26 maj, 2024

Migrän
Östergötland – Norrköping 1979-1980

Medlemmar:
Janne Abrahamsson: Gitarr
Pär Andersson: Trummor
Mikael Månsson: Sång
Bosse Lindgren: Gitarr
Anders Andersson: Bas
Micke Philblad: Bas

Historik:
Punkbandet Migrän drog igång nån gång på vårterminen 79 och grundades av Janne Abrahamsson, gitarr och Pär Andersson, trummor som efter några lyckade tvåmansrep under namnet Ballen står insåg att det hela skulle låta ännu bättre om man lyckades dra ihop ett helt band. In kom Mikael Månsson, sång, Bosse Lindgren, gitarr och Anders Andersson på bas samtidigt bytte namn till den inte lika fullt så ståndsmässiga Migrän.

Repertoaren bestod av ett gäng punkcovers som fått svensk text ”Belsen was a gas” (14 måsar), Eaters ”No Brain” (Ingen hjärna) och Open Soares ”Vertigo” från liveplattan ”Farewell to the roxy” (som blev den sedvanliga raggarhatlåten under namnet Det är dom). Ett gäng oöversatta covers fanns också som UK Subs ”Telephone numbers” från samma liveplatta. Det fanns även några tidiga Abrahamsson-klassiker i repertoaren som Bodybuilding.

Bandets historia blev kort – första splittringen inträffade inför hotet om en livespelning. Något som några av medlemmarna absolut inte ville ställa upp på. Månsson och Andersson tackade för sig och man lyckades istället värva Micke Pihlblad som ny basist (efter att ett envist rykte spridits om att han hyrt sig en bas och startat ett tvåmannaprojekt hemma i pojkrummet tillsammans med kompisen och grannen Mats ”Lord Ortengale” Örtegren under namnet Benny and the Big Huevos)

Med klisterlappar på bashalsen fick Micke lära sig bandets repertoar och Migrän fortsatte harva i replokalen under ett antal månader tills medlemmarna en efter värvades över till Abstinens. Bosse Lindgren lade gitarren på hyllan under resans gång.

Det visade sig med tiden att hotet om en livespelning var bara ett tomt hot – Migrän lämnade aldrig replokalen.