26 maj, 2024

63067_10150091365353572_6201611_n 62187_10150091365583572_6134699_n 61789_10150090334048572_1679407_n 61273_10150090334388572_4693756_n 58532_497243313571_1026750_n 58532_497243308571_7687572_n
The Oids 

Norrtäjle – Stockholm 1980-1982

Medlemmar:
Micke Eriksson (Grann): Gitarr
Peter ”Svarten” Eriksson: Sång
Tommy Lambertz: Gitarr
Jonte Lundvall: Trummor
Tomas Helgesson: Bas

Historik:
Oids bildades vintern 1980/81 av Micke som tidigare sjungit i bandet Warpigs. Från början var bandet bara ett slags kollektiv av punkare som ville spela i band men så småningom hittade man strukturen och man började repa konstant. En viktig grej med bandet var att man inte skulle få traktera det egna instrument. Dessutom fick man vara med i bandet även om man INTE kunde spela. Micke som tidigare agerat sångare blev nu istället gitarrist. Allt i enlighet med punkens normer. Efter ett antal månader av rep fick bandet sin första spelning i Socitetsparken i Norrtälje. Spelningen lär ha filmats av Svartens pappa på ljudlös super 8 film. Bandet gjorde även några fler legendariska spelningar i Stockholmsområdet innan gruppen upplöstes 1982. Micke fortsatte med Hollywood boys och Young ones. Ingen av de andra medlemmarna fortsatte med musik förutom basisten Tomas som spelade i lokala band fram till 90-talets slut. Legenden säger att en kvinnlig bekant till Svarten, som var bosatt i USA, vars pappa jobbade på en liten radiostation. Han lät pressa upp en EP i ETT ex, med två av The Oids demolåtarna på ena sidan samt två låtar av Glorious Bankrobbers på den andra. Plattan sägs också ha spelats på radio i USA. Svarten är i dag ordförande i svenska Ford Mustang klubben. Trummisen Jonte tog sitt liv 1990. Vad Tommy gör vet ingen. Micke har precis börjat lira med Thomas från Warpigs och Totte från President Gas. Få se vad som händer på den fronten.

(Malin Vitto som nämns i intervjun från Norrtälje Tidning, var en kompis som var tänkt som sångerska, men backade ur och var aldrig medlem i The Oids)

Låtar: Slav åt min kuk, Pusselbiten, Gänget på stan , Skit i mig, R.i.p

Diskografi:
Hembränd CD: 4- låtars demo från 1981 inspelad i Radio Stockholms 4 kanals studio i Norrtälje.

Inspelningar:
Demo: 1981: Pusselbiten, Gänget på stan , Skit i mig, R.i.p
Live: Live i parken 1982, samt diverse replokalsinspelningar.

Ladda hem MP3:a: Ladda ner EP med omslag genom att KLICKA HÄR!

Norrtälje Tidning dec –80
(NORRTÄLJE) Punken är INTE död!
Det hävdar i alla fall fem medlemmar i punkbandet The Oids.

– För oss är punken en livsstil, och ingenting för ”trendnissarna”, de som bara hakar på allt nytt utan att tänka på vad det innebär. Vi vill leva på vårt sätt, se ut som vi vill och spela vår musik!

The Oids betår av Micke Maniac, Ronny Robber, Jonte Joint, Rocky Lazer och sångerskan Malin Vitto. Namnen är deras artistnamn och de ser mycket bestämda ut när de förklarar att det är det som ska stå i Bakgårdsrock.

– Ungefär som Stig Vig och Zilversurfarn i Dag Vag, du vet, säger Micke Maniac. Det skyddar vår identitet.

Och skyddas, behöver de faktiskt ibland.

Det är inte lätt att vara punkare i Norrtäljetrakten. Den senaste tiden har de varit utsatta för både telefonterror och att folk har kastat ölburkar efter dem när de varit ute på lördagskvällarna.

GÖR VANLIGA SAKER
– Men det är sånt man får ta, säger Micke Maniac, när man ser ut som vi. Det var betydligt värre för några år sedan. Om ett år – kanske – kan till och med vi vara accepterade…

När medlemmarna inte spelar i bandet gör de ”vanliga” saker. Går på verkstadsmekanisk skola, i vanlig skola och jobbar på daghem!
– En del föräldrar har frågat varför jag har så konstig hårfärg (eldrött), säger Micke Maniac, men det är också allt.

Ett schysst och vettigt jobb, det är framtidsdrömmen för The Oids, men det roligaste är såklart att lira, spela och bara ösa på.
– Vi låter totalmangel, säger Ronny Robber.
– Vi har ett fruktansvärt ös, säger Jonte Joint.
– Vi låter för jävligt bra, säger Rocky Lazer.
– Men vi behöver mogna tillsammans och träna mer, säger Micke Maniac.

OI-PUNK NY VÅG
Varför heter ni The Oids?
– Det finns en ny punkvåg i England som kallas för Oi-punk och som består av punkare, skinheads och mods som spelar tillsammans, mot arbetslösheten. Så vi blandade ihop Oi och aid (hjälp) och fick ordet Oids, säger Micke Maniac.

England är favoritlandet. Det är dit gruppen vill åka och lyssna och spela.
– Ja, att få lira på trottoarerna, på klubbarna i London vilken grej va! Säger Jonte Joint.

NORRTÄLJE HJÄRNDÖD STAD
– Där – I England – tar dom en mer på allvar, anser The Oids. Ingen ser ner på en, utan alla är mer öppna för det som är nytt.
– Där går de till musikklubbar för att träffas och för att lyssna på band. Här hemma sitter vi inne och tittar på TV, säger Ronny Robber med en grimas.

– Alla gnäller på att det inte finns något att göra, men ingen gör någonting åt det.
– Som Norrtälje till exempel, säger Jonte Joint, det är en schysst stad på sommaren, men helt hjärndöd på vintern.

The Oids tränar i ett garage som de har hyrt av en sommarstugeägare.
– Det är finfint för då kan vi ösa på precis så mycket som vi vill! För vi är nog inget folkparsks-band, säger Micke Maniac, vi vill spela på små trånga, mysiga, rockiga ställen.

PUNKARE HAR DÅLIGT RYKTE
Tror ni punkare har dåligt rykte?
– Ja, tyvärr säger The Oids och ser nedslagna ut. Det s k punkmordet i Gamla Stan fick mycket mer publicitet just på grund av att det var punkare inblandade. Nyligen her ett liknande fall inträffade men då blev inte rubrikerna så stora, säger killarna.

– Sen har Noice och Magnus Uggla bara hakat på punken – utan att riktigt mena det – och skapat en bild av oss, som inte alls är sann, säger Micke Maniac.

– Punk är något mycket mer än vad folk förstår, säger Micke. Mig gav det en kick, och gjorde att jag började lyssna på musik på ett helt nytt sätt. T ex på David Bowie och Lou Reed.
– Och vad folk än tror, så kommer punken aldrig att dö. Så länge det finns ungdomar utan jobb – så länge kommer musiken att leva…
Norrtälje Tidning dec –80 Text: Suzanne Axell – Foto: Roine Karlsson.