25 maj, 2024

nouvelle1 nouvelle2
Nouvelle Europée
Karlstad – Värmland 1980-1983

Medlemmar:
Första versionen:
Pia Jonsson Renella: Sång
Lars Dahlen: Trummor
Per ”Piron” Ejelind: Gitarr, sång
Patrik ”G.Sträng” Willard: Bas
Andra versionen:
Patrik ”G.Sträng” Willard: Bas
Carl Gustavsson: Sång
Henrik Norberg: Saxofon
Ulf Akermo: Orgel
Lars Söderberg: Gitarren
Carina Svensson; Fiol
Berndt Jenderny: Gitarr
Helena Bjuréus: Trummor

Historik:
När Larms samtliga medlemmar upptäckt och överdoserat på Joy Division bytte man namn till Nouvelle Europée och enligt ”Piron” blev musiken svart, pretentiös psykrock med profana texter som klassikern Övergång/Undergång. Denna version av Nouvelle Europée spelade under cirka ett år mestadels i närområdet kring Karlstad och i Värmland. Därefter hoppade ”Dalle” av och Per Dahlberg hoppade in som vikarierande trummis på någon spelning. När sedan Pia flyttade till storstan lockades ”Piron” över att i stället spela med Nattarbete där även Lars Dalén (Dalle) nu fanns med.
Partrik Willard:
Jag fortsatte med Nouvelle Europée tillsammans med Carl Gustavsson som sjöng (och var Karlstads egen Johan Kinde), Henrik Norberg spelade sax, Ulf Akermo tog hand om orgeln Lars Söderberg gitarren (de två sistnämnda var på Pistols på Club Zebra, vilket kvalificerade dem) Helena Bjuréus på trummor, Carina Svensson fiol och Berndt Jenderny, gitarr. Det var ett helt annat band med helt andra låtar; Skinheadsen i stan tyckte vi var ett ”vänsterband” och tog sig helt sonika in i vår replokal och slog sönder våra instrument.. (Kärlek, min styrka”, ”Farliga drömmar” ”Till allmänheten”, ”Frånvaro av ord” ”När vi dansar”); riktigt vänsterorienterade låttitlar!!… Vi höll på fram t.o.m 1982 innan flera av medlemmarna drog sig mot storstan och jag 1983 åter började spela med Piron, nu också tillsammans med Peter Lööf och Gunnar ”Gugge” Zetterqvist (tidigare en av två trummisar i Ebe Johnsons Svingkvintett) under bandnamnet ”All that Jazz”, men det är en annan historia.

Låtar:

Diskografi:
Övriga inspelningar: