Warheads

1930995_49979293456_5701_n 1930995_49979298456_6012_n 1930995_49979303456_6314_n
Warheads 

Stockholm 1979-1981 (Foto: Ann Duroj)

Medlemmar:
Pelle Almgren: Sång
Björn Fröberg: Bas
Stellan Hemringe: Gitarr
Mikael ”Bruppe” Ramsäter: Trummor
Rickard Lindberg: Trummor
Jesper Sporre: Trummor
Richard Mattson: Gitarr

Historik:
Warheads sade sig känna liten samhörighet med stadens övriga punkband och vägrade kalla sig punk, de föredrog termen snabb hårdrock. Och visst, husgudarna var egentligen mer The Stooges och MC5 än de vanliga punkinfluenserna- Bandet lät också lite tyngre än de flesta och gitarristen Stellan Hemringe kryddade ofta låtarna med gitarrsolon av det slag som de flesta punkband varken ville eller kunde spela.

Warheads rötter går tillbaka ända till årsskiftet 1976-1977 då The Basement Boys bildades. Därefter föddes Mob 77 (mest kända för att ha kompat Totte Dellert i ett klassiskt TV-inslag) som senare ombildades till det i huvudstaden beryktade Aouuh!, där basisten Björn Fröberg och Mickael Ramsäter kompletterade nämnda Stellan och sångaren Mats Cavonius. I mars 1979 tog Pelle Almgren över sångmicken och i om med detta bytte bandet namn till Warheads. Mikael ersattes snart av Rickard Lindberg.

Bandet spelade en hel del på Musikverket och 4:an, liksom ute i Nacka där flera av medlemmarna kom ifrån. I september -79 gjorde man en inspelning för Rip-Records fanzinet som hade startat skivbolag. Budgeten var låg och studiobesöket klarades av på bara några timmar. resultatet blev en EP som släpptes på RiP Records senare samma år. Plattan sålde snabbt slut och de fortsatte spela ute på de ställen som fanns i huvudstaden. På EP:n är två låtar på svenska och två på engelska något som var ett medvetet val då de tyckte det blev roligare att blanda språk.

En bit in på det nya året begav de sig åter in i studion för att spela in låtarna ”Today can´t be worser than tomorrow” och ”I lost my legs in the war” för samlingsskivan ”Let It Out” som nystartade skivbolaget Adventure Records skulle släppa. Vid det laget var Jesper Sporre ny trummis och för att göra soundet lite tyngre kom gitarristen Richard Mattson med i bandet.

1981 började dock Warheads medlemmar sträva åt olika håll och bandet splittrades. Pelle hamnade i Easy Action, och gjorde i mitten av 90-talet en succéartad comeback under namnet Pelle Almgren och Wow Liksom.. Björn var med i Easy Action ett kort tag och spelade även med Neon Leon innan han startade ett band ihop med Jesper, Hanoi Rocks-gitarristen Andy McCoy och The Pain sångaren Staffan Holmberg. Några spelningar hann det aldrig bli men Jesper blev snart trummis i Hanoi Rocks. Björn hoppade med i The Nomads 1986.

På Punkgalan 2010 stod både Aouuh! och Warheads på scenen med i stort sett alla originalmedlemmar. Det blev också sista tillfället för Stellan Hemringe att plocka upp gitarren offentligt.Han avled 2012.
Redigerad text från boken Ny Våg.

Låtar: Herregud, I lost my legs in the war, Dagen är natt, Desperate, Today can´t be worser than tomorrow

Diskografi:
EP: Dagen är natt – D-E-S-P-E-R-A-T-E – Center of lies – Herre Gud (RiP RR 791101 -79)
Samling LP: Let It Out: I lost my legs in the war – Today can´t be worser than tomorrow (Adventure ADVL 100 -80)
Samling CD: Today can´t be worser than tomorrow (MNW MNWCD 182 – 1989)
Samling CD: Svenska Punkklassiker: Today can´t be worser than tomorrow (MNW MNWCD 2012 – 2003)

warheads1 warheads2 warheads3

Kommentera