Molotovs

790323mf01 790323mf1 790323mf02 790323mf03 790323mf04 molotovs_are1 molotovs_arne2 
Molotovs

Stockholm 1979 (Foto lånade av Punksvall.se & Arne Wickander)

Medlemmar:
Bosse Löthén: Trummor
Nils Fagerberg: Bas
Jan Bergstrand: Sång
Johan ”Bullis” Engberg: Gitarr
Berra: Gitarr

Historik:
Punken var hetsig, energifylld och rastlös. Många band hann knappt göra sina debutspelningar innan de upplöstes och medlemmarna försvann vidare till andra konstellationer. Det fanns en iver och en lust att utvecklas från habil treackorspunk till kompetent och mer välspelad musik.
Skabb var ett av den första vågens punkband. Knappt hade bandets singel släppts innan de upplöstes och i stort sett återbildades som Moltovs.
Molotovs musik var mer åt den traditionella rocken och med i setlistan fanns bl.a Lou Reeds ”Sweet Jane” samt gamla ”I hear you knocking”. Gruppen bestod av de före detta Skabbmedlemmarna Bosse Löthén på trummor, sångaren Janne Bergstrand och Nisse Fagerberg på bas, som fick hoppa in då bandets förste basist inte fungerade. Sättningen kompletterades av Jonas ”Bullis” Engberg, från Black Nails och Berra på gitarrer. Man skrev nya låtar som ”Det trycker” och ”Veckans idol” men hade, trots ett avståndstagande till Skabb, en omarbetad version av ”Ni klarar er alltid ändå”. Men sökandet efter en identitet och ett eget sound upphörde inte med Molotovs. Gruppens existens varade blott ett halvår och man gjorde bara fyra spelningar debuten skedde på fanzinet RiPs Gala på Musikverket ”Så var det dags för nya Skabb, dvs Molotovs. Molotovs låter fan så mycket bättre än Skabb nu när saxen är borta, och dom två gitarrerna gjorde att musiken var ösigare nu än tidigare.” (Stranded) man gjorde också en avstickare till Sundsvall. ”Redaktionen för Punksvall minns reaktionen och ryktesspridningen hos raggarna i stan, som upprördes av Bosses uppdykande på Storgatan med blekt hår, i svart overall och med ett basebollträ över axeln…” (Punksvall.se)
I slutet av 1979 upplöstes Molotovs och transformerades till Hjärnstorn.

Ladda hem live på Musikverket.

molotovs_splittrat

RiP Nr9
Molotovs är ett nyare band av alla I Stockholm som dykt upp. Just nu består bandet bara av tre killar. Men förut var de fem. Detta beror på att basisten och den ene gitarristen med namnen Hasse och Micke har slutat. De passade helt enkelt inte in i bandet. Skickliga var dom men Janne tyckte dom var ”anti-punkare” och hade inte alls samma åsikter som dom andra. Bandets satte sig ner och diskuterade igenom saken lugnt nere i replokalen.
De tre medlemmarna som är kvar i Molotovs är: Bosse Löthén på trummor, Janne Bergstrand sång (Ni kände väl igen namnen? Just det, båda har spelat i numer upplösta Skabb.) och Jonas Bullis Engberg gitarr (f.d Black Nails)
– Bullis, Bosse och jag hade hållit på och försöka få igång ett band. Det var väl redan innan jul vi skulle starta ett band. Egentligen skulle vi spelat under jullovet men nån basist visade sig inte så det blev inte av. Det är det som har varit det stora problemet att vi bara varit tre. I riktigt desperata ögonblick skulle jag försöka mig på bas och samtidigt sjunga. Men det var för desperat. Men Black Nails kom ner ibland och hjälpe oss vilket var schysst. Men det var ju ändå bara ”konstgjord andning”.
– Så ringde det en dag och i ena luren fanns Hasse och Micke som sett vår annons på förstärkardoktorn och de ville gärna vara med å lira så vi drog iväg allihop till replokalen å börja träna. Men sen så märkte vi att det inte gick tillsammans med dom efter ett par repningar.
– Sen var vi sex stycken ett litet tag. Men det gick inte heller så bra och det upptäckte vi efter en repetition. Killen som var den sjätte spelade farfisaorgel som det aldrig kom nåt ljud från. Vi tyckte inte heller att det passade med ett instrument till i vår musik. Det kändes inte bra. Kan vara jobbigt också att vara så många i ett band, i alla fall på en gång.
– Än så länge har vi bara en 6-7 låtar men vi har bara text till tre av dem. Har inte hunnit med att skriva fler än. EN gammal Skabb kör vi. Det är ”Ni klarar er alltid ändå”. Den låter mycket bättre med oss.
– Låten ”Det trycker” är väl vår bästa. Den är nästen helt klar nu.
I slutet av februari skulle bandet ha sin första konsert. Men det blir antagligen svårt att få tag i en basist till dess. På Musikverket skulle det blivit tillsammans med en massa andra band, t.ex Dag Vag.
Rykten som säger att ni ska fortsätta på Mistlur och spela in en singel där, är de sanna eller?
Nej, lögn och förbannad dikt. Vi har faktiskt inte lust till det, än. Vi måste bli mer samspelta och framförallt bättre än nu. Ingen idé nu när knappt en människa vet vem man är.
– Vi har faktiskt bara hunnit repa i tre veckor med Hasse och Micke. Och nu blir det väl paus igen.
– Nån likhet med Skabb har vi inte. Möjligen att jag och Bosse ser likadana ut. Men på första spelningen blir det säkert så att alla ser att två är från Skabb och klassar oss som skit innan de ens har lyssnat på musiken. Men vad gör det? Lyssnar de på oss hörs ju skillnaden direkt.
– Jag hoppas vi kommer att reta punkarna lika mycket som Skabb gjorde. Det var väl en hel del som retade de flesta. Gjorde oväntade saker, hade saxofon, spelade en musik som vi kallade punk men inte dom, uttalade oss politiskt och hatade Pain. Jag hoppas i alla fall att Molotovs fortsätter med det.
– Nu kommer vi gå in för att bara hata The Pain. De största divorna i stan.
Vi ska fortsätta vara med i SAM-ligan utanför Stockholm. En förening som jag (Janne) var med att starta.
– Våra låtar är så där hårdmjuka, mycket drag och lite popigt. Typisk dansmusik som all annan rock är. Det blir inte riktigt lika tungt ljud som Skabb där det fanns tre olika viljor musikaliskt. Men här tycker alla åt samma håll ungefär.

Här skulle egentligen artikeln om Molotovs slutat men eftersom det hänt glädjande saker inom bandet fortsätter vi:
Dagen efter att Hasse och Micke slutat så ringde man upp två spelgalna typer. Den ena var Nisse, Skabbs gamla basist och han ställer antagligen upp. Även en gitarrist vid namn Berra blir förhoppningsvis också med. Så nu hoppas grabbarna kunna ställa upp på Musikverket i februari.
Rip Nr 9 – Jeppe

molotovs_rip

 

Kommentera