26 maj, 2024

 
Amöba

Blekinge – Karlskrona 1979 – 1980

Medlemmar:
Håkan ”Bolke” Holgersson: Bas
Mats ”Masse” Persson: Gitarr
Lars ”Lasse” Nilsson: Gitarr, sång
Nicklas ”Skorpan” Johansson: Trummor

Historik
Bandet bildades i slutet av 1970-talet då med Patrik ”Padde” Nilson på gitarr och Stefan ”Betan” Karlsson på trummor. Även Magnus ”Palme” Malmström spelade i bandet en kort period innan ”Bolke” blev basist. Medlemmarna i Amöba umgicks till största delen med varandra och bodde mest i replokalen. På bandets repertoar stod ständigt tre-fyra covers – ”Staten och kapitalet” i Ebba Gröns version, Sid Vicious version av ”C´mon everybody”. Attentas ”tolkning” av Cornelis Vreeswijks ”Båten”  samt Trogsta Träsklåten ”Pelle i skogen”. För övrigt var den egna låten ”Pia, Pia svarta ögon, blonderat hår” något som man alltid körde på repetitionerna. Andra låtar var ”Ronald den store”och ”Alla ska få vara med och Bestämma”.

Den uppsättning som kom att definiera Amöba bestod av Håkan ”Bolke” Holgersson på bas, Nicklas ”Skorpan” på trummor samt Mats ”Masse” Persson och Lars ”Lasse” på gitarr och sång och det var även denna sättning som fick chansen att agera förband till Strindbergs när de besökte Karlskrona.

Under 80-talet splittrades Amöba och ”Masse”  började istället att spela med Akut Skjut. Men efter en tid startade ”Bolke”, ”Lasse” och ”Skorpan” upp bandet igen men då under namnet ”Gevalia-Brygg” och genomförde ett par konserter innan man tog ett brejk för att sedan återvända till replokalen och tillsammans med Magnus ”Möller” Möller omforma sig till den Stranglersinspirerade kvartetten La-Folie men det är en helt annan historia.
Masse är fortfarande aktiv med musiken och spelar i bandet ”On The Job”.

Inspelningar:
Demo (som dessvärre tuggades sönder av en trilskande kassettbandspelare)