21 april, 2024

black_nails_musikverket_2_s unknown3lang1 unknown3lang2

unknown3lang3 320889_10150343096888280_1694635268_n
Black Nails
Stockholm – Handen 1976-1979 (Foto: Thomas Wejdsten, NotFound.se och Anders Ingman)

Medlemmar:
Micke Studz: Sång 77
Janne “Bengtsson” Håkansång: Sång 78-79
Fred Asp: Trummor
Ralla Stenlund: Gitarr
Fredda Wox: Bas
Bullis Engberg: Gitarr 76-78
Roger Olson: Gitarr 78-79

Historik:
Black Nails var 25 % punk resten Rock’n’rollröjarband. Först med Micke Studz som frontman som eftertäddes av Janne Håkansång, numera känd som Bengtsson. En man med en enorm röst som passade den tidens risiga sånganläggningar (näe PA fanns inte då !). Flitigt turnerande runt Stockhomsregionen, alltid full fest på t.ex 4:an , Musikverket, Ultra i Handen mm.. Läs artikeln från Aftonbladets Popsida 1978. Artikeln gav oss möjligheter och problem. I artikeln nämns en kommande spelning på Brandbergens ungdomsgård. Det var kaos, massor av punkare kom, dessutom nyfikna och bråkmakare. Första gången i karriären vi fick poliseskort. Artikeln kopierades och gavs ut i en interntidning för lärarna i Haninge kommun med frågan om hur man skulle hantera punkfenomet. Vi uppvaktades hårt av yttersta vänstern samtidigt som vi repade i Medborgarskolans lokaler (som slängde ut oss något senare). Vi fick många spelningar tack vare artikeln, Aftonbladet hade genomslag 1978 (internet , MTV och GSM fanns inte då bör nämnas för yngre läsare). Black Nails var i jämförelse med andra band inte på något sätt överåriga. När man läser den artikeln idag så inser man att det var en annan tid men att mycket gäller än idag. Lagom till 25-års jubileet (1978 – 2003) digitaliserades gamla kassetter och … 5 medelålders herrar närvarade på releasepartyt som hölls i Kungsträdgårdens T-banestation där plattan spelades i bergsprängare med Diamant som tilltugg. De som minns vakterna i Gallerian/Kungsträdgåren från slutet av 1970-talet, tyvärr Olle&co har gått i pension. Några T-banetaggande unga män kom och undrade vad vi sysslade med, de tyckte som vi , det lät bra ! Black Nails bytte kläder 1980, läs mer om detta under Esso and The Oilers/ The Oilers.

Låtar: 
Mr X, Gå med i vår armé, Jesus var en langare, Alla är vi kokosnötter, Sexuella Problem, I coulden’t tell you

Diskografi:
Singel: I coulden’t tell you / Sexuella Problem (Fortfarande outgiven)
DVD: The Filth and the Fury: Bonusmaterial: Sexuella Problem (Folkets Bio – 2003)

Övriga inspelningar:
Demo:
Radio:
Live: Musikverket 79-10-14, Vikingagården 80-01-27

Ladda hem MP3:a: Gå med i vår armé  –  Mr X

Aftonbladets Popsida 78-10-30
Dom kallar oss PUNK. Raggarna jagar oss. De vuxna skäller ut oss. Lärarna ger oss sämre betyg. –Men punk är ett sätt att leva, och det enda som betyder något just nu är att spela punkrock, säger de fem killarna i punkbandet ”Black Nails”.

Punken fick dåligt rykte i Sverige när den kom för två år sedan. Punkare var små, skräniga fascister sin som bar hakkors, pissade på publiken, perforerade kinderna med säkerhetsnålar och färgade håret grönt. De flesta tog avstånd från punken medan en ganska liten grupp tyckte det vare en kul modegrej. De hängde med och klädde ut sig.
– Det är modepuknen som har förstört punkens rykte. De visste inte vad punken handlar om. Punken föddes ur slummens och arbetslöshetens England. Musiken är enkel och hård, texterna raka och samhällskritiska. Punken kräver inga dyra musikanläggningar och tonvis av förstärkare, den kräver inga snitsiga scenkläder. Det tycker medlemmarna i punkrockbandet ”Black Nails” (svarta naglar) om punken Vi träffas i Medborgarskolans källarlokal i Handen utanför Stockholm. Fred Asp, 16, Janne Håkansång,16, Fredrik Wox ,14, Jonas Engberg, 15 och Richard Stenlund, 15.

TRE ACKORD
Några av dem började spela tillsammans redan sommaren 1976. – Men då visste vi inte vad punk var. Vi spelade gammal rock på en musikfest här i Handen. Rock var det enda vi klarade av då. Vi kunde bara tre ackord. Sedan fick vi en del spelningar på skolor, klassfester och ungdomsgårdar. Sommaren 1977 började vi spela punkrock på allvar. Skillnaden mellan punkrock och vanlig rock är att punken är mycket snabbare, hårdare, rättframmare. Det är stå på och fullt ös hela tiden. Dessutom behöver man inte så dyr utrustning säger Jonas Engberg. För några månander sedan började ”Black Nails” att skriva egna låtar. Det är trummisen Fred Asp, 16, som skrivit texter för sig själv så länge han kan minnas, som skriver mest. – Punk är så där halvkommunistiskt. Politik är löjligt åtminstone i Sverige. – Men kommunisterna är trots allt det bästa partiet, de andra är ungefär likadana. Och när vi sjunger kommunistiskt blir folk arga. Våra texter liknar de andra punkbandens. Det går bara inta att stå där och sjunga om att ”jag är kär i dig”. Det bara går inte.

LÅTAR OM KNARK
Black Nails låtar handlar om knarklangare, orättvisa betyg i skolan, religionsförtrycket, de skriver om det som händer omkring dem i Handen och i Stockholm. Om sådant de upplever. Låten ”Jesus var en langare” beskriver hur kyrkan och föräldrarna försöker locka ungdomar att konfirmera sig med hjälp av mopeder och guldarmband.
”Gå med i vår armé” handlar om lumpen och hur man lockar unga killar till militära jobb. Om hela krigsindustrin. ”Mr X” handlar om en skoningslös knarkhaj som gör grova pengar på ungdomsmissbruket.
”Bli konfirmerad och du får moped, godis, pengar och en silversked” (Jesus var en langare)
”Du får lära dig att skjuta folk, skitkul jag lovar vaknar aldrig upp, leksaker för 100 000 spänn och du kommer hit för det har jag på känn” (Gå med i vår armé’)

– Vi tycker att många av de progressiva banden spelar bra och har schyssta texter, Nationalteatern till exempel. En del av dem är så tråkiga. – Men vi ställer upp tillsammans med dem i ”Rock mot rasism” (rock against rasism) rörelsen. Men att vara punk är inte bara musiken.

1500 PUNKARE I STOCKHOLM Det finns omkring 1 500 punkare i Stockholm med förorter. Tre-fyrahundra av punkarna brukar nästan dagligen träffas i affärscentrat ”Gallerian” mitt i city.
-Det är vi som fattat vad punk går ut på som kommer dit, inte modepunksen som bara tycker att det är ball med hakkors och säkerhetsnålar.
Punken har en egen filosofi. En anti-filosofi. Man behöver inte vara söt och snygg för att få var med i gänget och bli omtyckt. Man måste inte vara stark och stöddig. Vi springer när ”blöj-raggarna” (raggare utan bil) jagar oss. Vi avskyr slagsmål. –Jag är inte ihop med en tjej för själva utseendet, utan mer för at det går att snacka med henne, för att hon samtidigt är en bra kompis. Man kan ha både killar och tjejer som kompisar, säger Fred Asp.

HATAR TRAVOLTA -Vi hatar disco, John Travolta och snobberi och innedanser, där alla måste vara perfekta och är helt upptagna av sig själva. – Det är disco- och modeindustrin som gått samman för at lura på oss ungdomar en massa skit. – Är man lite taskigt klädd och dansar sopigt vågar man ju aldrig sätta sin fot på ett diskotek. – När vi spelar i skolor och på ungdomsgårdar kräver via tt det ska vara fritt inträde för alla. Man ska få dansa precis som man vill, leva med i musiken. Själva begär vi aldrig något gage. Ibland får vi lite pengar i alla fall, 150 kr för att hyra sånganläggning och 50 kronor till resor. Om bara några veckor ska vi spela på Brandbergens ungdomsgård. Då ska vi spela in ett band samtidigt. – Bandet ska vi skicka runt till olika skivbolag, får se om de tänder , säger Richard Stenlund.
De flesta i ”Black Nails” har känt varandra sedan de gick i lekskolan i Handen.
Aftonbladets Popsida 78-10-30 Text: Stina Helmersson