21 april, 2024

bront1 bron4 bront2 bront3 bront5 bront6 bront7 bront8 bront9
Brontophobia
Stockholm 1976/77-1980

Medlemmar:
Michael Thimrèn: Gitarr
Elias ”Saile” Eliasson: Bas
Jannis Eliasson: Trummor
Chris Pastor: Sång
Mats Wennhag: Gitarr

Historik:
Brontophobia bildades i Sollentuna norr om Stockholm redan vintern 1976/77 när medlemmarna var mellan 12 och 16 år. Michael Thimrèn hade spelat gitarr i olika band sedan tolvårsåldern och slog sig då ihop med Elias ”Saile” Eliasson, Saile fick sköta basen och på trummor hoppade lillebror Jannis Eliasson in medan Chris Pastor skötte sång och Mats Wennhag även han spelade gitarr. Replokalen delades med Hangover som gick i samma gymnasium.

Gruppnamnet betyder åskrädd och influenserna var Rolling Stones, New York Dolls, The Who, Ramones och Iggy Pop. De uppskattade modsens estetik och attityd, samtidigt som de också gillade glamrocken.

Till en början spelade de mest covers, men efterhand blev det mest egna låtar och 1979 var de redo att spela in en singel med eget material. De två låtarna ”Hey” och ”Motorcar” spelades in live i Rudbecksskolans källare. Ljudtekniker var Mickes styvpappa Thomas Larsson som tidigare varit med i Contact. Micke ritade Brontophobia-loggan och 500 exemplar utan omslag trycktes upp och alla sålde snabbt slut.

bandet spelade flitigt på ungdomsgårdar i Sollentuna och inne i stan samt i Medborgarhuset som förband till Reeperbahn. 1979 var de med i den popbandstävlig på Domino som vanns av Noice.

Sista terminen på gymnasiset valde de äldre medlemmarna att ha Brontophobia som projekt i Fritt valt arbete och finalen var en spelning på examensfesten. De laddade upp med att köpa en porrfilm i Klara Norra som i samband med extranumret ”Satisfaction” var tänkt att visas suddig och diffus men just under dessa 120 sekunder lyckades skolans erkänt usla projektor visa kristallklar bild. Stor skandal.

När Jannis flyttade utomlands och några slutade gymnasiet splittrades bandet . ”Saile” spelade senare i Hot Pants, The Young Blades, Teneriffa Cowboys och Lustans Lakejer. Michael gick vidare till Bitch Boys, Teneriffa Cowboys, Johnny Thunders och Subshow, där även Jannis var med efter återkomsten till Sverige. Chris spelade med The News innan han flyttade till USA.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Hey – Motorcar (BFS BFS 179 -79)
Samling-LP: Killed by death