26 maj, 2024

migren_edaulan migren2 migren3 migrän
Migrän
(fd the Roar)
Jönköping – Småland 1980-1981

Medlemmar:
Mikael ”Mike” Syrèn: Gitarr, sång
Stefan ”Otto” Lilja: Gitarr
Lasse Norrby: Bas
Tom: Trummor.

Historik:
Debuterade på en discokväll för femteklassare(!). Göran ersattes ganska tidigt av Otto och bildade ett nytt ska-punkband – Telephån. Migrän delade ett tag medlemmar med Brööl Boys (Lasse o Tom)  och Baby Doll (Mike & Lasse). Bandet var med och startade upp musikföreningen Acne där de spelade tillsammans med Disco 2000 och Brööl Boys på premiären.
En extremt brusig kassettupptagning gavs ut under namnet ”Råkk Against Raggare”.
Bytte 1981 namn till Dansdepartementet då man ändrade musikalisk inriktning.

Låtar:
”Extas och passion”, ”Feta vakter”, ”Japanska bilar”, ”Adam & Eva”, ”Ett hus på torget”

Diskografi: 
Medverkar på samlingskassetten: Råkk against raggare vol 1 (Tortyr rec -81) 4 låtar

Ladda MP3:a – I am a pet shop
Ladda MP3:a – Rembrandt

 

Gruppen har existerat sen 1980, närmare bestämt vecka 45. Sen dess har en gitarrist bytts ut mot Otto.
-Det blev lite bråk mellan oss… påpekar Mike försiktigt.
-Han kunde inte stämma sin gitarr, dessutom lät den som ett skenande godståg påpekar Otto lite mindre försynt.
-Nej, fortsätter Lars, men han förhindrade oss i vår musikaliska utveckling. (vilda applåder)

Det är kanske dags att presentera dom som lirar i bandet; Otto (Stefan) snart 21 år. Har lirat gitarr i 5 år, spelade piano innan. Mike spelar gitarr, vilket han har gjort sen sportlovet 79, och sjunger. 16 år. Lars 17 år spelat bas sen 79 nov. Thomas har spelat trummor i 5-4 år och är 14.
-Vi spelar ska och punk. Sen försöker vi oss på lite annat, men det går inte så bra just nu. Thomas brukar vara rätt så okoncentrerad..

Dom har spelat ute fyra gånger. Jag passar på att fråga vad som gör en spelning bra?
-Mycket belysning på mej, säger Mike
-Bra stämning. Det behöver inte vara mycket folk, men det underlättar ju, tycker Otto.

Det har ju kommit igång en ny musikförening här i stan, Acne. Alla i Migrän är verksamma inom den.
-Den kommer förhoppningsvis att betyda mycket för musiklivet här i stan. Många små band kommer att bli bättre, eftersom dom får komma ut och spela. Inte bara dom stora.. tror Otto.
-Jag tycker inte så många har hört av sig.. Lars.
-Det beror nog på att det inte är så många som känner till oss. Vi måste nå ut till allmänheten mycket mer.
-Det vore ju kul om vi fick kontakt med andra musikföreningar, tycker Mike, Då kunde vi ju byta band.)

Lvssnar ni mycket på svensk musik?
-Jodå, det händer, Migrän t ex, svarar Lars -Annars lyssnar jag mest på utländskt typ Jam, Clash Who och Stones.
-Dag Vag, Slobobans, mycket svenskt, Mike.
-Mycket blues, svensk och utländsk. Även annan musik typ Jackson Brown.
Thomas: -Sham 69

Jönköping är ju ganska känt för sina raggare.
-Ja fy fan! Dom Försökte slänga mig i Vättern, dom jävla asen. (Thomas)
-Du är för liten, du måste träna mer, påpekar Otto
-Raggarna är ändå ett utdöende släkte, så det är inget att oroa sig för

Vem skriver text o musik?
-Det är för det mesta Mike och Lars, men sen hjälps vi åt.

Här i stan har det bara varit en person som har fixat alla(?) spelningar, hittills. Nämligen Edde, som också har en skivaffär.
-En sak är då säker, han har aldrig hjälpt oss. Han håller ju bara på med ”sina” grupper, Crut och Tant Brun, påpekar Lars
-Nej, han gör ju inte ett skit för smågrupperna i stan. Nej, han fortsätter att dalta med dom där grupperna vilket han väl gjort i snart tre år nu, fortsätter Otto. Å andra sidan har han ju gjort jävligt mycket för musik livet här i stan, det går ju inte att komma ifrån.

Har ni lirat i andra grupper innan?
-Alla utom Thomas har ju spelat i ”The Roar’
-Visionerna har jag också lirat i, Otto,
-Jag har väl varit med i skolkören! påpekar Thomas stolt..

Synth-musik, gillar ni det?
-Man blir så degig i skallen tycker Mike.

Politik?
-uschochbläh får Thomas fram. Jag begriper mig inte på, det…
-Vi har väl ingen klar politisk ställning i gruppen. Anarki gillar jag inte. Jag spelar musik enbart för att det är kul, säger Otto
-Anarki går ju i vilket fall som helst inte att genomföra, Mike.
-Man kan ju alltid hoppas, gruppens anarkist, Lars.

Tror ni att ni hade existerat om det inte hade varit för punken?
-Existerat hade jag förhoppningsvis gjort, hoppas Mike. Men jag hade inte lirat gitarr. -Observera att Mike inte är någon punkare. Han har ju aldrig fått stryk av någon raggare..
-Nej just det. Jävla blöjis, fortsätter Thomas,
För Sverige som helhet, har den betytt något där?
-För Sverige är det väl svårt att säga, men det har ju i alla fall startat många fler band. Sen att det inte har kommit igång här i Jönköping förrän nu, det är ju en annan sak..

Några skivplaner?
-Vi ska i alla fall spela in ett band i höst. Om det blir band eller singel är väl inte bestämt. Personligen tycker jag att band är mycket bättre, man får med fler låtar och då märker man lättare vad gruppen går för. Vi skulle i alla fall aldrig ge ut den på ett stort skivbolag. Då tror jag att man lätt drunknar någonstans där inne i byråkratin. Jag tror i alla fall inte att man får låta som man vill (Ottos visa ord)

Hur ställer ni er till droger?
-Det gillar jag bara ibland, annars dricker jag lättmjölk, säger Thomas.
-Man behöver i alla fall inga när man spelar, Men annars så…(Lars)

Vad tycker ni om Jkpg/ Huskvarna?
-Vad fan har vi att göra?, Thomas.
-Å vems fel är det, undrar Otto. Man måste ju för fan göra något själv.

Någon särskild målsättning med er musik?
-Komma med i Poster…

Något att tillägga?
-Du kan ju skriva att vi inte har något som helst Dag Vag-komplex, som alla beskyller oss för, säger Otto. Möjligtvis Mike… (vilda protester från Mikes sida)
Från Ogräs Nr 3

ACNE-gala ED Aulan lördagen 29/8
Den 29 augusti var det dags för höstens första ACNE konsert.
Dom hade på nåt sätt fått hyra Ed aulan som är en rätt så stor konsertsal. Tyvärr var det inte så mycket folk som hade kommit en halvtimma innan konserten började, men efter ett tag, bara minuterna innan det började, kom det rätt mycket folk. (ca 150-160 pers)
Egentligen var det meningen att Rebell skulle börja lira men eftersom dom nu är upplösta så ställde en annan grupp upp istället, Trazer, ett jobbigt hårdrocksband. Dom svinen tyckte dom var så duktiga att dom ville spela som tredje band och inte som första.

BRÖÖL BOYZ öppnade konserten med Shamlåten ”Borstal breakout” som gick rätt bra. Nästa låt ”Red London” öppnades av att Manne bröölande och fortsatte i snabb takt. Nu blev det plötsligt en total tystnad i aulan… Manne gick ut för att hämta ett ”hängningsstativ”. Han skulle visa att det gick att hänga gud genom detta och låten ”Häng Gud”. Nu äntligen kom favoriten dvs. ”Brevet från kolonin” som var döbra.

Mitt i låten tog Manne fram sin blåsa, det var skitball. Lars (basisten) hoppade runt på scenen. Gitarristen stod tyvärr rätt stilla hela tiden. (?) Efter denna råa låt, började ett antal i publiken att klaga. Det var dom jävla hårdrockarna som hade kommit för att se Trazer. Men Brööl Bojs Manne räddade situationen. Han sa att dom som inte gillade att se dom spela var några jävla sopor och att dom kunde gå ut medan de fortastte spela. Efter detta kom två jobbiga Pistolslåtar: ”Pretty Vacant” och ”Problems”. Det gick en stund så kom det också ett extranummer. Tyvärr blev det ännu en Pistolslåt som var ännu tråkigare än de två första. Avslutningsorden från Brööl Bojs var följande: Hej då era jävla sopor!

Nästa grupp ut var ”legendariska” (?) BLÅ FOBI (fd X-Em). Det tog en stund innan dom kom igång på grund av att Nisses gitarr inte fungerade ordentligt. Sen den rätt misslyckade spelningen på TBV-galan har de fått en ny basist. Tinna heter hon och är en av veteranerna i punkmiljön i Jönköping. Deras musik är mycket speciell. Den skiftar tempo hela tiden, något som inte alltid blir så lyckat. Tyvärr vet jag inte vad låtarna de lirade heter. Grunden var att Nisse (den ena gitarristen) mumlade nåt i början på varje låt, så det var faktiskt omöjligt att höra vad han sa. Musiken blev redan efter några minuter grötig. Trummisen, Palmberg, spelade för ryckigt och tappade bort sig några gånger, det resulterade i att han började spela samma rytmer/tempo osv. som dom två gitarristerna gjorde. Detta resulterade i att Tinna, basisten, blev osäker och tappade bort sig ett par gånger. Dom spelade ungefär 6 eller 7 låtar den enda jag lyckades uppfatta namnet på var låten ”Kristina kyrkan”. Blå Fobi vållade extas och kaos bland publiken. Stämningen steg snabbt hos publiken som hade törstat efter just detta hela kvällen. Det blev verkligen ös från Blå Fobis sida. Efter att dom kört 6 låtar och en två gånger, var publiken ändå inte nöjd.
Det hela slutade med att Blå Fobi gick av scenen utan att ha lirat nåt extranummer. Publiken var besviken, men ändå nöjda. Mycket mer finns att säga om Blå Fobi. Jag tycker att dom verkligen var bra, fast det var synd att dom inte kunde hålla takten så bra.
Vi går över till nästa trevliga grupp nämligen favoriterna MIGRÄN. Dom öppnade med flera av sina gamla och underbara ska/punk -låtar, på en låt hade dom t.o.m. munspel. Dom lirade bl.a.: ”Feta vakter”. Efter 3-4 mycket lyckade låtar lirade dom en ny, rätt rå låt, som hette ”Adam och Eva”, sen kom det en gammal låt igen. Efter den blev det tyvärr ett litet avbrott p.g.a. att en tjej som hade epilepsi fick ett anfall. Men Migrän fortsatte ingen med ”På torget”. Sedan kom J.J. Cales underbara ”Coacaine” och den var som vanligt jättebra. Ursäkta mig jag sa visst fel, det var då det hände, efter ”Cocaine” det där med tjejen. Men det kvittar ju i alla fall Migrän fortsatte med Perverts glada och ösiga ”Ronka”. Publiken ville att Migrän skulle lira den en gång till, fast det gick dom inte med på. Istället körde dom några nya låtar och ett par gamla bl.a. ”Japanska bilar”. En ny låt ”I´m a petshop”(?). Den handlade egentligen inte om något, men det var fullt ös hela tiden. Efter ungefär en timmes underhållning med Migrän gick dom av scenen, något som publiken inte alls gillade. Dom blev till slut tvungna att gå ut på scen igen. En ny låt var extranummer den här kvällen. Den var mycket snabb. Men tyvärr en låt går alltid snabbt och det här var den sista låten Migrän lirade den här kvällen. Publiken var totalt nöjda.
ur Tortyr Nr 3