Masturbation

10437688_10152509850185793_5846371501313519789_n mastur1 mastur3
Masturbation

Stockholm 1977-1979 (Foto: Micke Borg)

Medlemmar:
Christer ” Crulle” Levin: Gitarr
Roger Sandman: Sång
Peter Magnusson: Trummor
Mats ”Fummel” Eriksson: Bas
Kolan: Sång

Historik:
En effekt av alla utländska musikbesök i Stockholm punksommaren 1977 var att mängder av band inom 08-området startades. Några med en viss musikalitet och kanske några år på musikskolan men de flesta banden bestod mest av energiska och entusiastiska punkare i tonåren som knappt nuddat vid ett instrument. Å andra sidan var punkens musikaliska attityd att man inte behövde vara virtuos för att dra ihop ett punkband. Ett av alla band som bildades 1977 och som initialt saknade en större musikalisk erfarenhet var Masturbation.

Till en början skramlade man mest i replokalen utan att åstadkomma något mer än ett ohämmat oväsen. Men efter diverse medlemsbyten fick man till slut en hyfsat stabil sättning där musikern och gitarristen i bandet Christer ” Crulle” Levin kompades av Mats ”Fummel” Eriksson på bas och Peter Magnusson trummor. Sjöng gjorde Roger Sandman.

Den inofficiella debutspelningen hade Masturbation på en ungdomsgård inför sina kompisar medan den mer officiella debuten genomfördes på Farsta Gymnasium där man blev tillsagd av rektor att sänka den rejält uppskruvade volymen. Det som mycket väl kunde ha blivit killarnas ”stora genombrottsspelning” kom istället av sig. Masturbation var liksom The Ass, Gitarrslaktarna, Aoouh!, Cellskräck och Uppsalas The Riots inbjudna att spela på den beryktade Jarlagalan, som fanzinet R.i.p anordnade sensommaren 1978. Och precis som i fallet med The Riots så fick Masturbation aldrig spela. Eller rättare sagt, bandet valde själva att hoppa spelningen då mängder av vatten hade kastats upp på scenen och all utrustning hotade att bli strömförande.

Redan innan Jarlaspelningen hade det börjat gnissla i samarbetet mellan Roger och resten av bandet. Och efter en spelning på 4:an hoppade Roger av. Bandet gjorde sedan en spelning som trio där Christer sjöng innan Kolan blev ny sångare.

Bandet spelade ute ett par gånger under 1979 men tappade intresset att fortsätta som Masturbation och upplöstes under mitten av -79. Mats och Christer bildade senare bandet John Doe och på 80-talet sammanstrålade Christer med Peter i rockbandet Reptile. Mats Eriksson avled 2001.

Låtar: Sergels torg, TV visar bara skit, Jag vill inte va som du.

10947601_993695243991613_1300647624_n


Hur bildades Mastur Bation?

– Från början var vi en sån där icke-grupp som bara var påhittad. Ja, så skrapade vi ihop några medlemmar, bl.a jag (Crulle). Fick ihop några stycken och en replokal.
Var medlemmarna samma då som nu?
– Nej, jag var med och Peter (trummisen) och två andra killar. Varav den ena var vår f.d sångare Bagge. En annan basist var med då och han var inte överdrivet duktig, fast snäll det var han.

– Vi höll på å repa och efter ett tag tänkte jag lägga av för det var så sopigt. Men plötsligt så funkade det en kväll för bandet. Då kunde Jallo (basisten) lira så jag stannade och vi höll väl på i en tre veckor till. Men så sålde han sin bas för att kunna sticka till Tyskland där han sov under broar. Men vi grejade honom, Fummel och då gick det bättre för han var i alla fall bättre än Jallo.

– Så ringde det en dag och i ena luren fanns Hasse och Micke som sett vår annons på förstärkardoktorn och de ville gärna vara med å lira så vi drog iväg allihop till replokalen å börja träna.Men sen så märkte vi att det inte gick tillsammans med dom efter ett par repningar.
– Enda nackdelen just då var att sångaren aldrig kunde komma ihåg texterna. Men det var ju inget större problem.

– Sen hade vi några spelningar. Först på en ungdomsgård. Helt oannonserat. Var bara för polare och så. Sen på Farsta gymnasium. Då fick vi inte göra nån reklam. Det var vår roligaste spelning, då var vi lagom fulla. Sen var det då en liten konsert på 4:an som jag (Crulle fortfarande) inte kommer ihåg nåt av.

– Uppträdandet i Farsta är väl vårt bästa. Dom gillade inte oss för att vi spelade för högt. På soundchecken kom en massa lärare plus rektorn och började skrika. Det hördes inte när vi lira men desto mer efteråt. Medborgarhuset var i och för sig inte så dåligt men det var inget bra humör på oss. Det gick inte för vi var för nyktra, men allt gick åt helvete redan från början. Sen kom det över på oss andra.

Hur beskriver ni er musik?
– Fråga några andra den frågan istället. Vi lirar bara för att det är kul. Bara att sätta sig och skriva så blir det en låt. Sen är det bara att köra den. Fast inte som det blev på 4:an förstås.

Hur många låtar har ni?
– Fråga hur många vi haft istället. Vi har haft en massa låtar, men vi skippar dom allt efter tiden. Vi repar bara dom som vi kör ute. Den repertoar som vi använder oss av nu innehåller väl en 9-10 låtar. Det räcker. Det är en av låt som inte är våran ”Ulster”. Men vi har planer på att köra en till men inte en new wave-låt då. Fummel vill inte ha ”Queen bitch” som jag vill. Alla våra låtar är med svensk text. Det känns mer äkta så…
– Vi tänker ta det coolt till slutet av januari med spelningar och så menar jag. Vi håller på och byter låtar nu, slopar en del dåliga. Men vi ska snacka med hon på 4:an. Får väl försöka återgälla den där dåliga spelningen där. Men pröjs fick vi faktiskt. Men fan va man skämdes. Nej, det var inte en kul grej. För oss var det kanske kul, men inte för dom som lyssnade, kanske.

Vilken tidpunkt var det som bandet bildades?
– Som s.k icke-grupp var det väl när hela punkvågen verkligen kom. Då var dom flesta såna icke-band. Mastur Bation hade säkert åtta medlemmar och ingen kunde spela. Men i samband med att vi blev utslängda från replokalen för de ville ha hyra så blev vi ett riktigt band.
– Men vi hade nycklarna kvar så vi stack dit och repade på nätterna på de andra bandens prylar.
– Den här lokalen vi har nu är skitbra för vi är helt ensamma. Förut var det slagsmål när man ville träna, men nu går vi ner när vi vill.

– Vi repar ganska regelbundet när inte Fummel är sjuk, eller jag. Vi är såna periodare.
– Som bäst kan det väl bli en sex gånger i veckan, dom inna Medborgarhuset. Efter det tog vi det ganska lugnt i några veckor.

Vad gör ni när ni inte spelar?
– Tillfällesarbetande är i alla fall jag (Crulle). Sen på helgerna blir det lite annat kul.

Vad var det som hände på Jarlan egentligen, ni spelade ju aldrig?
– Jag vetefan när vi egentligen skulle lira, men till slut så tyckte vi det skulle bli nåt av. Då kom The Riots fram och ville vara före men vi var förbannade nu och ville upp. Det var under tiden då Pain höll på. Vi kollade fram mot scen och såg en massa människor med hinkar innehållande vatten. Sen slutade Pain och vi skulle fram, då upptäckte jag att man var tvungen att vada fram på grund av allt vatten. Helt omöjligt att lira.
– Men det var bra att det inte blev nåt för vår sångare kunde knappt nån text. Dessutom så var han så nervös. Hade visst varit i slagsmål.

Är alla nöjda med bandet som det är just nu?
Crulle: Nej inte jag.
Fummel: Borde fixa ett piano.
Peter: Vet inte
Bättre än förr då?
– Jo, fan det är vi nog. Men som bäst var vi under repningarna innan 4:an. Och så gjorde man en sån där grej alltså. Men helt nöjd blir man väl aldrig. I så fall är det dags att lägga av.
Har ni haft några allvarliga planer på det nån gång?
– Efter 4:an. Kom hem packad och jävlig. Slet sönder varenda grej som det stod Mastur Bation på. Sen när jag vaknade nästa dag undrade jag varför alla prylar var sönder. Kom inte ihåg ett dyft av gårdagen. Ringde då till Fummel och undrade om vi spelat. Då fick jag veta att vi plötsligt vara bara tre.

Några skivplaner?
– Nej, inte nu. Så här är det: Innan Jarlan släpade vi dit en gubbe, en engelsman som har lite kontakter, med bl.a Sonet. Då skulle han höra oss där men det var ju mycket som blev av också. Sen skulle vi träffas senare men jag har aldrig fått tag i honom. Men det är svårt att spela in också, blir en massa brus och så låter det amatörmässigt.
Rip Nr 9

Sergels Torg
Sergels Torg
Va e de?
Dra dit en gång
så får du se
Men i huset utav glas
sitter dom som styr
Svensson snackar
en massa skit
Tjacka grejer
då går han hit
Mycket snutar
häckar här
Ingen ordning
räder här
Sergels Torg
gjort av sten
gjort av sten

Kommentera