15 maj, 2024

pictures_kicks_front R-3189587-1319744102.jpeg R-3189587-1319744111.jpeg

R-4624821-1370546388-8001.jpeg
Pictures
Stockholm 1980-1982

Medlemmar:
Lasse Hansson: Gitarr
Patrik Sventelius: Bas
Peri ”Pelle” Pastor : Trummor, sång
Calle Thörne: Trummor

Historik:
Efter upplösandet av Hangover plockade Lasse Hansson och Patrik Sventelius in Peri ”Pelle” Pastor på trummor och startade Pictures 1980. Lasse fortsatte sköta sång och gitarr, Patrik spelade bas, medan Pelle förutom trummorna även tog över sången live.

De discoinfluenser som Hangover uppvisade mot slutet var nu borta -da hade mer varit en eftergift till Ola Håkansson på skivbolaget. Istället var de ett rockigt gäng med influenser som Rolling STones.X-Ray Spex och andra punkband med bra produktion och till och med UFO. Debutsingeln ”Bus stop” släpptes liksom Hangovers skivor på Sonet, men detta samarbete rann snart ut i sanden.

Att spela in skivor var inget självändamål för Pictures, utan mer ett verktyg för att boka spelningar. Efter SOnet var de sugna på att göra allt själva och de märkte att det var kul och enkelt. I skolan repade de varje rast, ibland inför entrébetalande kamrater (!), och de började snart arrangera egna spelningar.

När andra singeln ”Kicks & tips” kom var det på det mindre bolaget Vanity Fair. Att jaga spelningar var helt klart i fokus och singeln skickades knappt till radio, även om de hann med ett par liveinspelningar på Sveriges Radio. Bandet hade då bytt trummis till Calle Thörne.

Tredje singeln hette ”Vilda drömmar” och blev början till slutet. Influerade av framgångarna för Noice, Magnum Bonum och andra band som sjöng på svenska bytte de språk och försökte att anpassa sig musikaliskt.

Både Lasse och Patrik hade blivit mer och mer intresserade av den andra sidan av branschen och när de musikaliska framgångarna uteblev gick de vidare med andra projekt.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Bus stop – High society (Sonet T-10015 -80)
Singel: Kicks & tips – Rebel 81 (Vanity Fair VF 114 .81)
Singel: Vilda drömmar – Vackra ögon (Apollo APS-013 -82)

Andra inspelningar:
Radio: Onsdagsbiten

Ladda ned spelningen från SR

 

pictures

pictures_kicks

pictures_rec

 

pictures_ad