Badboll

540864_3085437069836_62921437_n 418022_2393383648933_268659166_n
Badboll

Nacka – Stockholm 1977-1982

Medlemmar:
Janne Lagerström: Bas
Tony Lindlöf: Gitarr
Håkan Bengtsson: Trummor
Peter Wivstam: Sång
Per Nyberg: Gitarr

Historik:
År 1976 kom då 15-årige Tony Lindlöf (gitarr och sång) hem från en språkresa i England. Med sig hade han den nysläppta ”Anarchy in the U.K.”. Detta blev upptakten till att Badboll startades med de två vännerna sedan lekskolan hemma i Nacka, Janne Lagerström (bas och sång) och Håkan Bengtsson (trummor och sång). Band som The Who, The Kinks, Ramones och hela Nuggets-ligan fick dem känna att det var möjligt. I början var de ett renodlat coverband som repade i Jannes pojkrum tills den dag hans föräldrar tröttnade. Då hade kristallskåpet exploderat, en mindre förstärkarbrand utbrutit samt grannar som ringt polisen.

1978 var de redo att spela in debutsingeln ”Valen”. Håkans dragspelande pappa fick agera producent något som bidrog till den snälla ljudbilden. De sjöng varsin låt på singeln som de själva gav ut i 500 exemplar.

Badboll var  aldrig en del av innepunkgänget och de var aldrig ett protestband eller tog punktstilen på särskilt stort allvar. Alla tre kom från trygga uppväxter och främsta anledningen till att de spelade i band var för att få lita och att få tjejer. De fick skivkontrakt med EMI och gick åt ett mer popinfluerat sound med de två nya medlemmarna Peter Wivstam (sång) och Per Nyberg (gitarr). Janne Anderson (Four Mandarines, JAPOP etc) producerade och EP:n blev en mindre hit och sålde några tusen ex. ”Äppelkaka” tog sig ända in på svensktoppen. Förutom spelningar på Bobadilla, Ritz och Rock Palias fick de dessutom följa med bolagskamraterna Gyllene Tider på turné och fick till och med skriva autografer – tills fansen kom på att de inte var Gyllene Tider.

Året efter splittrades bandet och Janne, Håkan och Peter startade Pang, Pang. Peter blev därefter med i French Revolution, medan Janne under namnet Janne Lagersroem & the Hydrophones släppte Polygrams sämst säljande singel genom tiderna. Han släppte senare en CD-EP med bandet Lager och satte därefter igång bandet Ramånes tillsammans med Peter. De spelade givetvis endast Ramones-låtar. Förutom flitigt turnerande har de även släppt två CD och en DVD.

År 2011 dök det plötsligt upp fler Badboll-låtar. Dels släpptes en CD-EP med fyra överblivna låtar från 1981 och dels sammanställde Janne CD:n ”Lagerströms greatest hits” i hundra exemplar till sin 50-årsdag. Där stoppade han in ytterligare några outgivna låtar med Badboll.

Diskografi:
Singel: Valen – T-banevåld – Otrygg framtid (Badliv BR 003 -79)
EP: Badboll lever! – Åppelkaka – Radio – Sexobjekt (Parlophone 7C 016-35831 -81)
CD-EP: Badboll firar pop i 30 år: Min synth och jag – Non training generation – Tusen nålar – Grabben från labbet (Indication Records Badliv 0011 -11)

563079_2719806049289_404250014_n

Kommentera