Quizz Kids

Quizz-Kidz-78 qk1 qk2
Quizz Kids

Sollentuna – Stockholm 1977-1980 (Foto: Micke ”Rip” Borg – Thomas Wejdsten)

Medlemmar:
Carl Von Schewen: Bas o sång
Thomas Axelsson: Gitarr
Peter Fichtel: Sång
Nisse Andersson: Trummor

Historik:
På sjuttiotalet spelade tonåringar i Sollentuna/Rotebro norr om Stockholm fotboll eller också mekade man med bilar. För klasskamraterna Call, Thomas och Nisse var valet självklart. De startade ett rockband istället.

Embryot till Quizz Kids började ta form i mitten av 70-talet. De genomgick en del medlemsbyten och olika musikaliska faser fram till det att bandet rann ut i sanden framåt sommaren 1979. I början tragglade de ruffiga covers av The Sweet, Nazareth och Black Sabbath, men efter att ha införskaffat ett färskt exemplar av The Dictators debutplatta ville de låta som dem. Ramones på Jarlateatern i Stockholm i maj 1977 var också en stark influens.

Bandnamnet togs efter en Jethro Thull-låt och debutspelningen klarades av under våren 1978 på en ungdomsgård i Rotebro. Förutom en massa spelningar i Sollentuna uppträdde bandet i Stockholm, bland annat på 4:an och Domino samt på skivbolaget Strandeds gala på Musikverket. Beviset på det finns på live-EP:n ”Live på Verket” där Quizz Kids medverkar med låten ”Glass”.

Den 16 september 1979 gick Peter Fichtel (sång), Thomas Axelsson (gitarr o sång), Carl Von Schewen (bas o sång) samt Nisse Andersson (trummor) in i Soundtrack Studio för att spela in den självbekostade debutsingeln ”Fruitcake”. Som upp
Värmning hade de tre veckor dessförinnan lyckats spela in elva låtar på en och samma dag.

Då singeln spelades in hade Quizz Kids egentligen hunnit splittras, dels på grund av nya intressen samt av att den viktige drivkraften Calle sökte sig bort från Sollentuna för att komma närmare Stockholmspunkens epicentrum. Calle medverkade i diverse konstellationer som Gitarrslaktarna och senare i lite mer New Wave-aktiga Heta Högen. Han var därefter med att starta skivaffären House of Kicks (senare Sound Pollution) som med tiden utvecklade sig till skivbolag och distributör av den lite hårdare musiken.

I början av 90-talet gjorde Quizz Kids ett återföreningsförsök med detta begränsade sig till endast en repetition.
Från boken Ny Våg

Låtar: Jag vill ha ett jobb, Cruising in my daddys car, Dags,

Diskografi:
Singel: Fruitcake (Rising SOTS 002 -80)
Samling EP: Live på Verket: Glass (Stranded Rekords REK 01 -80)

Övriga inspelningar:
Demo Soundtrack Studio 11 låtar.

Lämna ett svar