21 april, 2024

hrfrstelse_2 hrfrsteles
Hörförståelse
Stockholm – 1980-1982 (Foto: Per Olov Nyman)

Medlemmar:
Anders Sjölander: Bas -orgel
Jan Englund: Orgel
Klas Björkman: Sång
Dan Persone: Trummor
Örjan Magnusson: Bas
Mats Wigerdal: Gitarr

Historik:
När Anders Sjölander (bas) och Jan Englund (orgel slutade i Heta Högen ville det starta ett nytt band. Klas Björkman (sång) och Dan Persone (trummor), två bekanta från gymnasiet, kontaktades och den 19 januari 1980 samlades de i Dans mammas källare i Sollentuna för att börja repetera. Anders kom med texter och musik och han fick även agera musiklärare eftersom Dan aldrig spelat trummor tidigare. Knappt en månad senare, den 14 februari stod bandet på scen för första gången tillsammans med Container, Svartvita Kylskåp och Docent Död.

Efter några medlemsbyten bestämde de sig för att det var dags att spela inen singel. Då hade Anders tagit över orgeln från Jan som slutat, samtidigt som Örjan Magnusson tillkommit som basist.

Två låtar spelades innattetid i CTR-studion iNacka- När de var klara upptäckte de några missar och blev tvugna att inse att en av låtarna inte kunde användas. Istället mixade de den kvarvarande låten ”Förläst jävel” i två olika versioner. Den självfinansierade singeln såldes sedan i vissa skivbutiker och vid konserter.

Gruppen hade en mörk ton i sin lyril inspirerad av franska poeter, utanförskap och olycklig kärlek. Musikaliskt kom de att jämnföras med Joy Division, men de tilltalades också av XTC, Magazine och Talking Heads. Det skulle vara svångigt och dansant. Ett speciellt sound fick de genom att inte använda gitarr, men även effekter på basen och den ombyggda hammondorgeln.

Bandet genomförde bland annat två mindre sverigeturnéer med en avstickare till Danmark. Turnékamrater var Kitchen and the Plastc Spoons, Ruhr, Silicon Carne och Helen & the Warriors.

1982 kom Mats Wigerdal (tidigare bland annat Kitchen & the Plastic Spoons) med på gitarr eftersom de ville utveckla sitt sound. Samma år gjordes en spelning i Långholmsperaken tillsammans med en massa andra band som föreigades på en köpvideo med namnet Freak Connection. Med tiden rann intresset för bandet ut i sanden och ett sista gig gjordes på Ultrahuset i Handen.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Förläst jävel – Förläst jävel dub-version (CTR CTR 380 -80)
Heatwave

hrfrstelse_heatwave_14

 

Jörvars Gosskör

 

höse_jörvars