(Esso and) the Oilers

essoandtheoilers2 essoandtheoilers3 essoandtheoilers4
(Esso and) the Oilers

Handen – Stockholm 1980-1982 (Foto: Ann Duroj)

Medlemmar: (karriär efter Oilers)
Fred Asp: Trummor , (Alien Beat, Reeperbahn, Imperiet mfl)
Ralla Stenlund: Sång, (Playmates)
Fredda Wox: Bas (Southern Rascals, Daisy Glaze, Wayward Souls #3)
Jonas Asp: Gitarr (Southern Rascals, Rex the Rox, Wayward Souls #2-#3)
Roger Olson: Gitarr (Southern Rascals)

Historik:
Sommaren 1980 framträdde Esso and the Oilers för första gången. En rockmaskin var född.
Black Nails lades ned, en butik sålde röda kavajer som räckte till alla utom rytmsektionen.
Av Freds låtar skapade de tillsammans en eget ”rockenrollbränsle” som räckte fram till 1982.
Många äventyrliga och egendomliga utflyker gjordes ut i landet. En typisk utflykt i korthet:
Oilers åkte tåg med en hoper vilda fans till Västerås. Titelsången ”We are the Oilers” skreks på
gator och torg i ny version ”We are the Stockholms”, inte helt uppskattat av lokal- befolkningen.
Det hela gick så vilt till att de inte fick nyttja den utlovade login utan sparkades ut från stan direkt efter spelningen. Detta var mitt under pågående tågstrejk, så de kunde omöjligt ta sig från Västerås. Några hamnade i finkan och andra fick sova i källare.

1981 spelade de in plattan Aside, en split-lp (med Studio Sex) innehållande Fred Asp original samt en cover på Rolling Stones ”Last Time”. Helt nöjda var de inte med plattan ”Det är bra låtar, men mixen är jävligt märklig!” En förklaring var att bandet kände sig lite obekväma i studion så Oilersdynamiken gick om intet. Men Jaffa har bevarat Oilers bästa inspelningar.
Dessa är nu digitaliserade för alla gamla och nya fans. När Fred värvades till Alien Beat kunde inte Oilers hitta någon ersättare värdig ersättare så bandet las ned 1982.

Låtar:
We are the Oilers, You wreck my face, So sad, Tell me more lies, Everytime

Diskografi:
Double Play: Split LP med Studio Sex (Stranded Rekords PAK 203 – 1981)
Låtar på ASIDE: Tell me more lies – Cut it out – I couldn’t tell you – When cats cannot be found – Everytime – Last time

Övriga inspelningar:
Hembränd cd: ”Greasest Hits”
Live: Ultrahuset 80-11-16, Jordbromalmsskolan 81-01-11

Disciplin Nr 2
Det började vid punkens start 76/77, då bildade vi ett band som hette ROCKERS och vi spelade och var nog inte allt för bra. Man kunde knappt ta en ton på en gitarr då. Vi spelade bara en massa 3acordslåtar.

Var ni verksamma i Oasen då?
Nej vi var aldrig direkt verksamma i Oasen, men vi spelade där någongång med Belsen Boys och de andra rå-ös banden. Man tyckte ju att Oasen var nåt stort, så där tackade man aldrig nej till någon spelning. Men Oasen ballade visst ur och det gjorde väl vi också. Efter splittringen med Rockers så bilade vi bandet Black nails, för vi var ganska trötta på den gamla stilen och de låtarna vi spelade. Det är ju inte så roligt att stå kvar på 3 ackordslåtarna och försöka göra nåt bra av dem. Så vi började jobba lite med låtarna, för då vet man att man gjort sitt bästa och sen är det betydligt roligare att spela låtarna. Black nails spelade en mycket roligare och svårare musik, ja man kan säga att vi blev mycket rockigare och bättre spelmässigt än när vi spelade med Rockers. Men det var ganska struligt i Black Nails, så vi hann bara göra våran singel innan vi splittrades. Då bildade vi bandet Esso and tha Oilers. Skillnaden mellan Esso och Rockers är faktiskt jävligt stor, både spelmässigt och på låtar.

Varför började ni spela musik?
Jo, i början var det mest bara för att man ville ha en brud, men nu spelar man mest för att det är kul och spännande.

Kan ni beskriva er musik?
Det är ganska svårt att beskriva sin musik, men vi spelar en sorts punk-rock-reagge men huvudsaken är att vi gillar att spela vår musik, annars vore det ganska dumt med det hela.

Har E.&.T.O gjort någon skiva?
Ja, vi gjorde en LP för ett tag sedan (Stranded Records) med Studio Sex, som spelar på ena sidan och vi på den andra. Men bara för att vi spelat in en skiva med dom så betyder det inte att vi ska turnera med dom.

Är det något speciellt ni vill få ut med era texter?
Ja och nej, vi skriver om sakre vi gör och om vardagen. Jag tycker att musiken är lika viktig som texterna. Utan bra text är man helt värdelös och utan bra musik är man också helt värdelös.

Vilken musik lyssnar ni helst på?
Vi lyssnar i stort sett på all musik, vi har väl inte direkt några stora idoler, så vi brukar lyssna på allt mellan 50-talsmusik till dagens elektronmusik.

Hur många låtar har ni?
Vi har väl en 50-60 låtar men det är inta alla som är bra. Dom låtarna har vi på justering för det är mycket bättre att ha lite mindre med låtar, som istället är bra, än att ha många som är halvbra.

Hur mycket folk brukar det komma på era spelningar?
Som mest brukar vi ha en 250 personer, men det är när vi spelar på ställen som Underground och Musikverket. Men annars brukar det bli en 150 st. På små ställen kan det faktiskt bli lite knapert med folk.

Är någon i bandet politiskt intresserad?
Ja, nog är man politiskt intresserad men vi har inget favoritparti. Jag skulle aldrig kunna säga hur man ska ändra på samhället

Har det gått bra ekonomiskt för bandet?
Ja, jag tycker faktiskt att det gått ganska bra för oss ekonomiskt. Vi tjänar inget på musiken, spelningar och skivinspelningar utan det går direkt till utgifter.

Vad tycker ni om förhållandet mellan Fanzines och tidningar som Schlager?
Jag vet att Schlager är ganska komersiell, men en tidning måste kanske ha lite reklam för att dom ska få det hela att gå ihop. Men jag tycker nog att fanzines är mycket trevligare än tidningar som Schlager.

Framtidsplaner?
Att kunna fortsätta som vi gör nu, och att göra någon skiva snart

Esso and tha Oilers är ett Stockholmsband och dom har gjort en LP med Studio Sex. Jag har gjort intervjun med Fred och han har spelat i Rockers och Black Nails innan.
Johan Izo Diciplin Nr2

Kommentera