På fredagskvällen drogs den nya given igång med drogfria rockfredager i Köpinga Folkets Park med liveuppträdanden varvat med disco-musik, gjord av ungdomar för ungdomar. Premiären blev en succé.

Premiärbanden var Köpingsbandet Protectors och T-Shirts från Stockholm. Först ut på scen var Protectors, som kom in på scenen och rev igång sin aggressiva rockmusik, som av en del kan uppfattas som ”svår”.

Första låten var ”Ready for the 80´s”. För första gången hade man en publik som verkligen visade sin uppskattning för gruppen. ”Young & dumb” var andra låten, SKA- influerad sak som fick stämningen att stiga ännu ett hack. Och visst syntes det att grabbarna trivdes.

Det var den stora kicken för bandet. Sen gick det av bara farten: ”Rock ´n´roll rebel”, Seven days a week”, ”Depression time” … och vid sista numret började publiken sjunga med i ”I wanna touch you”, Otroligt!
Rocken lever.

Mer liverecensioner:

Protectors, Köping

Protectors spelar nya-vågen. En musikstil som inte har velat slå igenom i Arboga. Om man bortser från Noice, förstås. Om man nu kan kalla det nya-vågen? Med lite god vilja och mycket marmelad, kanske.

Protectors har ett våldsamt drag, och en stark personlighet. Det våldsamma draget kräver spelglädje. Den tappade gruppen när strömmen gick, mitt under tredje låten. Sånt är inte roligt. Protectors har blivit bättre tekniskt sett sedan de sist var i Arboga i oktober. Det är en grupp som har framtiden för sig, om inte nya-vågen dör ut. Då får de sadla om för att leva vidare.

Köpingsbandet Protectors kom ut på scen: Daze, Bosse, Mackan, Kumla och Toby drog igång en fartfylld Nya Vågenrock, fjärran från Larsen-Gerings musik.

Protectors är ett halvårsgammalt band. De spelar egna låtar med hög volym och ett temperament som inte är av denna världen. Nya Vågen, eller New Wave, lämnar ingen oberörd. Antingen älskar – eller också hatar man den musiken. I Medborgarhuset var meningarna delade. En del ansåg att volymen var för hög, andra menade att det var ett häftigt drag. Smaken är delad.

Gruppen Protectors lämnade i alla fall ett bidrag till musikdebatten. I pauserna före sista gruppen blandades saliga och upprörda stämmor bland sockerkakor, kaffe och läskedrycker i den improviserade cafeterian.


Demorecension:
Protectors kommer från Köping, spelar larmig rockmusik i Dolls och Thundrs anda och moderniserar den sedan med kalla sågtandsgitarrer typ Skids/U2. Men bandets största tillgång är känslan för melodier och refränger som sitter. Nog så ovanligt.
Expressen 4 april 1981

.......
Singelrecensioner:

Veckans hit (Sverige) Protectors Come Back Baby (Adventure)
Protectors gör storstadsrock men kommer från Köping. Protectors lånar från många håll, men låter ändå Protectors. Protectors debuterar med "Come back baby” men låter som gamla rutinerade rävar.

”Come back baby” är hitlåten. En inledning i bästa U2-anda följs av något som låter mycket ”Dancing with myself” (Gen X). Men det är baksidans ”Depression time” som imponerar mest. New York Dolls, David Johansen, Television i en ursvensk uppenbarelse.

Men visst är titeln klichéfylld och visst önskar jag att dom sjöng på svenska trots att Lars Kumlin behärskar engelskan till fulländning.
Schlager


Protectors är våldsammare och högljuddare , kanske punkiga. ”Come back baby” (Adventure) är i alla fall klart godkänd.
Expressen

Protectors ”Come back baby” (Adventure)
Sundqvist producerad debut. Ljudet, låten, sången allt är rätt.
AftonbladetProtectors spelar i P3-programmet Tonkraft ikväll.
– Vi ska köra fyra låtar som är liveinspelade i december. Vårt skivbolag hade julgala i Stockholm, och det är därifrån hela programmet är hämtat.

Lars Kumlin i Köpingsbandet Protectors avslöjar i förväg vilka låtar de har med i kvällens radio program Tonkraft.

– Vi var med i en jul-gala som vårt skivbolag ordnade den 17 december, berättar Lars Kumlin sångare i Protectors. Där spelade vi tillsammans med Neon Leon och Di Leva, som också är med i programmet. Det är alltså en live-inspelning.

– Vi ska ha med fyra låtar – Ready for the 80´s, Seven days a week, Lights in my eyes och Stop it, fortsätter han. Men när i programmet vi spelar vet jag inte.

Protectors blev mycket uppmärksammade under vintern 198-81. I den vevan fick de skivkontrakt för, i första hand, en singel.
– Försäljningen stannade upp vid 800 sålda exemplar, förklarar Lars Kumlin. De flesta såldes i Köping och Stockholm.
– Det går segt för oss just nu, menar han. Vi kan inte ta någon spelning förrän vi får hem ett nytt mixerbord från England. Vi har faktiskt inte spelat ute sedan jul-galan.LP-Recensioner:

Protectors ”Teenarama twist” (TCP)
LP-debut från Köping som låter mycket 1978 med alla trådar till Clash, Mott the Hoople och Television (”Falling” blir smått parodisk). Ganska traditionell rock med engelska texter. På sidan två stiger låtkvaliteten dramatiskt och ger hopp om att Protectors snart kommer tillbaka bra mycket starkare.
Expressen – Måns Ivarsson

Det är snart tre år sedan Köpingsgruppen Protectors uppmärksammades med en artikel i Schlager som en ovanligt färdig och lovande grupp. Men trots att beröm fortsatte strömma in från alla håll och kanter så försvann Protectors. En singel blev gjord men inget mer.

Men nu är dom tillbaka lika plötsligt som dom försvann och denna gång med en LP.

Och vade den innebär är fyra killar som gillar tidiga Bowie och framförallt T-Rex och med mycket goda förutsättningar för att spela bra pop. Bra driv, bra sång och känsla för popmelodier med refräng som höjdpunkt. Detta är Protectors fördelaktiga förutsättningar.

Vart hamnar vi då? Jo fyra killar som gör sitt bästa för att låta som sina glamhjältar. Jag är imponerad över hur väl dom lyckas men betydligt mindra imponerad av vad Protectors själva har att komma med. Sound, popslingor, arrangemangen och sången (som låter som en blandning mellan T-Rex och Olle Ljungström) känns i nio fall av tio kopierade och gjorda efter glamens ABC-bok. Det är synd, för Protectors har så mycket kompetens och proffsighet att ge som borde användas bättre än till mer eller mindra plagiat av T-Rex suveräna pop. För hur många intresserar sig egentligen för dessa fyra killars beundran för –73 glamen.
Ge oss glam med fräscha grepp, ge oss Protectors.
Per Kviman. Schlager Nr 90 8/-84