25 maj, 2024

Tyst Vision
Västerbotten – Skellefteå 1980-1982

Medlemmar:
Ove Markström: Gitarr
Per Morén: Bas
Ralph Tjärnlund: Trummor
Torbjörn Bäckström: Gitarr, sång

Historik:
The true story of Tyst Vision 1980-1982

Fyra grabbar som växte upp i Kåge ett litet samhälle 12 km norr om Skellefteå fann en gemensam nämnare 1980….musik. Deras uppväxt och bakgrund var snarlik, samtliga kom från arbetarklassen, uppväxta i fristående villor eller lägenheter. Alla hade pysslat med idrott såsom fotboll, ishockey och cykel. Uppväxten var nog mer eller mindre bekymmersfri för samtliga av dem.

Bandet bestod av Ove Markström, gitarr, Per Morén, bas, Ralph Tjärnlund, trummor och Torbjörn Bäckström, gitarr och sång. Gitarristen Ove hade några år tidigare genom den kyrkliga rörelsen EFS gått en gitarrkurs och lärt sig spela, och det visade sig att han hade en dold talang att hantera instrumentet. 1974 började han spela i det populära Kåge-bandet Schack och Matt som mestadels spelade rock och hårdrocks covers på ungdomsgårdarna runtom i Skellefteå. Ove var den som hade lite kunskaper och ett visst försprång musikalisk och Pelle, Raffe och Tobbe var mer eller mindre novisa att hantera sina instrument. Ove lärde dem det mest grundläggande avseende ackord (C, G, A och D) och efter en hel del övande lät det väl tillslut hyggligt.

Grabbarna hade vuxit upp med musik via skivspelarna och band som Dag Vag, Ebba Grön, The Clash, The Cure etc. Trummisen Raffe var nog den som hade de flest LP-skivor och singlar och hittade även de flesta av de ”nya banden” under sina Londonresor, då han alltid kom hem med en knippe nya singlar och album. Han var den tidens influencer för oss andra i bandet.

Det hela började med att vi bestämde oss för att starta ett band, vilket var självklart och enkelt under den sk punkeran. Det som de flesta band upplevt var att hitta en lämplig lokal, men vi lyckades via Tobbes syster komma i kontakt med vaktmästaren i ett hyreshusområde att få låna den gemensamma gårdslokalen under ett par timmar varje helg. Instrument och förstärkare införskaffades av var och en, minns bl.a. Tobbe köpte sin gitarr och Music Man rörförstärkare på avbetalning hos Hagströms musikaffär i Skellefteå.

Initialt lärde de sig att spela coverlåtar som t.ex. Det måste vara radion och Pervers Politiker av Ebba Grön, Gotta Getaway och Doesn’t make it alright av Stiff Little Fingers och även låtar av Undertones, The Clash och Talking Heads. Försökte även skriva egna låtar i början som t.ex. låten ”Skraj i maj” med dom fantastiska textraderna –”skraj i maj, hjärtat paj, kniven röd, killen är död och refrängen- nu är det sorg, på Skellefte torg…”, som handlade om ett uppmärksammat yx-mord i Skellefteå, den blev väl sådär och vi var inte helt nöjda. Eftersom de varje gång fick transportera all utrustning till lokalen, och kanske hyresgästerna upplevde musiken som störande under lördagar och söndagar letade de en mer permanent lokal. De fick till slut för en årshyra om 500 kronor en egen replokal på övre våningen av det lokala biblioteket, mitt emot Kåge kyrka. Tror att vi inte fick tillåtelse att spela under gudstjänsten på söndagarna, Pelle och Raffe hade sina lägenheter i grannfastigheten så det funkade utmärkt.

Ganska snabbt började bandet skriva eget material, där texter på svenska oftast skrevs av Raffe eller Tobbe. Det musikaliska framtagandet började ofta med att någon kom med ett grundkoncept som sedan Ove förfinande och skapade genialiska gitarrslingor till. Låtlistan växte snabbt med tidstypiska låtnamn som Politik Taktik, Vapenmakt, Tung Dans, Datakontroll, Stjärnor utan hjärnor som även kom att spelas in i studio, men tyvärr så blev bandet stulet ur en förälders bil. Det första publika uppträdandet skedde på den klassiska Pansalen i Skellefteå, tillsammans med band som Mindre Modiga Män och Roland Stålbergs band. Det ena ledde till det andra och det blev ett stort antal spelningar runt om på olika ställen i Skellefteå – Nicaraguagalan, CEGE:s rockafton, Nigthfly, förband till Mickey Jupp osv och avtryck gjordes i bygden. Livespelningar var en viktig del för bandet och före varje spelning peppade vi varandra som inför en ishockeymatch i omklädningsrummet. Det östes på ordentligt på scen och efter varje låt hade Raffe förflyttat trumsetet ett par decimeter framåt. Pelle trampade alltid ur sladden till basen och svetten lackade hos Ove och Tobbe, det var mao mycket energi. Låtskapandet fortsatte i rask takt och bandet tillsammans med ett annat lokalt band Nils Pop beslutade gemensamt att göra en EP med två låtar var, ”Veckans Tidning” och ”Ett liv eller inget”. Sagt och gjort, in i studion hos Kjell Nästén som producerade, året var 1982. Den kom ut försenat 1983 när bandet knappt fanns kvar. Distribution och försäljning gjorde de själva och totalt såldes väl ett par hundra lokalt.

Den musikaliska inriktningen fortsatte och gick mot ett mer tyngre och lågmäld stil, likt Joy Division. Alla i bandet var nog inte riktigt tillfreds med den inslagna vägen och till slut bröt man upp. Minns att Expressenjournalisten Lars Lindström, som då jobbade på den lokala tidningen Norra Västerbotten gjorde en intervju med Tobbe som berättade att bandet skulle splittras. Dessutom skulle tre av de fyra bandmedlemmarna bilda ett nytt band enligt artikeln. Problemet var att man inte hade informerat alla i bandet så information fick man via morgontidningen till frukosten.

Efter att man trevat vidare ett tag med att bl.a. bilda ett band med Erika Norberg som sångerska (Erika hade ett förhållande med Yngwie Malmsteen) så la man ned. Ove och Raffe bildade Visonärerna 1983 och var senare en del av Skellefteås stolthet This Perfect Day. Pelle drog till Göteborg för arbete och senare studier och bor fortfarande där. Tobbe flyttade till Ängelholm för spel med Rögle BK.

I och med att boken ”Hela hjärtat mitt” släpptes och som handlar om Skellefteås musikscen, så gjorde vi 2002 en reunion-spelning på Stadsfestivalen i Skellefteå då vi spelade låten Veckans Tidning.

Idag är det bara Tobbe som bor kvar i Skellefteå medan Ove och Raffe huserar i Stockholm sedan många år tillbaka.
Berättat av medlemmarna i Tyst Vision.

Diskografi:
Singel: Splitskiva med Nils Pop: Veckans Tidning – Ett liv eller inget (Knep 002 -83)