23 juni, 2024

revolt1 revolt2 b-by_81
Revolt

Järfälla – Stockholm 1980 – 1983 (Foto: Anders Olsson)

Medlemmar:
Bengt ”Benge” Wallgren: Gitarr
Lasse Hellman: Bas
Eas Tiljander: Bas
Anton Olemyr: Trummor
Matte Ekberg: Gitarr

Historik:
Det var framför allt The Clash som inspirerade Järfällarockarna Revolt att börja spela sommaren 1980 och de satte också sin tydliga prägel på allt Revolt tog sig för fram till splittringen tre år senare. Det handlade alltså om politisk rockpunk med en del reggae- och ska-utflykter. Bandet som från början bara bestod av gitarristen Bengt ”Benge” Wallgren och basisten Lasse Hellman lånade tillfälligt Incest Brothers trummis ”Happy” Törnblom vid sin debutspelning på en punkgala i Spånga Folkets hus några månader senare. Trumstolen intogs senare permanent av en ung Anton Olemyr som passande nog visade sig vara en yngre upplaga av The Clash-trummisen Topper Headon. Året därpå kom även Matte Ekberg med på gitarr, och med den här sättningen spelade Revolt ute så mycket de kunde. Ofta tillsammans med likasinnade band som Mode 81 och Snutslakt. De spelade mest i Stockholmsområdet, men åkte också på turné i södra Sverige tillsammans med Razzia.

1981 gick de samman med Skälby Örjans och släppte splitsingeln ”Fritt spelrum”. Revolts bidrag var tre ganska hafsigt framförda punklåtar med en del poptendenser. Låtarna spelades in av Mats ”Subbe” Söderberg från discorockbandet Factory, och sången lades på i hans lägenhet. Det fanns ingen tid till omtagningar så därför behöll de en del missar och mindre lyckade sångpålägg.

Året därpå kom LP:n ”Vår blotta existens” som producerades av Nisse Fagerberg från Stadion der Jugend. Plattan innehåller en del punklåtar i högt tempo men produktionen är snarare lågmäld och mollstämd, med rena gitarrljud och återhållen sång. Låtarna är mer genomarbetade än på singeln, liksom Bengts texter som andas frihetlig socialism. Här finns också en viss förkärlek för högtravande formuleringar som ”Du skola betala för ditt liv” och ”Vik hädan, var hälsad”

I två år var Revolt ett hårt repande band med mycket spelningar, och där Bengt allt mer tog kommandot. Detta och skillnaden i ambitionsnivå ledde till att Lasse hoppade av. Han ersattes hösten 1982 av Eas Tiljander från Skälby Örjans. Sista inspelningen hamnade på samlingsskivan ”Förortsrock” 1983. Här har Revolt följt The Clash i fotspåren och tagit ett stort kliv från traditionell punkrock. ”Bränna hål för sången” är snarare Revolts svar på The Clash-låten ”Bankrobber” med drivande reggaebas, percussion och blås. Kort efter denna svanesång splittrades bandet på grund av motsättningar mellan Bengt och Eas.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Fritt spelrum (splitsingel med Skälby Örjans) Tortyr, När skare bli din tur…?, Hat & kärlek (BEP-001 -81)
LP: Vår blotta existens: Vik hädan! Var hälsad!, Vem har gett dom rätten?, Stackarn, Tommy Boy, Desperat svensk, Fritt spelrum, Du skola betala för ditt liv, Målet (BNP-002 -82)
Samling LP: Förortsrock: Bränna hål för sången (Järfäla Rock JR 001 -83)

Övriga inspelningar:
Demo hösten -81
Björkeby 81-09-24