27 maj, 2024

Gitarrslaktarna
Stockholm 1978

Medlemmar:
Micke ”Tå B Ira” Borg: Gitarr
Jeppe ”Berra Billig” Ekholm: Sång
Calle Von Schewen: Bas
Pelle Lidell: Trummor

Historik:
Ett namn som förknippas med den tidiga Stockholmspunken är Gitarrslaktarna. Men vilka var de egentligen? I fanzinet R.i.P presenterade man sig så här:
Gitarrslaktarna Sveriges första kaosrockband. Gitarrslaktarna bildades i maj 1978 av Tå B Ira och Berra Billig då de satt i sin studio och lirade lite på skoj. I början spelade Gitarrslaktarna låtar av Lurkers och Ramones men nu liras det bara egna låtar som skrivs av båda medlemmarna. Deras första egna låtar var ”Kolgruvan”, ”Ägget Uggla”, ”Fröken Ur”, ”Stockholm” och den 10 sekunder långa ”Sov nu lilla Greta”.
Någon spelning har de ännu inte haft utan de tränar i stället flitigt i sin studio.
Nu kan det avslöjas att de som dolde sig bakom pseudonymerna var inga mindre än fanzinemakarna själva Jeppe Ekholm och Micke Borg.
Micke förklarar:
– Det hela började som en idé hos Jeppe om att vi två skulle starta ett band. Så vi bandade några låtar i ett badrum, men Jeppe raderade inspelningen då han skämdes för den. När det så var dags för första RiP-galan på Jarlateatern den 9 oktober 1978 plockade vi in Calle Schewen på bas och Pelle Lidell på trummor. Vi repade ett par gånger hemma hos Calle utan Pelle. Men jag vill inte på något sätt vill påstå att Gitarrslaktarna var ett band. Vi var mer ett koncept i omusikaliskt kaos. När det så var dags för spelningen vågade inte Jeppe sjunga. Vi andra gjorde åtminstone ett försök till att spela och mottogs med en skur av spottloskor och ägg. Två år senare när vi hyrde Jarlateatern igen fanns det fortfarande intorkat äggskal på väggen vid scenen.