23 juni, 2024

13295117_10153844271547982_84923249_n tv3-element19-1
Element 19 

Solna – Stockholm 1978-1979 (Foto: Kent Kuivalainen)

Medlemmar:
Anders ”Gust” Gustavsson:Trummor
Stefan ”Heffa” Coulianos: Gitarr, sång,
Niklas ”Nix” Vahlberg: Gitarr, sång
Älgman: Bas

Historik:
Berättat av Nix:
Bandet existerade mellan 1978-1979 och bestod under min tid av: Anders ”Gust” Gustavsson/Trummor, sång, Stefan ”Heffa” Coulianos/Gitarr, sång, Niklas ”Nix” Vahlberg/Gitarr, sång samt ”Älgman” på bas/sång. Jag kommer faktiskt inte ihåg vad Älgman” hette, men han var från Rågsved – den enda av oss som inte kom från Solna. En viktig bidragande orsak till bandets existens var att Gust bodde i ett gammalt hus nära Solna Centrum där han hade en hel källare att disponera – perfekt för en rep- och festlokal. Gusts morbror var legendariske Rock-Ragge som dessutom lämnat efter sig en del instrument när han flyttade därifrån (bl a den otroligt coola gitarren som Hasse Östlund har på omslaget av Nomads första singel ”Psycho”). I Gusts källare var det fest för det mesta och då brukade Element 19 och vännerna Sewer Rats (Hasses band) ibland spela. Så vitt jag kommer ihåg så var spelningen på Apromus den enda utanför den där källaren. Tror att det var en spelning på en ungdomsgård i närheten 1978 innan jag kom med. Jag tycker mig komma ihåg en inspelning från detta tillfälle, med bl a en hatlåt om Devo, som dåvarande sångaren (kommer inte ihåg hans namn) tydligen retade sig på. Flera låtar från Apromusspelningen skrevs av den första upplagan innan jag kom med, ”Stockholms tunnelbana” och ”80-talet nu” t ex. ”Älgman”, som började ungefär samtidigt som jag, visade prov på låtskrivartalang och skrev bl a ”Stjärna”. ”Nixons fel” var en gruppkomposition har jag för mig. Jag kommer inte ihåg varför vi splittrade bandet, man blev väl helt enkelt snabbare uttråkad på den tiden. 1980 bildade jag och Hasse det första embryot till Nomads som blev desto mer långlivat!

Inspelningar: Live på Apromus 79-11-09
Ladda ned Stockholms Tunnelbana