Ibland dyker det upp pärlor –
som de här grabbarna från Köping


Nästan varje dag får Popsidan kassetter med låtar som grupper från hela landet själv har spelat in.

Vi lyssnar på allt och i ärlighetens namn är många av dem riktigt usla. Men ganska många visar, trots risig inspelningskvalitet, upp grupper som är talangfulla och utvecklingsbara.

Och ibland dyker det upp riktiga pärlor. Ett exempel på det är Protectors.

Köping är en stad, eller kommun som det heter numera, i Västmanland med ungefär 27 000 invånare. Fem av dem är med i Protectors och enligt Klas Eklund finns det ytterligare ett tiotal rockgrupper i stan (förlåt kommunen).

Så Protectors har än så länge bara spelat i ”Köping med omnejd”. Höjdpunkten i karriären är en spelning med T-Shirts i Köpings Folkets Park.


Anders Engström, T-Shirts basist:
– Protectors uppträdde lite punkigt, dom var inte alls så stela på scen som svenska band ofta är. Men mest chockade blev vi över hur bra de var, dom lät väldigt engelska.

Producerar själva
Vilket för oss över till gruppens musik.
Den kassett jag fått innehåller fem låtar. ”Just another day”, ”Seven days a week”, ”Rock ´n´roll rebel”, ” och ”Ready for the 80´s” (nej det är inte Moderns låt) slår ut det mesta inom svensk rockmusik. ”I wanna touch you” är bara bra. Och det är inte bara bra låtar och energiskt, kraftfullt och självsäkert framfört utan även produktionen imponerar.

– Svenska plattor faller ofta på just produktionen. Vi ville det skulle låta så bra som möjligt så vi producerade själva, ihop med ljudteknikern, säger Klas.

När jag frågar honom vilken musik gruppen är influerad av, svarar han, ”sånt som dom säljer på Pet Sounds”, något som kanske fodrar en förklaring. Pet Sounds är en av Stockholms bästa skivaffärer och den musik Klas främst syftar på är Clash, Jam, U2 och David Bowie.

Protectors uppstod för ett år sedan ur tre andra lokala nband – The Wall, Disgust och Catch 22. Killarna i bandet är Robert Sjöö och Jan Danielsson gitarr, sång, Lars Kumlin, sång, Markko Vehakamäki, trummor och Klas Eklund bas. Alla är 17-19 år.

Nöjda med tio låtar
– Just nu har vi ett tiotal låtar vi är nöjda med. Men vi ändrar ständigt vår repertoar. Av dom låtar vi spelade för att år sedan, är bara två kvar idag. Ibland använder vi delar i en gammal låt i en ny, bättre låt.

– Vi sjunger på engelska för vi tycker det låtar bättre. Och ”Kumla” (Lars Kumlin) tycker det är lättare att skriva texterna på engelska. Musiken är det viktigaste. Deet märker man när man själv lyssnar. Inte tycker man sämre om en låt, bara för att texten är usel.

– Nu för tiden är det ju inne att sjunga på svenska om man vill ha skivkontrakt. Men vi tänker inte ändra på oss, vill nån ha oss får dom ta oss som vi är.

Målet för gruppen är närmast att göra en singel. Om inget bolag nappar, släpper Protectors själva ut den. Och så vill de gärna komma till Stockholm och spela.

Svenska eller engelska texter, skivbolagskontrakt eller ej, jag är ganska säker på att vi kommer att få höra mer av Protectors i framtiden.
Aftonbladet – Jan-Olov Andersson