12 april, 2024

runestrutz1_per_fredin runnestrutz1_animor
Rune Strutz

Uppsala 1977-1983

Medlemmar:
Animor Dobrovich: Gitarr, sång
Rolf ”Soli” Björnevad: Gitarr
Sven-Ove Wånö: Bas
Hans Sjöqvist: Trummor
Peter Wengelin: Trummor

Historik:
”Tråkiga jävlar som förstör alltihop / med möten och ordning med interpellation / Var fan ska vi göra av vår aggression? / Musikforum brinner / Musikforum brinner / med leda och med tråk”.

Så gick Rune Strutz uppgörelse med Uppsala Musikforum, proggnästet som under samma tid gick igenom en uppslitande debatt om man skulle servera folköl eller ej. Tanken var att locka även icke-engagerade besökare som mest vara ute efter en trevlig pubkväll i allmänhet, men förslaget röstades ned 1978 med motiveringen som att ”alkohol inte gynnar det arbetande folket”.

Snart intogs emellertid punken Musikforum och inget blev som förr. Rune Strutz själva hade sina rötter i 70-talets folkfester, då sångaren och gitarristen Animor Dobrovich var med i några band i Gudibrallans anda. Ramones och likasinnad musik blev den nya inspirationskällan och 1977 startade Rune Strutz av Animor ihop med Rolf ”Soli” Björnevad (gitarr), Sven-Ove Wånö (bas) och Hans Sjöqvist (trummor). Idén till namnet Rune Strutz fick de från telefonkatalogen, där en herre ståtade med namnet Otto W. Strutz.

Godmodig, snabb rock blev melodin och singeln ”Musikforum brinner” blev uppmärksammad, om än ingen storsäljare. De följande åren spelade de friskt inte bara i Uppsalatrakten , utan även på Åland och festivaler i till exempel Stockholm och Jönköping.

Fast det började ganska trögt. Redan vi första repningen, i en ödeskåk på landet, drog de folk. Det dök upp ett antal bönder som trodde det var inbrott på gång! Och på deras första konsert drog någon ur kontakten.

Rune Strutz gjorde även ett antal kassettsinglar i mindre upplagor och hade två av de mest uppskattade låtarna på samlingen ”018/Tio Grupper” (den trallvänliga ”Mobbad runt” och proggdriften ”En bracka från Gottsunda”). Då hade Peter Wengelin tagit över trumstolen.

Efter upplösningen 1983 fortsatte Animor i samma stil i Dom Självlysande.
Från boken Ny Våg

Diskografi:
Singel: Musikforum brinner – Å, knugen – Flod (Mjäll POP 001 -78)
Orange kassett (Mjäll rekords, MJS 002, 1981)

Svart Plåster (Mjäll rekords, MJK 004, 198)
Hetta! (Mjäll rekords, MJK 006, 1982)
Vidijo (Mjäll rekords, MVH 821, 1982 )
Tala för mej (Mjäll rekords, MJS 006, 1983)

Samling LP: 018/Tio grupper: En bracka från Gottsunda – Mobbad runt (Svenska Love SLLP 07 -80)
Samling LP – Bootleg: Killed by death #666: Å Knugen (Redrum records, -98)
Samling CD: Vägra Raggarna Benzin vol 1: En bracka från Gottsunda (Massproduktion, MASS CD-75 -98)