gabriel Guiance: Sång
Christian ”Totte” Alonzo: Sång – trummor
Janne Holmström: Trummor
Steven Kelly: Gitarr
Jon ”Poppe” Schubert: Bas
Petrus Vavamis: Sång

Historik:

Ett band som hämtade mycket inspiration fråm KSMB var Kekkonen Heroes från Skärholmen söder om Stockholm. I det här fallet var det ingen tillfällighet eftersom det fanns personliga beröringspunkter mellan de två banden.

Sättningen varierade något i början, men kärntruppen bestod av sångaren Gabriel Guiance (lillebror till KSMB-sångaren ”Steppan”), gitarristen Steven Kelly, basisten Jon ”Poppe” Schubert samt trummisen Janne Holmström. Efter ett tag tillkom ytterligare en sångare, Christian ”Totte” Alonzo vars storebror också sjöng i KSMB.

Kekkonen Heroes musik var snabb och punkig och likheterna med KSMB var tydliga. Ett kort tag kallade de sig till och med för KKHS, något som berodde på att ”Steppan” inte orkade skriva hela gruppnamnet när han gjorde en affisch till en av bandets första spelningar. Precis som hos KSMB uppstod också ett yin och yang-förhållande mellan de två sångarnas röster: en var mörk och lite deppig medan den andra var ljus och glad.

Kekkonen Heroes spelade flitigt live, men det enda som finns utgivet på skiva är låten ”Sista bussen” på samlings-LP:n ”The art of being here”. Då hade Petrus Vavamis ersatt ”Totte” vid sångmicken medan denne nu satt abakom trummorna. De gjorde några förstök att göra en egen singel, men satsningen ledde inte till några framgångar och Kekkonen Heroes historia slutade någon gång runt 1983/84. ”Totte” och ”Poppe” spelade senare med Stockholms Negrer med Mikale Alonzo.
Från boken Ny Våg

Låtar:

Diskografi:
LP samling: The art of being here – Sista bussen (Rebell Records RRLP02 -82)

Övriga inspelningar:

Zerox Nr 2
KKHS är ett band från våran ”hemmaplan” (Alby-Norsborg). Egentligen är dom ett Skärholmsband men eftersom replokalen ligger i Norsborg och att dom har spelat där ett antal gångar så kan man väl kalla dom ett Norsborgsband.

Det var Poppe och Steven som på skoj i plugget sa: Vi ska bilda ett band. I samma plugg gick också Gabbi och Totte(?) som även är lillbrorsor till Steppan (Gabbi) och Alonzo (Totte) som är mest kända som sångare i Kurt Sunes Med Berits.

Gabbi sa som dom andra trodde var på skoj att KSMB skulle fixa reptid. Helt plötsligt en dag så sa Gabbi att ”Ikväll har vi tid i Kärsby”. Deras namn kom fram när bandet satt på tricken.

Steve- Vi sa så här: kommer vi inte på nåt bättre namn innan stationen där vi ska av tar vi Kekkonen Heroes (ett revolutionerande sätt!). Bandet blev på så sätt ett namn man skulle tala om i B.F.M (Botkyrka Fria Musikgrupper). Den legendariska (?) första spelningen ägde rum på ett ställe där inte många rockgrupper som inte har startat sin karriär. Spelningen ägde rum i Västerholms låg & mellanstadieskola. Gabbi fick till och med skriva autografer.

Dom vill inte bli kallade KKHS eftersom det låter lite för mycket KSMB.
– Vi kallade oss det i tre veckor, Gabbi-Steppan skulle göra affischer till vår första spelning och han orkade inte skriva Kekkonen Heroes utan skrev stället KKHS.

I somras la Totte av och in i hans ställe kom Petrus.
Janne (trum.) – Förra sportlovet började jag spela trummor i bandet, då var jag bara ersättare. Men den gamla trummisen blev sur på att KKHS bara spelade snabba låtar, så han la av.

Gabbi – Vi lirar KSMB-låtar som ”Norrmann” och ”God save Fälldin” och ”Fler poliser”.

Gruppen har jämt och ständigt blivit jämförda med KSMB.
– Vi hatar KSMB(!)
Gabbi – Dom e jävligt bra…

Vad gillar ni för band i övrigt?
Gabbi – Jag e ett stort fan av Ebba Grön…
Janne – Police är bra…
Petrus – Pink Floyd.
Gabbi – UK SUBS gillar jag inte.
– Gabbi är DJ på fritiden och diggar vråldisco (OBS bara ett skämt)

Hur går det med spelningar?
Janne – Vi kan inte säga att vi har lätt att få spelningar. Vi har det väl som alla andra band. Eftersom vi är med i B.F.M så spelar vi i det s.k. Rocktåget.
Med Rocktåget menas att två band från B.F.M besöker t.ex. VAFF i Vallentuna och spelar där. I sin tur spelar två band från VAFF hos B.F.M

– Det är förjävligt att Musikverket försvann. Ett nytt ställe borde finnas…

Gabbi – KSMB och andra band bojkottade stället ett tag av anledningen att i början hjälpte småbanden Musikverket genom att ofta ställa upp gratis. Sen när MV kom någorlunda på fötter så lät dom bara de större grupperna att spela och höjde inträdet mm.

Utanför Stockholms-län har bandet ännu inte kommit. Det längsta de nått är Handen…
– Vi skulle spela på Åland men det blev inget av med det. Samma sak med Danmark.

Skulle ni vilja definiera eran musik till någon viss stil?
Steven – Inte punk, lite annorlunda…
Janne – Morronrock!
Gabbi – Expressrock, vi tycker inte att vi är punkare. Dom kallar mej för punk ibland, fast jag hatar det…
– (tystlåtet) Trevligt folkslag!
– Tidningarna skriver bara skit, ta t.ex. ”Punkmordet”…
”Bagare mördar servitris”
M-Ö-R-D-A-R-B-A-G-A-R-E…!
Janne – Punkarna får acceptera att dom blir lite uppmärksammade, minoriteten märks.
Gabbi – Kekkonen Heroes har alltid skrivit få och bra låtar som t.ex. : Idag, Dimpi-dump.
– För övrigt tycker vi att Gyllene Tider är bra!
Steven – Vi är ett politiskt band.
Gabbi – Jag bryr mej inte om politik.
Steven – Om man inte bryr sej, så överlåter man åt andra att bestämma. Vi skulle nog inte vilja bli räknade som nåt partipolitiskt band, för det är vi inte.
Janne – En ganska rolig grej med bandet, är att jag är den enda svenskan
Gabbi – Vi snor jobben och fixar med svarta löner (Obs ironi)

En uppmaning: Fler ska spela musik, huvudsaken är inte hur bra man är, utan att man har kul, säger Kekkonens Hjältar.

En sista uppmaning: Vi vill ha spelningar, vi är jävligt billiga.
Zerox Nr 2

Kommentera