19 juli, 2024

 
Frenchette

Södermanland – Eskilstuna 1978-1988 (Foto: Lasse Johansson)

Medlemmar:
Per-Anders ”Perrié” Svedhagen (nu Ekström): Sång, gitarr
Kjell ”Kjelle Boy” Carlsson: Gitarr
Lasse Johansson: Bas
Håkan ”Håkan Arsel” Carlsson: Trummor

Historik:
Det var 1978 som fyra högstadiegrabbar började repa i en gammal kvarn. De kallade sig inledningsvis för Arne Kvarn, och det namnet sprayades på många husväggar hemma i Eskilstuna av några fortfarande okända fans.

Sex Pistols, The Clash, Ebba Grön och kanske framförallt New York Dolls var de stora inspirationskällorna.

När de efter två år bestämde sig för att byta namn valde de en låttitel på Dolls-sångaren David Johansens första soloplatta. Basisten Lasse Johansson snodde till och med Davids efternamn Johansen. Sångaren/gitarristen Per-Anders Svedhagen (numera Ekström) gick under namnet Perrié, gitarristen Kjell Carlsson blev Kjelle Boy och trummisen Håkan Carlsson ville av någon anledning heta Håkan Arsel.

Via kompisarna i Date-X kom de i kontakt med Billy Madden på Adventure Records. Han producerade bandets första singel ”Popstjärnor på flykt”, men passade på att göra bandets punk snällare än vad den egentligen var. Singeln blev totalsågad i Schlager, men det kunde de ta eftersom de blev något av just popstjärnor i Eskilstuna med omnejd.

1984 gick de över till att sjunga på engelska. Hur det lät kunde höras på singeln ”Never been in Texas (anyhow)” som kom sex år efter debuten. Den distribuerades av EMI, sålde tvåtusen ex och spelades ett flertal gånger i radioprogrammet Metropol. Då ställde Kjells flickvän ultimatum. Han valde flickvännen, och eftersom bandet var så sammansvetsat efter tio år och över hundra spelningar tillsammans funderade det övriga aldrig på att fortsätta. Ironiskt nog är Kjell den som spelat mest av de fyra efter splittringen, exempelvis med Playmates, Slapping Suspender och Björn Skifs.
Från boken Ny Våg.

Diskografi:
Singel: Popstärnor på flykt: Jimmy boy – Nära (Future Firsts ELD2 -81)
Singel: Never been in Texas (anyhow) – Whole wide world (Lennart Records BK 1 -87)
CD: Greatests Shits (Undefined Sounds ‎– USP31013 -10)
CD: Samling: Vi äro huliganer: Christine (Undefined Sounds – USP30905 -09)