Anarkids

  
Anarkids
Halland – Halmstad 1980 – 1982

Medlemmar:
Robban Söbak: Bas, sång
Mikael ”Gnusten” Gustavsson: Gitarr, sång
Jonas ”Grodan” Karlsson: Trummor
Peter Karlsson: Sång

Historik:
När den första vågen av punkband i Halmstad ebbat ut fylldes snart tomrummet med yngre band som Sabotage -81, Kaos Rock och Anarkids. De sistnämnda bestod av kompisarna Mikael ”Gnusten” Gustavsson, Robban Söbak och Jonas ”Grodan” Karlsson. Alla tre umgicks flitigt och satt ofta hemma hos varandra där de lyssnade på ny musik. Det var inte bara plattor med Clash och Sex Pistols som snurrade på skivtallriken, grabbarna gillade också Motorhead, finska Hurriganes men även, lite mer oväntat, Eddie ”Punkjävlar” Meduza.

Steget från att bara lyssna på musik till att framföra den själv var inte långt. Punkens gör-det-själv attityd gjorde det enkelt att plocka upp instrument. Att enas om vem som skulle spela vad var däremot inte lika enkelt. Robban och Gnusten kivades om vem som skulle spela bas då båda ville vara Sid Vicious. Till slut blev det Robban som drog det längsta strået och förärades epitetet Robban Vicious. Gnusten fick lite motvilligt hänga på sig gitarren och Grodan satte sig ganska nöjt bakom trummorna. Replokal blev familjen Söbaks garage.

Repertoaren bestod mest av covers som Incest Brothers ”Oskyldig”, G.B.Hs ”Alkohol” och Icons ”Cancer”. Lagom till trions debutspelning i Östergårdsskolans aula tillsammans med Sabotage -81 hade man repat in hela fyra stycken väl valda coverlåtar som de tänkte förära sina jämnåriga högstadiekamrater med.
Gnusten: Men efter bara två låtar gick vi av scenen och gjorde fuck off tecken. Det satt ju lärare i publiken så vi tyckte det kändes jävligt tufft att göra det.

Eftersom Robban och Gnusten både spelade och sjöng resonerade man att det kanske var läge att utöka bandet med en sångare. Uppdraget gick till Peter Karlsson. Dessvärre blev inte resultatet vad någon av de inblandade hade hoppats. Efter bara fyra repningar fick Peter sparken eftersom de andra tyckte att han sjöng för långsamt. Peter å andra sidan hävdade att det var de andra som spelade alldeles för fort.

Efter en tid flyttade man ut ur garaget och blev replokalspolare med Sabotage -81 på Linehedsvägens fritidsgård. Kanske var det där eller när de huserade ovanpå den gamla cykelfabriken som deras egen låt ”Gyllene tider är mördare. Fy fan vad vi hatar dom…” kom till. Låten handlade om tragedin i Kristianopel där tre personer klämdes ihjäl i kaoset som uppstod när alla skulle in på en och samma gång.

Anarkids spelade inte bara på hemmaplan utan gästade både Linköping och Västerås där de delade scenen på Bryggis med  Negativ Zon och Tre små gröna män – ”TSGM” . I takt med att medlemmarnas influenser utvidgades och man började lyssna på hårdare och snabbare band som Crass, G.B.H och Discharge ändrade man också namnet, först till A-kids sedan till D.H.D (Dom HjärnDöda för att efterlikna G.B.H) innan bandet slutligen upplöstes. När och varför är det däremot ingen som längre minns.

Efter Anarkids fortsatte Robban bland annat med Rooks och är fortfarande aktiv inom musikkretsar. Gnusten gjorde korta inhopp i band som Grabbarna från Eken, Dead Runes och The Undertakers (som släppte skiva i USA). Gick vidare och bildade bandet Sect-or Three (som gjorde en Sverige-turné och släppte en 12:a och en 7:a på eget bolag) han är fortfarande aktiv och håller på med musik. Peter däremot återupptog aldrig sin sångkarriär men tillsammans med Robban anordnade han ett par konserter med lokala band på Folkets hus i början av 80-talet. En för PLO Samt solidaritet i Polen.

 

Lämna ett svar