16 april, 2024


Kindergarten
Stockholm – Upplands Väsby 1980-1982

Medlemmar:
Anders Larsson: Gitarr
Göran Löfberg: Gitarr
Janne Dahlbom: Bas
Claes Olsson: Trummor
Magnus Selander: Saxofon
Torbjörn Zethrelius: Sång, munspel

Historik: 
I Upplands Väsby ett par mil norr om Stockholm spelade alla hårdrock i början av åttiotalet. Ja, alla utom Kindergarten förstås

Vid starten 1980 var det definitivt punk som gällde. Förutom egna låtar ”Casta” och ”Skabb” spelade de till exempel The Clash-låten ”London’s burning”. Hårdrockarna kom ofta på konserterna, om inte annat så för att kritisera.

Till en början var Kindergarten en kvartett bestående av gitarristerna Anders Larsson och Göran Löfberg, basisten Janne Dahlbom och trummisen Claes Olsson. Under en kort tid var Magnus Selander med i bandet på saxofon och bidrog med lite ska-influenser.

Alla sjöng men de kände att bandet nog skulle må bra av en riktig sångare. Killen de hittade hette Torbjörn Zethrelius, och förutom att han sjöng bra och spelade munspel, så bidrog han också med diverse popinfluenser. Han var också ett stort fan av Buddy Holly, han hade likadana glasögon och likadan frisyr, och ritade av honom till omslaget på bandets singel ”Brustna drömmar”. Några rock and roll-influenser kunde dock inte skönjas på skivan, inte heller någon punk eller ska. Ur sin ganska spretiga repertoar valde de istället tre ganska snälla poplåtar.

Efter singeln började det bli svårt för medlemmarnas olika musikaliska idéer att samsas och bandet lades ner.

Torbjörn och Janne hade 1982 ett kort sidoprojekt – tre timmar i en studio för att vara exakt – med namnet Kometica. Janne spelade senare med Rådjur/Raw Animal och Röjkommandot och blev också en av de drivande bakom skivbolaget Rosa Honung.

Diskografi:
Singel: Brustna drömmar – Ge mej en chans -Busschauffören 1981 Whale HUV 4