23 maj, 2024

  

Pressveck 93
Västra Götaland – Göteborg (Partille) 1981-1982

Medlemmar:
Thomas Wenzel: Gitarr, Sång
Henrik (Henkan) Johansson: Bas, Sång
Tommy Eriksson: Trummor
John Ekstorm: Gitarr, Sång

Historik:
Inspirerade av Henriks bror Håkan som var med i gruppen Pampas Goof Army, så beslutade Thomas och Henrik sig tidigt våren 1980 för att bilda ett punkband. Även vänskapen med killarna i gruppen Zäpo hade en viss påverkan men framförallt energin i Punkrockens musik gjorde valet självklart. Thomas skulle spela gitarr för han var lite bättre på barréackord 🙂 samt Henkan hade redan tillgång till en bas. Fick höra talas om Tommy som Bjarne o Johan från Zäpo hade spelat med några år tidigare… och plötsligt var det ett komplett band. De första månaderna spelades det under namnet The Rubberheads innan bytet till Pressveck 93. Debuten gjordes efter några månaders repande och låtskrivande 1980-05-16 på Vallhamra Fritidsgård, en av Partilles fyra fritidsgårdar. På dessa fritidsgårdar ”turnerades det runt” tillsammans med Zäpo och det tredje punkbandet i Partille, Benrangel Band med Punk-Robin i spetsen… Slobobans Undergång är iofs också från Partille men var några år äldre och redan etablerade i Göteborgspunken och Garageligan.
Musiken som gjordes till en början kan nog beskrivas som snällare Punk med både pop och rock i botten. Den första låten som gjordes hette ”Hemglass kommer” och var såklart en hatlåt till denna glassbil som störde lika mkt då som nu. Thomas berättar en skön historia, att det hindrade inte bandet från att skriva ett brev till Hemglass och be om sponsorbidrag maa att dom hade gjort en låt som tillägnades dom… Tyvärr ägnade dom sig inte åt sponsorverksamhet men bandet fick presentkort på några hundralappar att köpa glass för, så varje repa i ett halvår avslutades med glassätning.
Det första året hade bandet hjälp med några texter av en vän till Tommy som hette Mats Töreblad.
Under senare hösten 1980 så togs det med en ny medlem, John Ekstorm på gitarr och sång. Då John kunde spela lite bättre gitarr och hade mer hårdrock i kroppen så skrevs det nu en skön blandning av punk och hårdrock.
Då Zäpo hade gått med i Garageligan så ville Pressveck göra detsamma. 14:e februari 1981 gjordes en gästspelning och därefter hölls mötet och det beslutades att Pressveck 93 fick vara med i denna förening. Bandet gjorde några roliga spelningar på Sprängkullen men bäst var ändå den stora 2-dagarsfestivalen i Azaleadalen, Slottskogen.
Under 1982 kände dom att klimatet ändrades i föreningen och många band hade lämnat samt samhörigheten med de band som nu var med inte var lika skön. Efter en spelning så diskuterades det om att bandet skulle uteslutas för John hade en Pinup-flicka på sin gitarr… Nästa spelning satte även Thomas en flicka på gitarren och John drog på en stor USA-flagga…. och på nästkommande möte var det en punkt på agendan. Thomas berättar att strax innan det mötet så begärde gruppen utträde ur föreningen så dom kunde stryka den punkten på agendan. Visst förstår dom idag att det kanske inte var så ok men när det pratades bakom ryggen istället för direkt med bandet, så valde dom att provocera lite mer innan föreningen lämnades.
Det gjordes några till spelningar innan de på en skoldans hösten 1982, gjorde sista framträdandet. De splittrades direkt bakom scenen efter en ganska katastrofal spelning.
Tommy började spela med ett kristet hårdrocksband. Henkan gjorde ett inhopp i slutfasen av Zäpo. Det provades lite olika konstellationer med blandat resultat. John har ”trubadurat” med olika partners. Bl.a. som Passa Syrran och i andra upplagan av Dubbel Dos. Thomas fortsatte senare åt hårdrockshållet och har spelat med lite olika band men det som utmärker sig är Brutus som vann Partillerocken 1993. Därefter har det varit Coversvängen med Aínt2Bad, Dubbel Dos, Tre Ess och Gött o Blandat innan det nu pågående projektet MixedPeople som muikaliskt hittar på lite av varje.

Lite kuriosa är att det gjordes två spelningar ihop med grabbarna från Zäpo. Banden ställde sammanslagna upp i en tävling på Partille Fritidsgård under namnet ”Georges Muskler”. Dom tyckte det var så roligt så det fixades en spelning några månader senare och repade ihop några till låtar. Bl.a. spelades Pressvecks låt: Dom som mördar och Zäpos: Goe Bengt. Spelningen avslutades med en brutal version av The Whos, My Generation.
Text: Pressveck -93

Diskografi:
Pressveck 93 gjorde aldrig några officiella inspelningar men Thomas håller på och gör nyinspelningar av några av låtarna som kommer att släppas framöver…