21 april, 2024

Untitled-1 Untitled-2 problem
Problem
Malmö – Skåne 1976- (Foto: Slottskogen Lars Sundestrand Malmö: Mats Bäcker)

Medlemmar:
Stefan Almqvist: Sång, gitarr
Henrik Herrström: Gitarr, orgel
Gerth Martinssons: Bas
L-O ”Lulle” Ivarsson: Bas
Håkan Olssons: Trummor, gitarr
Joakim Rooke: Trummor
Alexander Dzamik: Trummor
Josephine Ahlqvist: Orgel

Historik:
Som åldersmän på den skånska punkscenen räknas definitivt Problem eftersom de började spela så tidigt som sommaren 1976. Med sin garagerockinspirerade spelstil och det faktum att de var förband till nästan samtliga utländska punkband som spelade i Malmö befäste Problem sin ställning som stadens mest namnkunniga band i slutet av sjuttiotalet. Problems musik var opolerat rå på ett sätt som kommunicerade direkt till åhörarnas rocknerv. Att influenserna i huvudsak kom från sextiotalet och dess mer oborstade band var lätt att höra. Primitiva band som The Seeds och The Stooges hörde till medlemmarnas favoriter. De skaffade sig dessutom tidigt Gretch-gitarrer och Vox-förstärkare.

Vid starten sjöng Problem på engelska men under bandets storhetstid var det svenska som gällde. De fick tidigt ett stort fan i Lennart Persson, redaktören för rocktidningen Larm. han startade till och med ett skivbolag för att kunna ge ut gruppens debut-EP våren 1978. De fyra låtarna ”Va har jag gjort?”, Ja vill inte ha”, Malmö sta” och ”Kroppsvisit” rönte så stor uppmärksamhet att stora Phonogram vaknade och gav ut första LP-skivan ”Problem” samt singlarna ”90 000” och en nyinspelning av ”Ja vill inte ha” på sin Smash-ettikett där bandet blev skivbolagskamrater med Elivs Costello och Nick Lowe. Trots tonvis med lovord i pressen sålde dock skivan inte tillräckligt för att de skulle få göra en andra platta på bolaget. Därför dröjde det ända till 1982 innan uppföljaren ”Gandhis bar” dök upp på skivdiskarna, denna gång på Amigo.

Stefan Almqvist på sång och gitarr var bandets frontman. Stefans omisskännliga skånska gav hans sång en frodighet, och hans inspirerade gitarrspel innefattade några av de fräckaste rockriffen som punkeran uppbringat. Kompgitarristen Henrik Herrström stod till synes oberörd på scen och levererade klingande ackord som utgjorde en säker grund till Stefans gitarrutflykter. Gerth Martinssons pumpande melodiösa basgångar gav stadga åt bandet. Håkan Olssons något oskolade trumstil (han var egentligen gitarrist) borgade för det larmiga och distinkta sound som var Problems kännetecken.

Henrik hoppade av bandet 1982 efter ”Gandhis bar” där han faktiskt enbart spelade orgel, vilket efter ett tag fick till följd att Håkan övergav trummorna för gitarren. Ny trummis blev istället Joakim Rooke och senare Alexander Dzamik. Med den sättningen släppte Problem den engelskspåkiga LP:n ”Fork” 1988.

Problem må på många sätt ha varit ett garagerockband, men de var ändå mer punk än de flesta band som spelade i slutet av sjuttiotalet. Det räcker med att lyssna på rivigt fuzzaktiga låtar som ”Kroppsvisit”, ”90 000”, ”Vild mun” och ”Huller om buller” eller allsångslåtar som ”Ja vill inte ha” för att förstå gruppens storhet.

En oväntad person som tydligen som tydligen uppskattade Problem var operasångaren Christer St Hill. I ett ”Gomorgon Sverige”-program i slutet av 80-talet framförde han Problems låt ”Väck mej” i direktsändning.
Ur boken Ny Våg

Diskografi:
EP: Va har jag gjort? – Ja vill inte ha – Malmö sta – Kroppsvisit (Larm ROCK 0001 -78)
Singel: 90 000 – Huller om buller (Smash TAR 4 -78)
Singel: Ja vill inte ha – Buckle shoe stomp (Smash TAR 5 -78)
Singel: Nån som du – Jag ser igenom (Bellatrix BS 5 -79)
Singel: Vild mun – Uppskärarjack (Amigo AMS 163 -82)
LP: Problem (Smash SLEPT 4 -78)
LP: Gandhis bar (Amigo AMLP 2001 -82)
MP: Fork (Tracks on Wax WAX MLP 1003 -88)
LP: Huller om buller Replokalsinspelningar från 1977 samt Tonkraft 1978 (Not On Label ‎– PROLP-01 -03)
CD: Central Stimulering = Problem (National NATCD 059 -05)
Samling LP: A real cool time – Distorted sounds from the north: Higher ground (Amigo AMLP 2007 -85)
Samling LP: Raw Cuts vol 2 – Swedish Beat: Come down the stairs – You dont need (Criminal damage CRI LP-132 -86)
Samling kassett: Straight from the grooveyard:Come down the stairs (Straight fromthe groveyard -85)
Samling CD: Vägra Raggarna Benzin Vol1 – Kroppsvisit (Massproduktion – Birdnest MassCD 75 – 98)
Samling CD; Svenska Punkklassiker: Kroppsvisit (MNW MNWCD 2012 – 2003)
Samling CD: Rivningskåkar: Huller om buller – Rött ljus (No label -03)

Övriga inspelningar: Radio: Tonkraft 1978.TV: AB Svensk Rock 1980

CCI25052016_4

problem_javisst_expressen

CCI25052016_2

problem_lp CCI25052016_7problem_vr_sverige_spelar

problem_vr2

problem_schlager problem_schlager_42_82