16 maj, 2024

kloak1 kloak2
Kloak

Göteborg – Västra Götaland 1979-1980 (Foto: Lars Sundestrand)

Medlemmar:
Stephen Uhlander: Gitarr
Håkan Aludd: Sång
Lille-Kramp: Gitarr
Pea Mühlhausen: Bas
Peter Kock: Trummor

Historik:
Kloak startades av Håkan Aludd och Stephen Uhlander -79 efter att Håkan hoppat av från Migrän. Kloak hade bara en utannonserad spelning och den var på Choice i Gbg, men de spelade (kuppade) på andras spelningar några gånger bla då KSMB, Travolta Kids och Incest Brothers spelade i Gbg. Efter ett drygt år splittrades Kloak.
Tack vare artikeln i Funtime plus några små notiser i GT så fick Kloak ganska många fans bland småpunkarna.
Håkan Aludd: – Dom gillade nog att vi var ganska kaxiga mot de äldre gängen i Gbg men få av dom hade hört oss spela vilket nog var tur!

Låtar: Hur mycket är klockan, EAP, Nationalsången, Den eviga soldaten, Sitter i bänken, Den röda lampan, Polis, Polis, Redan Kriminell.

Inspelningar: Knokis källare i Lunden Gbg 1979 med publik.

Ladda hem MP3:a: ”Eget Liv” och ”Ljuger”

Funtime 11
Lunden är en stadsdel i Göteborg, en stadsdel vars närmaste granne är en stor kyrkogård…
Lundenskolan är en skola med 600 elever. Några av dessa elever utgör fyra av medlemmarna i punkbandet Kloak.

Kloak består av fem skolpojkar som är mellan 13 och 15 år gamla. Bandet bildades strax efter Slottskogsfestivalen i somras och är kanske början på en ny våg av band här i Göteborg. Nya unga band som inte känner någon samhörighet med gamla punkband som Göteborg Sound och Attentat, utan tycker att dessa har blivit för etablerade. Helt ensamma är nu inte Kloak på Lundaskolan, där finns också ”Neuros”, ett annat nytt band, plus rätt så många som gillar punk. Man behöver åtminstone inte riskera att få stryk bara för att man är punkare.

Efter ca: 20 telefonsamtal lyckades vi samla hela Kloak nere i Östra Nordstan för att göra en intervju.
– Vi hatar inte Sverige som alla tuffa svenska punkband tycks göra. Vi gillar Sverige och är glada att vi bor här och inte i Iran eller någon annanstans.

Fem näpna små punkare sitter runt bandspelaren på golvet i Östra Nordstan: Peter, Håkan, Pea, Lillekramp och Stephen.
– Vi vill inte vara med i Garageligan, vi vill accepteras utan att vara med i den föreningen.

Kloak har inte haft någon spelning än. Två gånger har man kuppat, ena gången lät det hyfsat, andra gången lät det för jävligt…
Håkan: Vi ska ha vår första riktiga spelning den 31 januari på en skoldans på diskoteket Choize. Sen kommer vi troligen att få spela en spelning på Kåren tillsammans med reggaebandet Wa Totos. Vi har haft en del kontakt med det bandet, dom har Stephen (Kloaks svarte gitarrist) som idol…

– Varför vill ni inte vara med i Garageligan?
– Vi vill inte utnyttja hysterin kring Garageligan. Om man är med är man jättebra, nästan bäst i Göteborg oavsett hur dålig man egentligen är. Titta bara på Tänts t.ex. Vi tycker dessutom att det är alldeles för mycket politiskt snack i Garageligan, om man inte har Göteborgs Sounds EPA-kommunistiska åsikter tycks man inte önskvärd. Vi har svårt att hänga med i deras politiska diskussioner när dom kommer fram till att Samdistribution är för kommersiella.

– Vad har ni för texter?
– Vi vill vara så lång ifrån klichétexter som möjligt och vi vill absolut inte pracka på folk åsikter. Vi accepterar folk även om dom inte har just våra åsikter.

Det var monotonin i Lunden och alla nya svenska singlar som fick Kloak att börja spela. Musikaliskt ligger man nära 77-punk. Rått och desperat.

– Hur kan ni ha ett namn som Kloak?
– Vi ska byta namn, troligtvis till ”Five Teddys” om vi inte kommer på nåt bättre. Kloak är ett helt värdelöst namn.

– Hur klarar ni er rent ekonomiskt?
– Det gör vi knappt och att Stephen fått sin nya gitarr stulen  gör knappast saken bättre. Vi tänker göra en stödspelning för Stephens stulna gitarr.
– Hur ska det ordnas?
– Tillsammans med Neuros ska vi hyra Sprängkullen. Vi skiter i om vissa inte tycker om Sprängkullen.

Det kommer att bli intressant att se hur det går för Kloak/Five Teddys i fortsättningen, kommer dom att leva upp till sina åsikter?
Kommer spelningarna att bli av?
Det får framtiden utvisa.
Funtime Nr 11 Text Mats J – Foto: Lars