23 maj, 2024

allan fredrik-jan fredrik-kristian kristian-studio mats-kristian-fredrik noise-perstorp noise-perstorp2 noise-rep noise
Noise

Klippan – Skåne 1977-1981

Medlemmar:
Kristian Ask: Sång
Allan Knudesen: Trummor
Fredrik Gosh: Gitarr
Jan Petterson: Bas
Mats Skogh: Klaviatur

Historik:
Skånska Noise fick också många fans tack vare debutsingeln ”Inget ljus” och uppföljaren ”Stopp!” året efter var lika stark.

Killarna var nyblivna tonåringar när de första staplande stegen togs hösten 1977- Fast det skulle ta ytterligare ett år innan diskussionerna om vilka som skulle vara med och vem som skulle spala vad var avklarade. Så här blev det: Kristian Ask blev sångare, Fredrik Gosh tog hand om gitarren och Jan Pettersson om basen. Allan Knudsen hamnade bakom trummorna. Efter ett par spelningar kom Mats Skoogh och frågade om han fick vara med eftersom han skulle köpa en Moog och en orgel för 5000 kronor. Det fick han, och tur var väl det. Hans klaviaturspel blev en viktig del i bandets sound.

Skolgrabbar som de var blev förstås de första spelningarna på medlemmarnas klassfester och skivkontrakt med Kloaak bärgades efter en hemkunskapslektion när bolagets Mats P skulle hämta deras fröken.

Vid de tidigaste framträdandena spelade de mest covers (till exempel Ramones, Elvis Presley och Kal P Dal), men den första egna kompositionen ”hårde killen” var i alla fall klar. Därefter knåpades fler och fler egna låtar ihop. Och i motsats till många andra skåneband vid den här tiden valde de att sjunga på sin Perstopsdialekt.

Förutom singlarna medverkade Noise med låtarna ”Jag har det bra”, ”Hon är allt jag har” och ”Högervind” på den klassiska samlingen ”Svensk Pop” som kom 1979. De var också med i tv-programmet ”Discotaket”.

Noise var flera gånger nära att splittras, men det hann i alla fall bli ett album innan de gick skilda vägar. Det kom 1981 och var döpt till det minst sagt opunkiga ”Små röda, lätta regndroppar”.

Kristian fortsatte sedan i bandet Legendary Lovers som gjorde tvåsinglar och lika många fullängdare mellan 1985-1994. I slutet av 1990-talet släppte han dessutom plattan ”Ten of hell” med bandet Slefish.
Ur boken – Ny Våg

Låtar: Högervind, Stopp, Jag har det bra, Inget Ljus, Som om,

Diskografi:
Singel: Inget ljus (Kloaak BBK -79)
Singel: Stopp (Kloaak PMMK 06 -80)
Samling LP: Svensk Pop – Jag har det bra – Hon är allt jag har (Svensk Pop SP 07 -79)
LP: Små röda, lätta regndroppar (Svenska Popfabriken SP 09 -81)
Samling kassett:
Samling Kompakt Klippan – Jag har det bra – Hon är allt jag har – Inget ljus (MNW Bombadill MNWCD 251 -93)
Samling CD: Vägra raggarna Benzin – Inget ljus (

Övriga inspelningar: Sveriges Radio – Tonkraft R.i.P-gala2 Musikverket 80

Dr Krall
Perstorp såg precis lika tråkigt ut som jag hade väntat mej. Perstorp ligger i norra Skåne och ser ut som vilken annan liten by som hels. Ett par snabbköp, ett konditori, några banker, en skola och en nedläggningshotad biograf är vad Perstorp har att erbjuda. Det unika med Perstorp är att där inte lär finnas några raggare. Vad som däremot finns är en hel del band däribland Noise. Noise spelar liksom de flesta övriga band i en gammal skolbyggnad, där förövrigt den ”klassiska” bilden till ”Inget ljus” är tagen. ”Inget ljus” som var Noise först platta, trycktes i ca 2000 ex och är idag slutsåld. Kan den månne bli Sveriges andra samlarobjekt efter ”Vårdad klädsel”  Jag åkte upp till Perstorp en regnig lördagseftermiddag för att få en pratstund med pojkarna. Efter att ha färdats i trekvart med buss från Hässleholm genom en idyllisk landsbygd som höll på att dränkas i ösregnet, så var jag framme i Perstorp. Det var bara tre från bandet som kom och hämtade mej vid busshållplatsen. Mats var på semester i Härjedalen och Allan var och spelade minigolf. Efter en lång diskussion om var vi skulle vara någonstans så styrde vi våra steg hem till Christian.

– Berätta lite om hur det var alldeles i början när ni börjat spela ?
Janne: Mats som spelar orgel var inte med från början. Han och jag år i samma klass och en dag så frågade han mig om han inte kunde få lov att vara med oss och spela, eftersom han skulle köpa moog och orgel för 5000 kr. Jag sa då att jag måste snacka med de andra först. De ville inte alls ha med honom, Christian: Alla var dötaskiga mot honom. Han hade och har fortfarande alltid en massa grejor att bära på när vi ska sätta upp anläggningen och då i början var det aldrig någon som hjälpte honom. Men eftersom han hade grejer för så mycket pengar kunde vi inte sparka honom.
– Gillade ni inte honom då ?
Janne: Han ser ju för snäll ut.
Fredrik: Fast det var en jävla tur att vi fick med honom.
Christian: Egentligen var det Fredriks fel att vi började spela. Han hade en gitarr och ett par trumpinnar och så började vi spela. Det var hösten 77, men vi kom inte igång ordentligt förrann ett år senare. Första spelningen var på Fredriks klasfest.
Fredrik: Och andra spelningen var på Christians klassfest.
Christian: Alla klagade på att de inte hörde vad jag sjöng.
Fredrik: När vi började så gillade Christan 50-talsrock medan vi andra diggade Clash och Ramones. De första låtarna vi spelade var Blitzkrieg Bop, Blåa sko, Johnny och så den allra första låten vi skrev: Hårda killen. Vi spelar den fortfarande faktiskt på skoj.
Janne: Christian kom med ganska sent han oxå, fast han kom innan Mats.
– Ni har sparkat Christian många gånger va ?
Fredrika: Vi har tänkt göra de. Fast inte så många gånger. 3 – 4 kanske.
– Varför då ?
Christian: Det var bara därför att jag inte kunde sjunga. Om vi skulle repa in en ny låt så började de spela och så var det meningen att jag skulle sjunga fast jag aldrig hört låten förr. ”Fan va du är kass” fick jag höra.
– Vad tyckte ni om att spela på ”Discotaket” ?
Fredrik: det var tolv band av de 260 som blev uttagna. För det mesta brukar det vara usla dans- och discoband som är med. Jag ångrar att vi var med.
Christian: Det gör inte jag
Fredrik: Det var en så konstig stämning där. Publiken får betalt för att applådera. Innan spelningen sa de ”jävla punkare” till oss och sen vid inspelningen så skrek och applåderade de.
-Vem skriver texterna och vem skriver musiken ?
Christian: Jag skriver för det mesta musiken. Alla: Ha ha ha ha , han är den enda som inte skriver någonting.
Christian: Men jag har så mycket annat att göra. Hjälpa mossan och städa t ex. Fredrik: Jag och Mats skriver musiken, fast egentligen kan man väl säga att alla är med och skriver. Någon av oss kanske kommer på något därhemma som han sedan spelar upp för oss andra, sen så säger vi vad vi tycker om det.
Christian: Jag brukar komma på körerna ”oooooiiioooouuu” och sånt där.
– Vågar ni tala om för varandra vad ni tycker, när det är någon som kommit på nåt hemma ?
Fredrik: Jo det vågar vi. Fast ibland blir det hetsiga diskussioner. Vi brukar bli sura på varann.
Christian: De andra tycker det är kul när de kommer på en ny låt, men jag tycker det är dötradigt. Det roligaste som kan hända de andra i bandet är när jag inte dyker upp på repningarna.
Fredrik: För det mesta är det Allan som skriver texterna.
Janne: Jag läser aldrig texterna.
Christian: texterna är bara att fylla ut. Våra texter går ut på att de inte handlar om något, ungefär som Dag Vag. Deras texter handlar ju inte heller om något.
Janne: Vi spelar musik. Det är inte texterna som är viktiga. Folk får tänka efter själva och dra egna slutsatser.
Fredrik: Det enda budskapet som vi har är att vi vill man ska spela mer själv.
-Men det är många som tror att ni ser mörkt på framtiden i och med ”Inget ljus” och sen så är det ju ”Högervind” som handlar om något.
Christian: Ja ”Högervind” handlar om nyfascismen som vi hatar. Jag ser nog oxå ganska mörkt på framtiden. Krig och förstörelse. Det är Jannes brorsa som skrivit texten till ”Högervind”.
Janne: Inget ont om Allan men hans texter….
Christian: Tredje världskriget kommer snart.
Janne: De flesta människor är inte riktigt kloka. De är så konstiga. De är ute efter makt eller vad det är. Se så som de håller på i Iran. Religion är nog ganska farligt.
-Vad tycker ni om Noice från Stockholm ?
Fredrik: När vi var uppe i Stockholm och spelade in på Tonkraft, så kom det fram en kille med en platta i handen. Det var Noice ”Tonårsdrömmar”. Då sa Mats till honom att vi var mycket bättre och att ”Tonårsdrömmar” va usel. Kille som höll i skivan spelade själv i Noice och alla utom Mats kände igen honom. Killarna i Noice har precis färgat håret. På Clash-konserten i Lund så gick Per Drejare ( en kille på Kloaak) fram till killarna i Noice och frågade om det var de som gjort den enorma låten ”Inget ljus”. Då blev han ganska psykad.
– Var det inte meningen att ni skulle kalla er Christian och pågarna istället ?
Christian: När jag träffade dem i lördags när de spelade i Åstorp, så frågade jag dem vad det varför trams att kalla oss för ”Christian och pågarna”. Först tänkte de kalla oss för ”Christian och nät-
strumporna”. Det är alltså de som spridit ut ryktet att vi bytt namn.
Fredrik: De är så jävla diviga.
Christian: Deras roadisar gillar dem inte alls. De tycker de är kassa. Förr så hjälpte alla till att kånka grejor och då var det jätteskoj.
Men nu får visst roadisarna göra allt.
Gruppen åker till hotellet och säger till oadisarna att sätta upp grejerna så allt är färdigt när de kommer tillbaka. Vet du vad de får för en spelning ? Här nere fick de 6000 plus bensinpengar. Vi har tänkt skriva vårat namn med c på nästa singel, men vi låter nog bli.
Janne: Nog talat om dem.
– Det gick ett rykte om att ni lagt av ?
Fredrik: Det var LARM som anordnande konsert på Fredmans, så de hade frågat om vi ville ställa upp, men vi tackade aldrig ja. Vi hade ju spelat där ett par veckor innan och inte hunnit repa in några nya låtar, så då var det ju ingen mening att åka ner igen. Dessutom så höll vi på att repa in två låtar till singeln för fullt, så vi ville inte ha några spelningar på ett tag. LARM hade sedan satt upp en lapp på Fredmans där det stod att vi hade splittras. På något underligt sätt trodde de att vi tackat ja och eftersom vi inte kom så trodde de att vi splittrats.
-Tycker ni det är lika kul nu som det var i början ?
Fredrik: Ja.
Christian: Men om man tänker tillbaks så var det skitkul i början. Jag kommer ihåg hur nervösa vi var när vi skulle spela in ”Inget ljus”. Det var något särskilt.
Fredrik: Nu tycker jag det känns döskönt när man gjort en bra låt.
Christian: Ska du säga du stjäl ju bara från Black Sabbath !
Dr Krall # ?  
Text: Anders Torgander  Foto: Suzy & Carl Gustav Jönsson samt Per Drejare