PUNK i KÖPING - KOLSVA

ABJECTS
Abjects bestod av nästan samma medlemmar som The Redlös, men spelade uteslutande eget material med svenska texter, till skillnad mot The Redlös som spelade i stort sett bara covers.

Abjects
Kolsva 1981-1983

Medlemmar:
Göran "Slappo" Pettersson: Trummor
Benny Liljander: Gitarr
Låma: Sång
Sven Persson: Bas
Kari "Kacke" Westergård: Gitarr

Inspelningar:
Kacke har tydligen sparade inspelningar.

BMH
Bockholt: första bandet började jag att spela i 82 när vi fick spela på skoltid varannan fredag ,vi va några som gillade punk så vi fick hjälp av musikläraren att ta några toner i lärarnas matsal.
det va då vi var på Köpings första punkspelning i IK som var en sporre att vi kan väl också!!!
Sedan vart det 2 spelningar med plojbandet SNOPP vilket man skulle ha en image att hata USA.

B.M.H. började att spela 82/83 efter Bockholt, mogge och jonna hade sammanstrålat på en fest och surrade lite om att bilda ett band vilket sedermera blev B.M.H och skulle hålla ca 3 år. Det blev också en hel en del spelningar för och fester för bandet. Man tog också hit Disorder för fem Sverigespelningar bla en spelning på Ultrahuset i Handen. Runt 1985 gick BMH skillda vägar.

BMH
Köping 1982/83-1985.

Medlemmar:
Bockholt: Sång, gitarr
Palme: Sång första året.
Jonna: Trummor
Morgan Andersson: Bas

Låtar: German boy, Bröst, Varför

Inspelningar:
Replokal. Ladda HÄR!

CATCH 22

Efter Disgust bildade Janne Danielsson den första upplagan av Protectors. Robert bildade Catch 22 med medlemmar från The Wall. Det blev det första bandet som hade en tjej på sång, Kicki Palmros. Förebilderna blev nu mer starka kvinnliga personligheter som Siouxie and the Banshees eller Poly Styrene. Dessa band betydde mycket för tjejer, då punken oftast var mansdominerat. Man gjorde ett par spelningar runt KAK och lade ned projektet runt 1981-82.

Catch 22
Köping 1980-81.

Medlemmar:
Kicki Palmros: Sång
Robert ”Toby” Sjöö: Gitarr, sång
Razo: Gitarr
Leif ”Leffe” Lundgren: Trummor
Pecka: Bas

Låtar:

Övriga inspelningar:
Live: Kristinelundsbadet 8 juni -80 - Ladda hem HÄR!
CHARTA 77
1983 slutade N.O.S och Emergency och Charta 77 föddes. Per Granberg kom från ”N.O.S.”, Johnny Smedberg från ”Emergency”. Trummisen Martin Nordberg kom från ”LN Betrix”. I början repade man i Munktorp, men flyttade snart till Köping där de delade lokal med ”Zynthslakt”. Första spelningen var på Folkets Hus Lucia 1983, med flera andra lokala band. Man började spela mer utanför Kommungränserna och bandet fick redan 1984 ett namn inom svensk punk. Efter man spelat ett litet tag började de spela in en singel. Men under inspelning på 4-kanalsstudion ville man ”bräcka” alla. Varför inte göra en LP direkt, det har ingen annan gjort! Av det hela blev det resultatet LP:n ”Välfärdens avfall” våren 1984. Namnet baserat på en tysk giftskandal Per hört över på radio. Skivbolaget som gav ut LP:n var Per Granbergs. ”Birdskit” som tidigare bara hade gett ut ”The Past”/”Zynthslakt” singeln. Under 80-talet skulle det komma mer skivor på bolaget, och inte bara med Köpingsband. ”Birdskit” blev senare Birdnest. Charta 77 fortsatte sin långa resa både inom Sverige och utomlands. Förhoppningsvis tar inte resan slut.

Charta 77
Köping 1983 -

Medlemmar:

Per Granberg: Sång, bas
Micke Bergman: Sång, gitarr 85-86
Johnny Smedberg: Gitarr
Mattias Söderlund: Bas
Gustaf Hielm: Bas 94-95
Fredrik Wikman: Bas 96-99
Johan Hultman: Trummor
Martin Nordberg: Trummor 83-87
Leif Ekring: Trummor 87-94
Teijo Pulkkinen: Trummor 94-03

Diskografi:

Se officiell sida - KLICKA HÄR!

Klicka på länkarna nedan för att läsa reproducerade eller nya intervjuer.
Här är grabbarna som ordnar musik för unga i Köping. Öppnas i separat fönster som bild.

DISGUST

The Disgust var Köpings första punkband och bildades 8 feb – 79. Från början hette man Strupkatarr, men bytte till The Disgust innan första spelningen på ungdomsgården i Kolsva valborg - 79. Orginalmedlemmar var Robert "Styggy" Sjöö gitarr, Janne "Dunderdase" Danielsson bas, Mackan Trummor och Åke "Kromosom" Cromnow sång. När Åke fick sparken efter ett halvår var det tänkt att ”Laxen” (Köpings egen Sid Vicious) skulle hantera sången, men han ballade ur. Laxen startade senare Nasty Native. The Disgust fortsatte som trio till slutet av 1979 då Janne bildade första upplagan av The Protectors tillsammans med medlemmar i The Wall och därmed var The Disgust till ända.
Sammanlagt gjorde bandet fem spelningar och sista giget var i Centrumbion i Kolva se Bärgslagbladets bild. Gruppens setlista bestod av bla White Riot, Bodies, New Rose, Blitzkrieg Bop, Hard lovin man och orginallåtar som Jag Pissar, Egna Lagar, Jag Hatar och Ung Nu!
The Disgust sägs ha inspirerade många punkare i området Kolsva – Köping att bilda eget band, då de flesta ansåg att The Disgust var så dåliga att de lika gärna själva kunde spela.

Disgust
Köping 1979

Medlemmar:
Åke Cromnow: Sång
Robert ”Toby” Sjöö: Gitarr, sång
Jan ”Daze” Danielsson: Gitarr, sång
Markko ”Mackan” Vehakamaki: Trummor

Låtar:
Egna lagar, Jag Pissar, Jag Hatar och Ung Nu!

Övriga inspelningar:
Live: IK 29 februari -80 Ladda ner HÄR! Köping Folkets hus december -80

Klicka på länkarna nedan för att läsa reproducerade eller nya intervjuer.
Längre historik från Köpingsboken.


Klipp från Bärgslagsbladet juli -79. Öppnas i separat fönster som bild.DR KRALL
Dr. Krall var ett band som började tidigt. Runt 1980 började de spela med en ung Johan Israelsson på sång. Punk med svenska texter. De spelade 4-6 konserter innan gruppen löstes upp.

- Vi repade i bröderna Mäkaväkis föräldrars garage och gjorde vår första spelning på ungdomsgården i Köpings Folkets hus. Jag minns att det var knökfullt, det var ett makalöst musikintresse under dessa år i Köping. Band bildades och ombildades varje vecka. Dr.Krall gjorde ett par spelningar innan vi splittrades och bildade Zest med Per Granberg som ersättare för Micke Andersson på bas.

Dr Krall
Köping 1980-81

Medlemmar:
Johan Israelsson: Sång
Micke Andersson: Bas
Maua: Gitarr
Pasi Toivanen: trummor

Låtar:

Inspelningar:

EMERGENCY

Emergency använde the Pasts “replokal” i Munktorp. Johnny hade tröttnat på att spela rockn roll med Rollox och bildade istället Emergency. Bandet hade sin första spelning på ungdomsgården i Munktorp tillsammans med The Past. Man gjorde ca 5-6 konserter innan gruppen splittrades våren 1983 och Johnny gick till Charta 77.

Emergency
Köping, Munktorp

Medlemmar:
Tommy Ullves: Trummor
Peter Ekholm: Bas
Morgan: Sång
Johnny Smedberg: Gitarr

Låtar:
At night, This is the end, Stop it,

Inspelningar:
Replokalen sommaren 1982. Ladda ner HÄR!
EXTAZ
Namnet hämtade man från en frågespalt i Lektyr. Debutspelningen hade man Lucia 1981 och man hade bara repat in EN låt, som man spelade tre gånger till publikens stora förtjusning. Under vintern 1982-83 medverkade man på en rockgala med flera band. 125 betalande som pogade vilt framför scenen. Våren 1983 hade man en spelning på en ungdomsgård i Arboga. Föreståndaren tycket att soundchecken var för hög. Det slutade med att Jörgen fick spela tyst på trummorna. “Vi blev sura och klämde “Perverts” låt “Ronka” i spelningen och då drogs kontakten ur stärkarna.”

Extaz
Kolsva 1981-1983

Medlemmar:
Thomas Bohlin:trummor
Patrik Carlsson: gitarr
Jan Lindgren
Jörgen Andersson: trummor

Inspelningar:
Lär finns liveinspelningar. Inget bekräftat.
HERTZ
Bandet hade egentligen inget namn men använde Hertz vid något speltillfälle. Alla visste ändå vilka det var som spelade. Under bandets existens gjorde man fyra konserter runt om i Köping. Repertoaren bestod av sju-åtta egna låtar på engelska, samt en del covers. Hertz influenser kom från Sham 69, Stiff little fingers, Clash och liknande band. Runt 1982 upplöstes Hertz och delar av bandet bildade ett metalband. Namnet baseras på Hz frekvens.

Hertz
Köping ca 1980-1982

Medlemmar:
Illka: Gitarr
Bosse: Trummor
Micke Andersson: Bas, sång

Inspelningar:
live- och replokalsinspelningar skall finnas.Ej bekräftat.

KENT IMPOTENT

”Kent Impotent” från Kolsva/Köping var ett band som startade runt 1981. Min första ”punkkonsert” var på Malmaskolans Luciafest 1982, då Kent Impotent spelade. Konserten var i Kolsva Folkets park och de spelade snabbt igenom sina låtar. De blev också snabbt hemskickade från skolan. Lärarna tyckte inte om låten ”Fuck the school”, eller var det för att de luktade öl? Ingen minns idag exakt hur det var. Men en sak är de säkra på, precis samma sak hade hänt året innan. De gjorde ett fåtal spelningar innan projektet lades på is runt 1984. Men de hade även ett “kallt” förhållande till Köping. När punken kom, umgicks Köpingspunkarna med punkarna i Kolsva. Men den senare punkvågen runt 1982 hade mindre gemensamt. Johan Andersson från Kent Impotent berättar:

-Vi hade väldigt liten kontakt med köpingspunkarna, eftersom de flesta utav dom hade väl lite av det så kallade storebrors syndromet. Vi var också mer inne på den nya engelska punkvågen runt 1982 än vad de flesta från köping lyssnade på. Lyssnade man på t.ex. på Exploited så var man mode eller blöjpunkare. Den ”nya” punkvågen gjorde att det uppstod meningsskiljaktigheter eftersom den ibland kunde vara politisk oengagerad.

Blöjpunkare var ett uttryck som ofta användes på de som inte var ”riktiga” punkare eller inte hade den ”riktiga” inställningen. Det kunde vara att man bara hakade på något utan att förstå innebörden vilket inte tycktes om av de ”riktiga” punkarna.

Kent Impotent
Kolsva/Köping 1981-84

Medlemmar:
Johan "Böt" Andersson: Sång
H-P Moren: Bass
Jonas "Ålen" Åhlander: Gitarr
Ragge: Trummor

Låtar:
Fuck the school,

Inspelningar:
Live:

LN BETRIX
Körde ett par år med The Cure-inspirerad post-punk. Splittrades då trummisen Martin Nordberg gick med i Charta 77. Per Granbergs tvillingbror var med en kort tid innan han bildade Zynthslakt.

LN Betrix
Köping ca 1981-1983

Medlemmar:
Lars Kyläkorpi: Gitarr
Per Svensson: Bas, sång
Jonas Bäckman: Gitarr, sång
Martin Nordberg: Trummor
Johan Granberg: Trumpet, sång

Inspelningar:
Live:

NASTY NATIVE
Nasty Native var och blev ett av de få banden i Köping som uteslutande sjöng på engelska. eftersom det var lättare att skriva än på svenska. Sex Pistols, Clash och Sham 69 var stora förebilder. ”Laxen” menade att Johnny Rottens utstrålning var en väldigt stor inspiration. ”Laxen” skulle ha blivit den andra sångaren i Disgust, men av någon outgrundlig anledning vågade han inte. Istället var han med och bildade Nasty Native. Ibland kom det glåpord från omgivningen i stil med “DU kan ju inte spela!“ ”Laxen” svarade bara: ”Kan du det då?“. Det var väl det som var punk. Punken hade rätt till allt, spela även om du inte kan det.

Första spelningen hade Nasty Native bara tre låtar på reportoaren. Visserligen sa alla i publiken att de spelade samma låt tre gånger. Men ”Laxen” påpekar att en låt var från Ramones och de andra två var egna kompositioner. Dessutom blev ”Laxen” så skakis innan konserten att han bara stod och darrade. Det var något nytt att stå inför publik, men det gick ändå vägen. Ramoneslåten de spelade hette ”I don´t care“, och det var det måtto man levde efter. Nasty Native repade till en början i en källare men flyttade efter ett tag till en lokal i gamla Teater-bion. De spelade in ett par kassetter som ibland spelades på fester när inget annat fanns att tillgå.

Under en av de sista konserterna som Nasty Native spelade, var en på Folkets hus. Peter som spelade gitarr kan mycket väl komma ihåg händelsen. ”Laxen” fick en stöt av mikrofonen. En ljusbåge gick från mikrofonen till ”Laxen” och han flög bakåt in i trumsetet. ”Laxen” ville inte spela mer, men blev övertalad av sina bandmedlemmar att fortsätta. Så konserten genomfördes. Nasty Native upplöstes lite senare och orsaken till det vet ingen idag.

Nasty Native
Köping 1981-82

Medlemmar:
Christer ”Laxen” Korsman: Sång, gitarr
Peter Järling: Bas
Kenta Blomqvist: Trummor

Låtar: I wanna be japanese, Khomeini

Inspelningar:
Live: Inget bekräftat.

N.O.S
Efter att V.O.P.P lagt av startade N.O.S. som var faktiskt det första band som tillsammans med köpingsbandet Zynthslakt gjorde en skiva. Singeln ”Och hör sen…” och gavs ut på det egna bolaget Commando Z men det hela gjordes genom TBV, som erbjöd ett bra sätt att spela in musik på. Man startade helt enkelt en studiecirkel.

- Vi hade tillgång till replokal genom studiecirkeln TBV...Där ingick sex timmar studiotid, som vi använde till att spela in singeln. ”Lillis” kom dock aldrig till inspelningen...han fegade ur…så vi fick använda oss av studiecirkelledaren ”Tjabo” Zarins som trummis. Han körde ett trumsolo användandes av en plastkakburk å en sopskyffel. Otrolig man! konstaterar ”Goofy”.

Tommy Strandh var till början med i N.O.S som sångare och frontfigur. ”Goofy” minns en gång när de spelade i Hallstahammars Folkets park. En massa raggare trängdes längst fram i publiken. Tommy skrek glåpord om raggarna hela tiden. Det slutade med att N.O.S. blev ”jagade” av raggarna när de åkte tillbaka till Köping.

- I N.O.S. spelade vi en instrumental version av den dåtida tjeckiska nationalsången. Tyckte den var schysst och cool att spela. Kanske var det ur det som Per Granbergs ”Charta 77” föddes? funderar ”Goofy”.

N.O.S
Köping 1982-83

Medlemmar:
Tommy Strandh: Sång
Terno ”Goofy” Lindeman: Sång, gitarr
Claes: Gitarr, bas
Mikael "Lillis" Andersson: Trummor
Per Granberg: Bas, gitarr

Diskografi:
EP: Split med Zyntslakt: ...Och hör sen! Svenska barn – Psalm (Commando Z Zäta-1 1982)

Övriga inspelningar:
Live: Örebro 1982

Ladda split EPn HÄR!

Klicka på länkarna nedan för att läsa reproducerade eller nya intervjuer.
Recension på splitsingeln - Klicka här! Öppnas i separat fönster som bild.

THE REDLÖS
Bandet började redan 1978 då man fick låna instrumenten av Pink Panters. Pink Panthers var ett band från Kolsva som mest körde 60-tal men hade även Ramones och Sex Pistols på repertoaren.Genom att hängt runt med Pink Panthers fick grabbarna låna instrumenten och startade the Redlös. Bennys bror köpte Never Mind the Bollocks i London runt 1977, sen rullade det på. The Redlös repertoar bestod mestadels av covers.

The Redlös
Kolsva 1978-1983?

Medlemmar:
Benny Hammarström: Trummor
Sven Persson: Bas
Roger Ahlgren: Gtarr, sång

Inspelningar:
live kan finnas.


THE PAST
Munktorpsbandet The Past startades runt årskiftet 80-81 av kompisarna Roger, Pelle och Linus.
Linus: - Det som fick mig helt och fullt att vilja spela var när jag såg ett reportage från Nordirland med bla. Stiff Little fingers då bestämde jag mig. Deras ös på scen var helt knäckande. Det där ville jag också göra!
Sin fasta replokal hade man i Linus föräldrars garage som med tiden blev ett näste för punkare att mötas och starta band ett av de mer kända banden var Charta -77. Kontakten med Charta och Per Granberg resulterade att man 1983 släppte sin debutplatta - en splitsingel tillsammans med Zyntslakt på Birdskit Records.

Under 80- och 90-talet spelade The Past en hel del ute runt omkring i landet och medverkade på olika samlingsplattor.

Trots att man inte längre spelar aktivt är bandet inte upplöst. Enligt Linus är det en medveten taktik för att inte tröttna. Senaste gången man spelade ute var på Totalbåten 2004.

The Past
Köping/Munktorp 1980 -

Medlemmar:
Linus Linder:Gitarr, sång
Pelle Hedblom:Bas, sång
Roger Andersson:Trummor, sång

Diskografi:
Singel: The Past / Zynthslakt - Split EP (Birdskit Records Svart 01 -83 1000 ex)
Singel: United States of Coca Cola (Birdnest Records SKIT 009 -87)
LP: In the future with The Past (Birdnest Records SKIT 011 -87)
Samling EP: Smutsig Jul (Birdskit Records SKIT 005 -85)
Samling LP: Birdskit 1 (SLAM, Bizarr, The Past, Carisma Kaos) (Birdskit Records SKIT 004 -85)
Samling LP/CD: Även Vackra Fåglar Skiter (Birdnest Records Bird 25 -91)
Samling LP/CD: The Swedish Stand (Sinderella Sin002 -90)
Samling CD: Varning För Punk (Distortion, Ägg Tapes -94)

KLICKA HÄR för en längre historik om bandet skriven av Linus.
PINK PANTHERS
Startade runt 76/77. Var ett rockband som körde Rolling Stones Status Quo och liknande innan man 1977 upptäckte punken och band som Pistols, Clash och Ramones. Vissa medlemmar var ofta i London och kollade in punkband. Efter det hade Pink Panthers punklåtar med på repertoaren. Enligt Gitarristen Håkan spelade de ofta med Disgust i Kolsva och då cyklade punkare från Köping de 12 kilometerarna till Kolsva för att titta.

Pink Panthers
Kolsva 1976/77-1980

Medlemmar:
Håkan Thoresson: Bas, sång
Mats Hendriksson: Gitarr
Tom Gunnarsson:Gitarr
Anders Berilsson:Trummor
THE PROTECTORS
Köpingsbandet The Protectors bildades ur punkbanden Disgust, The Wall och Catch 22 - 1980. Efter att bandet spelat in en demo under -81 fick de erbjudande från ett antal skivbolag, men alla utom Adventure ville att de skulle sjunga på svenska. Singeln "Come back baby" producerades av Dan Sundqvist från Reeperbahn, (omslaget gjordes av gamle Paingitarristen Håkan Uppgran) för övrigt den enda skivan bandet släppte på Adventure records. Dock ledde detta korta skivbolagsbesök till att bandet fick medverka i radions Tonkraft, tillsammans med Di Leva och Neon Leon. Gitarristen Jan Danielssons avhopp ledde fram till att sångaren "Kumla" plockade upp gitarren man hade dock en ersättere - Steven under en kortare period. Debut LPn "Teenarama twist" släpptes först 1984 med Protectors som en kvartett. Bandet hade nu anamat sina glamrötter och Hanoi Rocksinfluenser. Plattan släpptes på Calle Von Schewen och Roger Reinholds nystartade bolag TCP och fick blandad kritik. Man spelade in videor på låtarna "Teenarama Twist" och "Apathy 83" men trots att det vid den här tiden gjordes väldigt få svenska musikvideor, lyckades man inte förmå SVT att visa Protectors. Strax efter videoinspelningen slutade trummisen Claes Wickmans och ersattes av Tjabo som efter några månader lämnade bandet och när samlingsplattan TCP-Sampler spelades in i slutet av 1984 hanterade Roger trumpinnarna på b.la en cover av Box Tops - The Letter. Detta blev också det sista man spelade in med Protectors, efter inspelningarna rann bandet ut i sanden.

The Protectors
Köping 1980 - 85

Medlemmar:
Jan Danielsson: Gitarr   
Lars ”Kumla” Kumlin: Sång, gitarr
Robert Sjöö: Gitarr
Klas "Basse" Eklund: Bas
KG "Steven" Grafstrom: Gitarr
Anders "Persson" Persson: Gitarr  
Markko "Mackan" Vehakamaki: Trummor
Claes Wickman (RIP): Trummor
Ilmars "Tjabo" Zarins: Trummor
Roger : Trummor

Låtar:
Stop it, Sad eyes, Ready for the 80´s, Depression time, Train in pain, Seven days a week, I love you, Alone, Lovers of Tomorrow, Teenage dreamer, She´s a modern girl

Diskografi:
Singel: Come back baby - Depression time (Adventure records ADVSP 103 -81)
LP: Teenarama twist (TCP Recods TLP 001 -84)
LP Samling: TCP sampler.

Övriga inspelningar:
Demo: 14-18 Juni 80-Studio Ljudmacken Valskog - 21-22 Feb 81-Studio Ljudmacken Valskog - Juni -82-Studio TBU Studion Köping, Teenarama Twist Raw Mix & Outtakes-Studio Decibel Stockholm Oct-Nov 1983     
Live: Bivurparken Köping  5 Juni 1980, Krillan Köping 8 Juni 1980,          
Radio: Tonkraft Live tillsammans med Neon Leon och Di Leva inspelat på Skeppet 17 dec -81, Radio Vastmanland  Replokalen Köping Dec 1982  
Replokal: Rehearsal Tape  Teaterbion Koping Aug 1981 
Tv:
Video: VLT Studio Köping Maj 1984  1. Teenarama Twist 2.Apathy 83
Live Hantverkan Köping Maj 1984 - 1. Come Back Baby 2.Apathy 83 3.Teenarama Twist 4.Look What They Done 5.Falling

Hembränd cd: The Anthology (endast 15 ex) - Burning

Laddahem MP3:a: Ladda hem samlingen - Burning med omslag genom att KLICKA HÄR!

Klicka på länkarna nedan för att läsa reproducerade eller nya intervjuer.

Intervju bBL/AT
Intervju - Aftonbladet - demo
Intervju - Heatwave
Intervju - OKEJ
Intervju Schlager Nr 22
Intervju - Diciplin Nr2
Intervju - Aftonbladet - LP
Reportage - Videoinspelning
Blandade klipp, recensioner mm

Protectors-träd. Öppnas i separat fönster som bild.


V.O.P.P.
V.O.P.P. var Tommy Strand på gitarr och sång. Tiina Latosuo på bas, Mikael"Lillis" Andersson på trummor och Goofy (Terno Lindeman) på sång. Efter ett tag bytte Per Granberg, som hade spelat i Zest, och ”Laxen” från Nasty Native, plats med ”Goofy” och Tiina. ”Goofy” ansågs av många vara Köpings svar på Sid Vicious.

Konserter anordnades ofta i olika lokaler och scener som t.ex. hos IK, Centrum i Kolsva, Karlbergskolan, Ullviskolan, Köpingsparken, Folkets hus, Bivurparken och senare även Hagagården. Det fanns flera eldsjälar som var med och ordnade konserter. Nämnas kan t.ex. Göran Wikerdahl som hade en dialog med P3:s ”Ny våg” och hjälpte till att få radioprogrammet till Köpingsparken juli 1982. ”V.O.P.P var ett kortlivat band , men var ett bra band. Visserligen kan man höra från konserten att de inte hade någon större scenvana. Men det är kul att höra på det idag”, menar Göran. V.O.P.P löstes efter ett tag upp i andra punkgrupper.

V.O.P.P.
Köping 1982

Medlemmar:
Terno ”Goofy” Lindeman: Sång
Christer ”Laxen” Korsman: Gitarr, sång
Tommy Strand: Gitarr, sång
Tiina Latosuo: Bas
Per Granberg: Bas
Mikael "Lillis" Andersson: Trummor

Låtar:
V.O.P.P., Våga visa ditt rätta jag, Krigsdans, Afghanistan,

Övriga inspelningar:
Radio: Ny Våg på väg.

Klicka på länkarna nedan för att läsa reproducerade eller nya intervjuer.
Ny Våg i Köping Klipp1 - Klipp2 Öppnas i separat fönster som bild.


THE WALL
The Wall var ett av de tidiga banden i Köping, samtida med Disgust och Nasty Native. 1979 började de spela med Åke på gitarr, Kumla på sång, Klas Eklund bas och Leif Lundgren trummor. The Wall repade på Bååhtska villan, hemma hos Kicki Palmros, på IK och på Ullviskolan. På Ullviskolan hjälpte musikläraren Ingrid Eriksson till. Leif Lundgren berättar att spelningarna var trånga, svettiga och kaotiska med mycket trevlig stämning.

Leif ordnade också en källarlokal som inreddes vid glasmästeriet i korsningen Nygatan/Östra Långgatan, Flera år senare fann Leif att den fortfarande fanns kvar, där ”Squareheads” och andra band delade denna lokal. Hans gamla äggkartonger och trasmattor fanns då ännu kvar. The Wall gjorde 5-6 spelningar -79-80 runt KAK. Gruppen toppade som förband till Eldkvarn och gick därefter skilda vägar.

The Wall
Köping 1979-80

Medlemmar:
Åke Ramström: Gitarr
Lars ”Kumla” Kumlin: Sång
Razo: Gitarr
Leif ”Leffe” Lundgren: Trummor
Klas Eklund: Bas

Låtar:

Inspelningar:
Live: IK 29 februari -80. Ladda ner HÄR!

ZEST
Vi repade i samma industribyggnad som Protectors och LN-Betrix. Zest gjorde två spelningar i Stockholm. Sedan blev mina bråk med Per Granberg så omfattande att vi var tvungen att gå skilda vägar., berättar Johan Israelsson och fortsätter:

- Vi hade lyssnat på Sex Pistols, Clash, Stiff Little Fingers etc. Vi sneglade mer åt new wave som Magazine, Gary Numan, Echo and the Bunnymen, med flera. Protectors var kungar i Köping och deras demos fullständigt lysande. Det var under denna period jag började skriva på mitt fanzine ”Discipline” och bildade postpunkbandet Bahnhof med stora delar från LN-Betrix. De blev senare mer kända som Christies och släppte två singlar och en maxisingel. Johan flyttade till Stockholm innan han fyllt 20 år. När Christies lagt ner startade han Love Kings och de spelade flitigt i Europa. Senare var han med och bildade Amen vilket gjorde att man tog steget till USA. De kom även med på den amerikanska studentradiotopplistan. Tyvärr blev de stämda av ett annat band med samma namn, och det hela gick i stöpet. Men de hann med att sälja 40000-50000 skivor. Idag jobbar han som bl.a. inredningsarkitekt och musiker.

Zest
Köping 1981

Medlemmar:
Johan Israelsson: Sång
Per Granberg: Bas
Pasi Toivanen: Trummor
Maua: gitarr

ZYNTHSLAKT
Zynthslakt var ett band som startade runt 1982. Mikael Thörngren, som spelade trummor, var imponerad av energin i band som Clash och UK. Subs. Tillsammans med Per Granbergs tvillingbror Johan och ”Goofy” startades Zynthslakt. Eftersom det var dyrt att göra skivor, sökte man andra band att dela kostnaden med. På så sätt gjordes den delade singeln med N.O.S./Zynthslakt.

De spelade en hel del utanför Köpings gränser. De var tex i Jönköping, Eskilstuna, Hjo och Västerås. Mikael minns en gång i Västerås att man tyckte bandet som just spelade på scenen var så dåliga att de själva tog över instrumenten. Men det blev inte bättre eftersom alla var lite för runda under fötterna. I Kolsva skulle de spela tillsammans med Kent Impotent. Ingen vet exakt vad som hände, men Zynthslakt spelade aldrig. Enligt ”Goofy” var bandmedlemmarna tvungna att gå hem till Köping den kvällen. Bandet gjorde även en delad EP med The Past runt 1983 och året senare åkte de till Stockholm och spelade in en sjulåtars maxiskiva på Rosa Honung records.

I och med att vissa medlemmar gjorde värnplikt, upplöstes gruppen runt 84-85. Därefter startades bandet J. Hex and the scarecrows, som inte hade mycket gemensamt med Zynthslakt och dess punk.

Zynthslakt
Köping ca 1982-85

Medlemmar:
Terno ”Goofy” Lindeman: Sång, gitarr
Johan Granberg: Gitarr, sång
Lasse: Bas
Matte: Gitarr
Mikael Thörngren: Trummor

Diskografi:
EP: Split med N.O.S: ...Och hör sen! Est ist krieg – Påga – Är jag galen? (Commando Z Zäta-1 1982)
EP: Split med The Past: 7 låtars EP. Krossa er - Vem? - Hi, hi, ha, ha (Birdskit Records SVART-01 1983 1000ex)
EP: Hit med stålarna: Est ist krieg – Påga – Är jag galen? - Krossa er - Vem? - Hi, hi, ha, ha (Commando Z Zäta-1 1984)
LP: Spraya på en vägg: (Rosa Honung ROSA 18XP 1982)
Kassett - Samling: Bara en dröm:En stad, en bomb (BED-1 1983)

Övriga inspelningar:
Live:

Ladda split EPn - HÄR!
Ladda En stad, en bomb HÄR!

Klicka på länkarna nedan för att läsa reproducerade eller nya intervjuer.
Recension på splitsingeln - Klicka här! Öppnas i separat fönster som bild.