THE PROTECTORSVarför slutade ni med the Wall, Disgust och Catch 22?
Robban: - Vi (Disgust) var trötta på att spela och Janne var trött på musiken och han började skriva låtar med Kumla och Basse, men sen när dom skulle övertala Mackan ville han inte först vara med. Varför vet jag inte, men han är lite klurig. Han sa i alla fall inte mer än: neeej fan, men sen blev han ändå med i bandet, och då var det Basse, Kumla, Janne och Mackan.
Basse (fd the Wall): - Jag spelade med Leffe, Kumla och Ramström, men det gick inte så bra, vi passade inte ihop. Och sen snackade Janne om att sluta i Dusgust och då bildade vi Protectors.
Robban: - Efter splittringen av Disgust började jag med Catch 22. Efter ett tag tröttnade Ramström och sålde sin förstärkare och då var det jag Leffe, Kicki & Pekka Jontela, men det blev så jävla tråkigt, så jag sket i det hela. Sen spelade jag inte med något band på flera månader.


När kom Robert Sjöö med i bilden?
Basse: När vi bildade Protectors skulle vi ha en gitarrist till, men vi visste inte vem vi skulle ha. Men efter första träningen började vi snacka med Anders Persson och då började han träna med oss och han är jävligt schysst men hade aldrig råd med en förstärkare. Sen sparkade vi honom för att han ville inte spela samma slags musik som oss, han ville spela jazzrock ungefär. Sen när Janne och Kumla var i London kom dom på tanken att testa med Robban istället för Persson.
Robban: Jag hade ju varit med och repat några gånger innan ni frågade mig.
Basse: - Nej, jag Kumla och Janne hade ju snackat då när vi var nere och tränade.
Robban: - Nej, jag hade ju varit med innan också, vi var ju nere och lekte lite och jag hade gjort en låt typ London Calling, men jag vet inte om du Basse var med och lirade då. Jag var med och tränade i ca tre veckor innan ni vågade fråga och så bildades Protectors.

Skulle ni kunna tänka er att spela utomlands?
Robban: - Självklart.
Basse: - Det är klart om man fick spela i England, Finland, Danmark och så där, och Tyskland kanske. Visst skulle man spela utomlands om man fick chansen.
Robban: - Det skulle kanske inte komma så mycket folk för vi är inget stort namn i utlandet.

När spelar ni in er singel?
Basse: - På lördag-söndag (22-23 aug)

Berätta lite om skivan.
Basse: - Ja, vi ska ha en låt som heter ”Come back baby” och en som heter ”Stop it”. Först var det meningen att vi skulle ha ”Come back baby” på framsidan och en låt som heter ”Depression time” på baksidan. Fast nu ska vi ha en dubbel a-sida. Ena sidan ska vara 1 och andra sid A. Producent vet vi inget om än, men det har varit snack om Thåström, Magnus Uggla och Dan Sundqvist från Reeperbahn. Vi har också funderat på att producera själva, och det skulle nog gå bra det med.
Robban: - Vi spelade in en demotejp i vintras och den producerade vi själva, och den tycker vi att vi lyckats bra med, och det blir ju mycket bättre med en riktig studio. Men vi har inte så stor nytta av en producent när vi gör singeln, men om vi spelar in en LP sen så lär det nog behövas. Vi vet ju hur det ska låta så det behövs egentligen ingen producent. Vi ska spela in i Studio Decibel i Stockholm, en ganska känd studio, nästan alla svenska band spelar in där.

Har ni tackat nej till något skivbolag?
Basse: - Ja, det var tre skivbolag som hörde av sig, det var Adventure, Tyfon och Trend records. Vi kom fram till att Adventure kanske var bäst. Dom har ungefär samma grupper som vi gillar, Date-X, Chatterbox m.m. Men Adventure Records har ju bra kontakter, är schyssta så det har funkat rätt bra med dom.

Tjänar ni mycket pengar på singeln?
Basse: - Nej, det gör vi inte, inte på en singel. Det man tjänar på är i så fall en LP. Det har gått snack i Arboga om att vi fått 100 000 kr av skivbolaget för att köpa grejor för. Men det är lögn, för vi har inte fått ett öre av dom. När man spelar in en singel får man knappt något, 4% per singel (åtminstone vi) alltså 40 öre per såld singel. Säljer man 4000 ex får man knappt något, 1600 spänn bara och det får vi för en spelning.

Kan ni inte göra singeln själva?
Basse: - Vi hade tänkt det först, men nackdelen med det är att då måste man fixa ett skivbolag och nån som kan distribuera skivan, för om man själv säljer den, så kommer man inte ut i hela landet. Det skivbolaget vi har, har distribution genom SOS så att våra skivor kommer att kunna beställas i alla skivaffärer runt hela landet.
Men visst fan skulle man tjäna mer om man skulle göra en skiva själv, då kanske det skulle kosta en femma styck att göra dom. Sen skulle man kunna ta minst 12 spänn styck, då skulle man tjäna misnt 7 spänn per singel.
Robban: - Men det är ju mycket tryggare med ett skivbolag.
Basse: - Sen är det att man måste betala all studiotid om man gör en skiva själv. Men det håller ju vårt skivbolag med. Vi behöver bara gå in i studion och spela in bandet och sen sköter skivbolaget resten.

Vem gör låtarna i bandet?
Basse: Vissa låtar gör alla, och en del låtar gör jag, Robban och Kumla. Det har blivit så på sista tiden i alla fall. ”Sad eyes” har vi gjort allihop.
Robban: - Ready for the 80s också.

Varför har ni inte Ready for the 80s på skivan?
Basse: - Nej, den är ju ganska U2 -inspirerad. Vi vill ha låtar med vår egen stil på skivan så att folk vet vilken slags stil vi har.

Vilken låt tycker ni är er bästa?
Basse: - Ja, det är ju svårt att säga, Come back baby” är perfekt till singeln. Den som är roligast att spel är ju ”Train and pain”! Alla öslåtar är skitroliga att spela. ”I love you” är otrolig, men den har vi bara spelat på Gotland. !”Alone” är också en ny låt.

Tror ni att image är viktigt för ett band?
Basse: - Ja, det är nog många band som tjänar bra på sin image. T.ex. Lustans Lakejer, dom gjorde ju imagen först och musiken sen. Men dom gör ju bra musik också. Vi har aldrig funderat på att ha någon speciell image i gruppen, vi ser väl ut som vi alltid har gjort. Även om utseendet har förändrats på någon/några i bandet så beror det inte på att Protectors. Vi skulle nog ha sett ut så här ändå.

Hur tycker ni att musiken utvecklats i Sverige?
Basse: - Ja, den har väl blivit bättre, och det finns en jävla massa band, men det finns inte så många bra band. Men om en 4-5 år så finns det säkert massor av bra grupper i sverige.

Vad har ni för intresse utanför musiken?
Basse: - Ja, det är väl inte mycket det.
Robban: - Sex, drugs and rocknroll det är väl det enda. Kolla hocky på TV är också kul.
Basse: - Ja, det var kul att se Canada Cup. Sen är det väl inte mer. Köpa skivor förstås, men det hör till musiken det med. Gå på konserter, lyssna på skivor och... Och brudar, skjuter Robban in..

Ni har ju påstått att ni var Sveriges bästa New Waveband!
Basse: - Ni menar i Aftonbladet, nä det är helt fel. Vi skickade in vår demo-tape till något som kallades Veckans band. Vi brukade lira fotboll med några vi kallade Skepparbogänget och då skrev vi att vi var enligt Skepparbogänget Sveriges bästa band.
Men det var bara ett stort skämt för att dom skulle läsa och skratta åt det, men Aftonbladet lyckades krångla till det så att det stod att vi själva tyckte att vi var Sveriges bästa band, men det har vi aldrig utgett oss för att vara.

Era låtar är ju inte så svåra, men ändå bra?
Basse: - En låt kan ju vara otroligt bra, men ändå otroligt enkel. T.ex. Passion med Iggy Pop går bara på 4 ackord hela låten, men den är skitbra ändå.
Så svårigheten har inte med hur bra låten är att göra.

Eran sämsta och bästa spelning?
Basse: Ja, det är ju svårt att säga, men personligen tycker jag nog att den sämsta var på Kolsvas diskotek.
Robban: - Den bästa, tycker jag i alla fall, var när vi var förband till T-Shirts på Folkets Hus i Köping.

Är ni politiskt intresserade?
Robban: - Nej, inte så att det märks i musiken, men vi engagerar oss inte utanför heller. Vi snackar nästan inte alls politik, i alla fall inte partipolitik. Men ibland händer det att man börjar snacka om dom där arschlena som sitter i regeringen.

Hur tycker ni att kulturlivet är i Köping?
Basse: - Ja det är väl dåligt.
Robban: - Ungdomskulturen först och främst tycker jag är jävligt dålig.
Basse: - Ja, det är inget som ordnas.

Vilken musik är ni inspirerade av?
Robban o Basse: - Ja, på rak arm är det lite svårt att säga, men det vi lyssnar mest på är väl kanske U2, Clash, Bowie, Hanoi Rocks, Generation X mfl...

Det verkar som om det bara är dom bästa banden som får såna här replokaler?
Basse: - Nej, det har ni helt fel i, för att den här replokalen har vi inte fått bara för att vi kanske är bättre utan den har vi fixat helt själva. Det skulle ni också kunnat ha gjort om ni hade frågat före oss. Vi tränade förut i teaterbion, men det slutade vi med för att det var sånt strul där. Sen var Kumla och jag ute och letade i massor i såna här gamla hus efter replokaler. Och sen var vi här nere och kollade i det här stora huset, det måste ju finnas lokaler här. Senare träffade vi en kille som hade nycklar ner hit och då hittade vi den här lokalen. Så vi gick upp till bostadsbolaget och frågade om vi inte kunde få den här lokalen, och det fick vi. Så den här har vi fixat helt själva. Det skulle vilket band som helt kunna ha gjort om dom hade frågat före oss. Men vi har också lagt ner mycket arbete, vi har lagt in nytt golv, satt utt äggkartonger på väggarna, målat, städat, släpat ut all skit som fanns här innan, strålkastare, höjdhoppsmattor med mera. Vi har nog gissningsvis lagt ner 50 timmar per skalle.

Skulle ni kunna tänka er att dricka före en spelning?
Basse: - Nej, inte efter vad som hände i Kolsva. Vi skulle ha en spelning där och då var vi rätt så fulla och den spelningen blev väldigt misslyckad, så det gör vi aldrig om. Nej, det är dumt att vara full under en spelning.

Hur många låtar har ni just nu?
Robban: - 20
Basse: - 15, äh.. vi säger 18, och då har vi några som vi inter har gjort själva: She loves you och Lady Madonna av Beatles, Four Tops Reach out och en låt av Bowie.

Berätta om Gotlandsturnén!
Basse: - Det började med en bilresa i en skranglig bil och med en fallfärdig släpvagn. På båten på väg till Visby gick det inget vidare att sova så när vi kom fram till Visby var vi rejält trötta. Vi slängde in grejorna på rummat och gick för att kolla på lokalen där vi skulle spela. Vi fick nästan en chock när vi såg den. Där vi skulle stå och spela var en liten hage på kanske 2X3 meter. Det var så litet att trummorna knappt fick plats. Första dagen vi spelade då kom det kanske 4 personer och lyssnade på oss. Dom bästa dagarna var nog onsdag-trorsdag-fredag för då var det folk från Flen och skivbolaget där. Det gav oss inte så mycket att spela där, men vi fick bra pröjs (1500 kr kvällen) husrum och mat och vi blev en erfarenhet rikare. På dagarna spelade vi minigolf och badade. Pengarna vi tjänade där har gått åt att betala av vår anläggning, men vi har ändå 13000 kr kvar att betala.

Framtidsplaner?
Basse: - Få ut singeln först och främst och se vad folk tycker om den.
Robban: - Kanske en LP senare i år eller också en singel till.
Basse: - Det vet vi inget om, men vi tar ett steg i taget. Vi kanske åker till Stockholm och ser vad publiken tycker där.
Diciplin Nr 2