21 april, 2024

straitjacket_lars stratijacket_aok
Straitjacket

Göteborg – Västra Götaland 1977-1978 (Foto: Lars Sundestrand – Jonas Almqvist)

Medlemmar:
Freddie Wadling: Bas, sång
Gerth Svensson: Gitarr
Gert Claesson: Trummor
Bengt Aronsson: Gitarr
Mats Drougge:Gitarr

Historik:
Vilken kick! När Freddie Wadling hörde Sex Pistols och Ramones på radio fastnade han omedelbart för energin och enkelheten i musiken. Det var givet att bli punkare. Freddie tyckte om inställningen att ”alla kan” och ”gör det själv” trots att han inte var någon msikalisk nybörjare. Själv hade han spelat i olika band ända sedan mitten av 60-talet.Men genom punken kändes det som att han äntligen fick tillåtelse att göra allt det han ville.

Tilsammans med gitarristerna Bengt Aronsson och Gerth Svensson samt trummisen Gert Claesson startades bandet Freddie Death & the Horror Show under våren 1977. Freddie spelade bas och sjöng. De döpte snart om sig tillStraitjacket men eftersom replokal saknades och det var besvärligt att öva fick scendebuten vänta till hösten och en spelning på en motorcykelklubb.

Strax därpå uppträdde kvartetten på ett diskotet utanför Göteborg. Men efter några låtar tyckte arrangören att det lät så uselt att han i pausen erbjödbandet pengar för att inte gå upp på scen igen. Sagt och gjort! Punk var någonting nytt och skrämmandenoch för Straitjackets del blev kvällen därförriktigt lyckad.

För att vara ett av dom första punkbanden lät gruppen ganska driven. Medlemmarna hade spelat sedan länge och höll sig för övrigt mest till engelska texter. De kördenästan bara covers, en hel del brittisk punk men också musik av Downliners Sect och Iggy Pop. Mest kända blev de för ”Masksång” och ”Take me back to Gotham City”.

Under sommaren 1978 lämnade gitarristen Gerth bandet och ersattes av Mats Drougge, mannen som senare blev chefredaktör förgrabbtidningen Slitz.

Snart började Straitjacket spricka i sömarna. Inför avskedskonserten i augusti ( som senare såldes på kassett) tyckte medlemmarna att de tagit bandet så långt det gått och kunde inte längre enas om vilken musikalisk väg som gällde.

Någon skiva hann det aldrig bli, men 1990 dök demolåtarna ”Demented perverts” och ”One ugly child” upp påsamlingen ”Big Deal”.

Bengt och Gert bildade gruppen Vitrockarna som senare blev fröet till Lädernunnan. Freddie skulle snart tillsammans med bland andra Gerth,starta Liket Lever och fortsatte söka olika musikaliska uttryck.
Ur boken Ny Våg

Diskografi:
Samling LP: Big Deal: One ugly child – Demented Perverts (Last Buzz
Kassett: Live sista spelningen

straitjacket_funtimestraitjackets_sista_likvaka