21 april, 2024

strasse_grey Strasse_Ultravox
Strasse
Göteborg – Västra Götaland 1978-1985

Medlemmar:
Rustan ”Russ” Ryden: Sång, Gitarr, keybords
Kaj Zack: Trummor
Max ”Abby” Bryzell: Gitarr
Jonas ”Yaya” Englund: Bas
Joakim Nivre: Synth

Historik:
Som många gånger förr började drömmarna om ettband på en 13-årings pojkrum. Denna gång kom de att realiseras några år senare när Russ Ryden (Rustan Ryden) och Kaj Zack skaffade en replokal 1976. Att de inte kunde spela var inget hinder, de spelade efter de förutsättningar de hade. Resultatet blev långa och monotona låtar som malde på ett och samma ackord. Kaj spelade trummor medan Russ ibland spelade gitarr och ibland på rgel. Visionen var tydlig och klar redanfrån starten och med Velvet Underground, David Bowie, Roxy Music och The Doors i ryggen blandade de in influenser från Kraftwerk, Brecht och Weill, film och poesi.

De värvade gitarristen Max Abby (Max Bryzell) från grannlokalens punkband Kosmisk Strutz, som också innehöll Kai Martin & Sticks blivande trummis Ronnie Svensson. Punken var de dock inte speciellt imponerade av. Russ tyckte hysterin kring fenomenet var klart överdriven då MC5 och Stooges gjort grejen några år tidigare.

Max, Russ och Kaj kom att bli gruppens kärna. 1978 fick de sitt första gig och sammaår rekryterades Jonas Yaya (Jonas Englund) på bas och Joakim Nivre på synth. Spelningarna mottogs med blandat resultat. Vid flera tillfällen bröt arrangörerna strömmen för att fåbandet att sluta spela, en gång för att arrangören tyckte att Max uppträddehotfullt. Två gånger, i Marsstrand och på Ritz i Stockholm bombhotades spelstället.

Självklart hägrade ett skivkontrakt. Av en händelse hängde en ung Magnus Uggla på skivbolaget Sonet och fördrev tiden med att lyssna igenom demokassetter. Strassefångade hans intresse och det slutade med att han producerade debutsingeln ”Den hotfulla kärleken”.Enligt bandet gjorde dock Uggla inte så mycket mer än at ligga i soffan och ropa efter cola och mackor. Musikaliskt lät det nu mer new wave/synthpop.

Bandet vistades vid den här tiden en del i London. Därhamnade de på fester där de lärde känna medlemmarna i till exempel The Skids och Siouxie & the Banshees. Någon rekommenderade dem att kontaka Midge Ure som bland annat spelat med Rich Kids, Thein Lizzy och Visage.Efter ett möte gav Midge sitt samtycke att producera och bara nägra veckor senare började de spela in sitt debutalbum . Midge, som samtidigt blev värvad till Ultravox, hade svårt att hinna med allt och inspelningarna drog ut på tiden men 1981 släpptes albumet ”Följa John” på en underettikett till Marianne. Skivan fick hyfsad kritik i media men några topplisteplaceringar blrv det inte.

Bandets ambitioner var det däremot inget fel på. När Andy Warhol var på beskö i Stockholm såg de till att hamna på samma fest med baktanken att få Andy att regissera en video.De bokade en resa till New York för att prata vidare, men planerna rann ut i sanden då Andy var en mycket upptagen man.

Bandets många resor och festande kombinerat med utebliven skivförsäljning gjorde att skivbolaget tröttnade på gruppen och deras utgifter. Skivbolagsproblematiken löstes dock snabbt när bandet var på den legendariska Londonklubben Blitz. En av de mer kända blitzkidsen, Boy George, rekommenderade gruppen för RCA som signade dem. Singeln ”A stairway to you” släpptes året efter men ännu en gång uteblev framgången för bandet och RCA sade upp kontraktet.

Midge Ure, som fortfarande trodde på bandet, tog dem åter under sina vingar och nya inspelningar startade. De hann dock inte speciellt långt då bandet mer eller mindre kollappsade av för mycket festande och droger. Max Abby fortsatte dock som livegitarrist på Ultravox Europaturné 1986 – 1987. Russ Ryden släppte även några sporadiska soloskivor under olika namn.

2004 återförenades Max och Russ för att skriva ny historia med Strasse detta utmynnade i comebackskivan ”Transylvanian Flower” 2006 samt ett par efterföljande singlar och ett fullängdsalbum ”Half past animal” 2009
Modifierad text Ur boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Den hotfulla kärleken – Clep ”Chikan” (Mariann MAS 2308 -81)
Singel: Crash slowly – Yearning (RiXi TRIX 001 -81)
Singel: A stairway to you – The markethall (RCA RCA 316 -83)
Singel 12″: A stairway to you – The markethall (RCA 12 RCA 316 -83)
Singel: Hunger hunger / Hunger hunger (RCA PB 60139 -84)
Singel 12″: Hunger hunger / Hunger hunger / Hunger hunger (RCA PB 60140)
LP: Följa John: Följa John – Främmande land – Långsam krash – Metropol – Cleo ”Chikan” – Kamouflage (Du tänder mig) – Tusentals år – Slå hårdare – Den hotfulla kärleken – Strassenräuber (Rixi TRIX-LP 100 -81)strasse_hotfulla_ad

strasse_vr

 

strasse_heatwave

strasse_zynco_vr

strasse

strasse_ure_expressen

strasse_ad
strasse strasse_okej